YAZARLARIMIZ
Ebru Yılmaz Kaya
İşsizlik Sigortası Şefi
ebruyilmazkaya@gmail.com



İşsizlik Ödeneği Alırken İEP Katılımcısı Olunabiliyor Mu?

İŞKUR tarafından yürütülen Aktif İşgücü Programlarından birisi olan İşbaşı Eğitim Programı, iş arayanlarımızın ve öğrencilerimizin sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, işin süreçlerini işbaşında öğrenmelerini sağlamak amacıyla uygulanan öğrenme programıdır. Aynı zamanda nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunmaktır. Bu sayede işverenler ihtiyaç duydukları işgücünü herhangi bir maliyete katlanma zorunluluğu bulunmadan kendileri yetiştirme imkanına kavuşmakta ve doğru işçi bulma olanağı elde etmektedirler.

İşbaşı Eğitim Programı; günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü ve 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlenmektedir. Bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, muhabirlik ile ilgili mesleklerde en fazla 9 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay uygulanmaktadır. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için 9 aya kadar işbaşı eğitim programı düzenlenebilmektedir.

İşbaşı eğitim programına katılımcı olmak için gerekli şartlar Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinin 52. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre; Kuruma kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak, emekli olmamak, son bir aydır işsiz olmak, programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak, iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak İEP’te katılımcı olmak için gerekli şartları oluşturmaktadır.

İşsizlik ödeneği alan kişiler de katılımcı olabilmektedirler. Ancak bu kişiler işsizlik ödeneği aldıkları süre boyunca işten ayrılma bildirgesinin tarafı olan işyerinde katılımcı olamazlar. Ayrıca programa katılanlara programa devam ettiği fiili gün süresince İŞKUR Yönetim Kurulu’nca belirlenen katılımcı zaruri gideri ödenmektedir.  İŞKUR Yönetim Kurulunun 30.03.2017 tarih ve 40 sayılı karar uyarınca katılımcılara ödenen günlük zaruri gider miktarının öğrenciler için %75’i, işsizlik ödeneği alanlar için %50’si oranında gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. 01/01/2021 tarihinden itibaren günlük zaruri gider miktarı 108,68 TL, öğrenci statüsündekiler için günlük 81,51 TL ve işsizlik ödeneği alanlar için günlük 54,34 TL olarak uygulanacaktır.

İşsizlik ödeneği alan kişilerin programın başlangıç ve bitiş tarih aralığında ödenek alıyor olması durumunda programa devam ettiği günlerde 54.34 TL katılımcı zaruri gideri ödenir. Programın bitiş tarihinden önce işsizlik ödeneğinin bitmesi durumunda ise programa devam edilen sonraki günlerde öğrenci ise 81,51 TL, iş arayan ise 108,68 TL katılımcı zaruri gideri ödemesi yapılmaya devam edilir. Mevcut bilgiler doğrultusunda kişi işsizlik ödeneği almaya devam ederken İEP katılımcısı olur ve bu dönemde işsizlik ödenekleri kesilmez. Ancak programdan mazeret bildirmeden ayrılmaları durumunda hem kurs ve programlardan yasaklı hale getirilir hem de işsizlik ödenekleri kesilir.                                                       

23.02.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM