YAZARLARIMIZ
Doç. Dr. Doğan Bozdoğan
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Maliye Bölümü
bozdogan_dogan@hotmail.com



5766 Sayılı Yasa Uyarınca Sporcuların Vergilendirilmesinde Kanunların İleriye Yürümezliği İlkesinin İhlali

5766 sayılı kanunun 8. maddesinde sporcular üzerinden alınacak vergilerle ilgili yapılan düzenlemeler dikkat çekicidir. Bu maddede;

Geçici madde 72 (1) 31.12.2017 tarihine kadar sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden aşağıdaki oranlarda gelir vergisi tevkifatı yapılır.

a)  Lig usulüne tabi spor dallarında:

1)En üst liglerdekiler için %15,
2)En üst altı liglerdekiler için %10,
3)Diğer liglerdekiler için %5,

b)    Lig usulüne tabi olmayan spor dallarındaki sporculara yapılan ödemler ile milli sporculara uluslararası müsabakalara katılmaları karşılığında yapılan ödemelerden %5.

(2) Bu ödemeler üzerinden 94. madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz bu gelirler için yıllık beyanname verilmez. Diğer gelirler dolayısıyla yıllık beyanname verilmesi gerekirse bu gelirler beyannameye dahil edilmez.
(3) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olan ücret ve ücret sayılan ödemelerin vergilendirilmesinde 31.12.2007 tarihinde yürürlükte olan hükümler uygulanır.
(4) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”.


Sporcuların vergilendirilmesine ilişkin en son 5766 sayılı yasa çıkarılmış ve uygulamaya konulmuştur. Bu kanunun Anayasa’ya ve vergilendirme prensibine uygunluğunun tespiti için kullanılan ilkelerin başında hukuk devleti ilkesi, sosyal devlet ilkesi, eşitlik ilkesi ve mali güç ölçütü gelmektedir.

Hukuk devletinin en önemli unsuru hukuki güvenlik ilkesidir. Vergi hukukunda hukuki güvenlik çıkarılan vergi yasalarının geriye veya ileriye yürümemesini ifade etmektedir. Yürürlükten kalkan bir kanunun yürürlükten kalktıktan sonraki olay ve işlemlere uygulanmasına ileriye yürüme olarak adlandırılmaktadır. Kazanılmış haklar açısından kanunların ileriye ve geriye yürümezliği ilkesi esastır. 5766 sayılı kanunun yürürlüğe ilişkin “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olan ücret ve ücret sayılan ödemelerin vergilendirilmesinde 31.12.2007 tarihinde yürürlükte olan hükümler uygulanır” ifadesi 06.06.2008 tarihinden itibaren uygulanacak olan yasadan önceki döneme ilişkin ortaya çıkan boşluğu doldurmak amacıyla 31.12.2007 tarihinde yürürlükten kalkmış olan yasanın ileriye doğru yürütüldüğü görülmektedir. Yapılan bu uygulama hukuk devleti ve dolayısıyla hukuki güvenlik ilkesini zedeler niteliktedir.

Gerek Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında gerekse alt yasalarda ileriye yürümezlik ilkesine ilişkin somut bir açıklama olmaması dikkat çekmektedir. Yeni Anayasa tartışmalarının yaşandığı bugünlerde söz konusu ilkelerin de dikkate alınması gerekmektedir.  

14.09.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM