YAZARLARIMIZ
Doç. Dr. Doğan Bozdoğan
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Maliye Bölümü
bozdogan_dogan@hotmail.com



E-Maliye Uygulamalarında Mevzuat Sorunu

Bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim-dönüşüm özel sektörde olduğu kadar kamu sektöründe de yenilikleri gerekli kılmıştır. Bu yeniliklerin temel hedefi kamusal ihtiyaçların etkin bir şekilde karşılanmasıdır.

Değişen kamu hizmeti anlayışının önemli göstergelerinden birisi de E-Devlet uygulamalarının yaygınlaşması olmuştur. Türkiye’de de E-Devlet ve E-Dönüşüm projeleri çerçevesinde E-Maliye alanında düzenlemeler ön plana çıkmıştır. Burada amaçlanan ise, toplumsal faydayı maksimize etmek, vergi gelirlerinde artış sağlamak ve kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi olmuştur.

E-devlet yapısının bir uzantısı olan E-maliye sisteminin oluşturulmasında iki unsur dikkate alınmalıdır. Bunlardan ilki sistemli bir otomasyon düzeninin oluşturulması, diğeri de oluşturulan E-maliye sisteminin hukuksal düzenlemelerle desteklenmesidir. Bu doğrultuda E-maliye sistemi içerisinde büyük öneme sahip olan bazı kavramların gerek otomasyon ve gerekse hukuki yapılarını incelememiz gerekmektedir. Bu kavramlar, E-Beyanname, E-Fatura, E-Defter, E-Belge, E-Kayıt, E-Denetim, E-Haciz ve E-Tahsilâttır.

Verginin anayasası olarak adlandırabileceğimiz Vergi Usul Kanunu incelendiğinde E-Maliye uygulamalarına ilişkin somut bir düzenlemenin olmadığı görülmektedir. Uygulamalar özellikle genel tebliğler yoluyla yasal bir prosedüre sokulmaya çalışılmaktadır. Örneğin 346 No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile daha önce isteğe bağlı gönderilebilen beyannamelerden bazılarının internet ortamında gönderilmesi zorunlu kılınmıştır.

Vergilerin ve vergi uygulamalarına ilişkin düzenlemelerin yasallık ilkesi çerçevesinde şekillenmesi gerekir. E-Maliye uygulamalarına ilişkin yasal düzenlemelerin eksikliği vergi alacağını tehlikeye sokabilir. Özellikle yasal boşlukların aranarak vergiden kaçınmaya çalışan mükelleflerin fazlalığı göz önüne alındığında vergi gelirlerinde bir azalma kaçınılmaz olacaktır.

Vergi ile ilgili yükümlülükler sadece maddi değildir. Aynı zamanda mükelleflerin vergi ile ilgili ödevlerini yerine getirmesi gerekir. Bu ödevlere defter tutma ve beyanname verme örnek olarak gösterilebilir. Yine alacaklı konumundaki devletinde bir takım sorumlulukları bulunmaktadır. Örneğin E-Denetim devletin yükümlülüğündedir. Söz konusu denetimler yapılırken esas ve usullerin dikkatli bir şekilde belirlenmesi gerekir. Bütün bunlar için Vergi Usul Kanunda bir başlık açılmalıdır.

Hızla gelişen teknoloji ve bilişim sektörünün mutlak ürünü olan E-devlet uygulamaları gerek kişi hak ve özgürlüklerini gerekse kamu yararını kollayan mevzuat düzenlemelerini gerekli kılmaktadır. Türk Vergi Sisteminde E-devlet çerçevesinde E-maliye uygulamalarına yönelik olarak mevzuat eksikliklerinin bir an önce giderilmesi ve Vergi Usul Kanunu içerisinde E-maliye adı altında bir başlık açılarak gerekli maddelerle desteklenmesi gerekmektedir.

21.09.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM