YAZARLARIMIZ
Ebru Yılmaz Kaya
İşsizlik Sigortası Şefi
ebruyilmazkaya@gmail.com



17.04.2020 den Sonra İşe Girenler İçin Pandemi Ücretsiz İzin ve Nakdi Ücret Desteği Uygulaması

Bilindiği üzere ücretsiz izin işveren tarafından tek taraflı bir irade beyanı ile gerçekleştirilememektedir. İşverenin işçiyi rızası olmadan ücretsiz izine göndermesi iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi olarak yorumlanmaktadır.  Ancak dünyayı etkileyen bir sağlık sorunu haline gelmiş bulunan COVİD-19 salgını ülkemizi de ekonomik ve sosyal açıdan olumsuz şekilde etkilemektedir. Çalışma saatlerinin düşürülmesi, iş yerlerinin kısmen ya da tamamen kapatılması gibi etkileri nedeni ile hem işletmeleri hem de çalışanları zor durumda bırakan COVID-19,çalışma hayatında işçi ve işverenin korunmasına ilişkin bir takım tedbirlerin alınması ve hukuki düzenlemelerin yapılması ihtiyacını doğurmuştur.

İlk olarak 4857 sayılı İş kanunun geçici 10.maddesi ile 17.04.2020-17.01.2021 dönemini kapsayan fesih yasağı; Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi, işyerenin kapanması veya faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında ahlak ve iyi niyet kurallarının ihlali dışında işçi çıkarma yapılmayacak, işveren işçisini tek taraflı olarak tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecektir. Bu madde kapsamında belirlenen fesih yasağı süresini 30/06/2021 tarihine kadar uzatmaya da Cumhurbaşkanı yetkilidir. Maddenin düzenlenme biçiminden ücretsiz izin uygulamasında işverenin “pandemi nedeni ile ücretsiz izne ayırma” iradesinin yeterli olduğu, işçinin onayının aranmadığı sonucuna varabiliriz.

Pandemi nedeniyle ücretsiz izne çıkartılan çalışanların nakdi olarak da desteklenmesi amacıyla nakdi ücret desteği öngörülmüştür. Nakdi ücret desteğinden yararlanabilmek için çalışanların pandemi nedeniyle işverenlerince ücretsiz izne ayrılmış olmaları gerekir. Ancak uygulama, pandemi ücretsiz izin ile nakdi ücret desteği ödemelerinin her durumda olması gerektiği algısının oluşmasına sebep olmuştur. Oysaki bu tarihten sonra işe girenler için nakdi ücret desteği uygulaması olmamakta pandemi ücretsiz izin uygulaması işe giriş tarihine bakılmaksızın uygulanmaktadır.

Dolayısıyla 17.04.2020 tarihinden önce işe girmiş olup pandemiden dolayı SGK ya 28 koduyla eksik gün nedeni bildirilen sigortalılar için aynı zamanda nakdi ücret desteği uygulaması söz konusudur. Fakat bu tarihten sonra işe girmiş olan sigortalılar için SGK ya 28 eksik gün kodu ile bildiri yapılıp pandemi ücretsiz izne çıkartılabilecek ancak bu kişiler için nakdi ücret desteği ödemesi yapılamayacaktır.

07.12.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM