Vergilere yönelik uygulamalar sürekli olarak değişim göstermektedir. Mevcut vergi sisteminiz eğer gerekli esnekliğe sahipse bu değişimler sorun oluşturmaz. Bu esneklik uygulamada olduğu kadar kanun yazımında da hızla gerçekleştirilmelidir. Kaldı ki bu vergilemede belirlilik ilkesi açısından da oldukça önemlidir. Belirlilik ilkesi vergisel yükümlülüğün hem idare hem de kişiler açısından belli ve kesin olmasını ifade etmekle birlikte, yasaların ilgili kişilerin mevcut durum altında belirli bir işlemin ne tür sonuçlar doğurabileceğini makul bir düzeyde öngörmelerini mümkün kılacak şekilde düzenlenmesini gerektirmektedir.
Devletler kamu alacaklarını güvence altına almak için yasalar vasıtasıyla birtakım önlemler almıştır. Bu alacakların güvence altına alındığı kanunlardan birisi 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanundur (AATUHK). AATUHK’nun amacı, kamu alacaklarının tahsiline yönelik imtiyazlarla söz konusu alacakları güvence altına almaktır. Kanun bu amacının yanında, mükelleflere vergisel ödevlerine ilişkin itiraz haklarını kullanma noktasında da yardımcı olmaktadır. Örneğin kesinleşmiş ancak zamanında ödenmeyen kamu alacaklarının tahsiline başlangıç olarak, alacağı süresinde ödemeyenlere, borçlarını ödemeleri veya mal bildiriminde bulunma gereğini bildiren belge şeklinde tanımlanan ödeme emrine ilişkin 6183 sayılı AATUHK’nun ödeme emrine itiraz başlıklı 58. maddesi düzenlenmiştir. Bu madde şu şekildedir;
“Kendisine ödeme emri tebliğ olunan şahıs, böyle bir borcu olmadığı veya kısmen ödediği veya zamanaşımına uğradığı hakkında tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde alacaklı tahsil dairesine ait itiraz işlerine bakan vergi itiraz komisyonu nezdinde itirazda bulunabilir. İtirazın şekli, incelenmesi ve itiraz incelemelerinin iadesi hususlarında Vergi Usul Kanunu hükümleri tatbik olunur.”
Mükellefler açısından bir hak olarak belirtilen bu durum aslında bir sorunu da içerisinde barındırmaktadır. Şöyle ki, 06.01.1982 tarihinde kabul edilen 2576 sayılı kanunla itiraz komisyonu ibaresi vergi mahkemesi, itiraz deyimi ise vergi mahkemesinde dava açılması olarak değişmiştir. Buna rağmen AATUHK’nun 58. maddesine bu değişikliklerin uygulanmadığı görülmektedir. Bu düzenlemenin ivedilikle yapılması doğabilecek muhtemel karışıklıkların önüne geçilmesini sağlayacaktır. Gerek AATUHK ve gerekse VUK’da benzer sorunlara sıkça rastlanmaktadır. Sık mevzuat değişiklikleri ve kanunlardaki değişiklikler bu ve benzeri hususların gözden kaçmasına neden olmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki vergi gibi elzem bir konuda mükelleflerin kendisini hukuki güven içerisinde hissetmelerinin önemli şartlarından birisi yine mükelleflerin haklarının ne olduğunu doğru anlamalarının sağlanmasıdır. Bu da vergilemede belirlilik gibi temel bir ilkenin varlığı ile sağlanabilir.
26.10.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.