İşsizlik Sigortası Fonu, Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu kararları ile yönetilen, işsizlik sigortası primleri ile diğer gelirlerinin ve devlet katkılarının toplandığı devlet güvencesinde bir fondur. İŞKUR, işsizlik sigortası fonundan işçi ve işverenlere çeşitli uygulamalar üzerinden ödemeler yapar. Fonun kaynak oluşturduğu bu ödemeler, işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği, yarım çalışma ödeneği, ücret garanti fonu, meslek edindirme, yetiştirme ve geliştirme eğitim uygulamaları ile gerçekleştirilir.
Söz konusu ödemeler uygulamadan faydalanılan dönemde çeşitli kurallara tabi olup işveren ya da işçiden kaynaklı oluşabilecek hatalı işlemler sonucu yersiz ödemeler oluşabilir. İşsizlik ödeneği alınan dönemde 5510 4a/4b/4c kapsamında işe giriş, emeklilik, iş göremezlik veya ödeme planı ile çakışan prim gün sayısının olması gibi durumlar yersiz ödemeye sebep olur. Yine kısa çalışma ödeneği alınan dönemde işverenin haftalık çalıştırılmayacak saatlerde yaşanan değişikliği süresi içinde bildirmemesi, eksik gün nedeninin hatalı bildirilmesi, kısa çalışmadaki ödenen gün sayısının SGK hizmet dökümündeki gün sayısı ile uyumsuz olması sonucunda da yersiz ödemeler oluşur.
İŞKUR un yapmış olduğu ödemelerin yersiz olduğu kurum personeli tarafından yahut iş müfettişleri tarafından tespit olunabilir. Bu ödemelerin yersiz olduğunun tespiti üzerine İŞKUR fazla ve yersiz ödeme yaptığı kişilerden bu ödemelerini faizi ile birlikte geri ister. Alacakların takibi sistemi İŞKUR un tespit etmiş olduğu bu borçlarını faizi ile birlikte tahsil etme işlemidir. Yapılmış olan yersiz ödemelerin iadesi için standart bir form ile işverene veya işçiye posta yoluyla veya elden imza ile borç tebliğ edilir. İŞKUR Hizmet Merkezlerinde vezne bulunmaması nedeniyle ödemeler sadece PTT şubelerine yapılabilir. Borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 (On Beş) gün içinde, PTT Merkezlerinde borcun oluştuğu İŞKUR birimine ait posta çeki hesabına ödemelerin yapılması gerekir. Ödemenin borçlu adına yapılması zorunludur. Bu nedenle PTT 'ye ödeme yapan kişi kendi adına değil borçlunun adına ödeme yapması gerekir. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinden dolayı borçlarını yatırmak isteyen borçlulardan PTT kart sahibi olanların PTT matiklerden, olmayanların ise internet bankacılığı üzerinden EFT yapılabilme imkanı da getirilmiştir.
İŞKUR’un tebliğ etmiş olduğu yazılar standart bir formda olup IBAN bilgilerine yer verilmemiştir. Artık posta çeki hesapları için bir IBAN karşılığı bulunmakta olup IBAN ile EFT yapılmak istendiğinde borcun oluştuğu ilgili birimden temin edilebilir.
05.03.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.