Değerli okurlarım 30.11.2024 tarihli 32738 sayılı resmi gazete yayınlanan tebliğe göre günlük yapılan nakit ödemelerde tevsik zorunluğu 7.000,00 TL den 30.000,00 TL olarak değiştirilmiştir.
Tevsik Nedir: Mükellef Olan veya olmayanlar arasındaki işlemleri belgelendirme, teyit etme, yazılı hale getirmeye denir.
Uygulama Amacı Nedir: Gerçekleşen mal ve hizmet alımlarında kişi ve kurumlar arasındaki işlemleri belgeler ile kayıt altına alıp vergi kaçaklığı vergi kaybı kamu zararını önlemek.
Hangi Tür İşlemleri Kapsar:
1. Her türlü mal teslimi veya hizmet ifasına ilişkin tahsilat ve ödemelerin,
2. Avans, depozito, pey akçesi gibi suretlerle yapılacak tahsilat ve ödemelerin,
3. İşletmelerin kendi ortakları ve/veya diğer gerçek ve tüzel kişilerle yaptığı her türlü tahsilat ve ödemelerin, 7.000 TL’yi aşması durumunda, aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması ve bu işlemlerin söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi zorunludur.
7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemenin finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunluluğuna ilişkin 459 sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde 572 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile değişiklik yapılarak mükellef olmayanlar da zorunluluk kapsamına dahil edilmiştir. Bu zorunluluğa uymayanlara özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.
1. Tebliğ uygulaması bakımından mükellef olmayanlar, Vergi Usul Kanununun 232. nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccar, serbest meslek erbabı, kazançları basit usulde tespit olunan tüccar, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçi, vergiden muaf esnaf dışında kalanlardır.
2. Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri, söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.
3. Tevsik zorunluluğu kapsamındaki ödemelerin tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilmek ve işleme ait açıklamalara da yer verilmek suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacaktır.
4. Mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler, işlem tutarı 7.000 TL’yi aşsa dahi tevsik zorunluluğu kapsamı dışındadır.(18/10/2024 tarihli ve 32696 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 572 sıra No.lu VUK Genel Tebliği) ile mükellef olmayanlarda bu kapsama alınmıştır.
5. Mükellef olmayanların yabancılar ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemler de tevsik zorunluluğu dışında bırakılmıştır.
6. Tapu sicil müdürlüklerinde gerçekleştirilen işlemler, noterlerde gerçekleştirilen işlemler gibi bazı işlemlere ilişkin ödemeler hala 7.000 TL’yi aşsa dahi mükellef olanlar ve olmayanlar için belgelendirilmesi gereken ödemeler kapsamında değildir. (Noterlerde araç alış satışları hariç)
7. Mükellef olmayanların, tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymamaları halinde; kendilerine 5.000 TL’den az olmamak üzere işleme konu tutarın % 10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecektir. (VUK m.md. 355)
YENİ UYGULAMA
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ( Sıra No:459)’inde değişiklik yapılmasına dair tebliğ (Sına No:575)
MADDE 1- 24/12/2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nin “4.1. Kapsam ve Tutar” başlıklı bölümünde bulunan “7.000” ibareleri “30.000” şeklinde, aynı bölümün dördüncü paragrafından sonra yer alan örnekteki “20.000” ibaresi “35.000”, beşinci paragrafından sonra yer alan ilk örnekteki “15.000” ibaresi “45.000”, ikinci örnekteki “25.000” ibaresi “90.000” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Aynı Tebliğin “4.1.1. Aynı Günde Aynı Kişi veya Kurumlarla Yapılan İşlemler” başlıklı bölümündeki örnek aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Örnek: Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (AB) A.Ş., aynı gün içerisinde (VY) Ltd. Şti.’nden sırasıyla 10.000 TL, 10.000 TL, 8.000 TL ve 3.000 TL tutarında ayrı ayrı mal alımları gerçekleştirmiştir. Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (AB) A.Ş.’nin (VY) Ltd. Şti.’nden aynı günde yaptığı mal alımları toplamı 3.000 TL’lik alımla 30.000 TL’lik haddi aştığından, son işleme ait tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir.Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda (AB) A.Ş. ile (VY) Ltd. Şti.’ne ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.
MADDE 3- Aynı Tebliğin “4.1.2. Kısım Kısım Yapılan Tahsilat ve Ödemeler” başlıklı bölümündeki örnek aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Örnek: Avukatlık mesleğini icra eden mükellef (T), (K) A.Ş.’ye bir yıl süreyle vereceği hukuk danışmalığı hizmeti karşılığında 160.000 TL alacaktır. Aralarındaki anlaşma gereği (K) A.Ş., hizmet bedelini 15.000 TL’lik taksitler halinde ödeyecektir. Bu durumda serbest meslek makbuzunun, taksitlerin ödendiği tarihlerde 15.000 TL üzerinden düzenlenmesi tevsik zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak, sözleşmenin toplam tutarı belirlenen haddi aştığından kısım kısım yapılan her bir tahsilat ve ödeme de aracı finansal kurumlar kanalıyla tevsik edilecektir.Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda serbest meslek erbabı (T) ile (K) A.Ş.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.
MADDE 4- Aynı Tebliğin “4.2. Kapsamda Olmayan Tahsilat ve Ödemeler” başlıklı bölümünün (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
h) Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanlar hariç olmak üzere) yabancılar ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemlere ilişkin tahsilat ve ödemelerin (Şu kadar ki, düzenlenecek faturalarda yabancıların ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerin pasaport numaralarının yazılması şart olup, bunun dışında pasaportların bir suretinin faturanın ekine konulmasına gerek bulunmamaktadır. Ayrıca, tahsil edilen tutarların tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlara yatırılması zorunluluğu aranılmayacaktır.),”
MADDE 5- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.
Sonuç: Ödeme tevsik alım satımlarda yapılmazsa ne olur. Vergi mükellefi olanların 30.000,00 TL aşan faturalı işlemlerinde tevsik zorunluluğu kapsamında oldukları için vergi incelemelerinde faturanın kdv ve kurumlar vergisi yönünden indirim yapması mümkün bulunmamaktadır. Ödeme belgesi bulunmadığı için Yeminli Mali Müşavirlere özel amaçlı rapor yazdırıp bu indirimlerden faydalanmaları mümkün bulunmamaktadır.
Kaynak: https://resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/11/20241130.pdf
https://www.turmob.org.tr/ekutuphane/Read/f95c3d00-2d1e-4d1e-ad0e-780767084d8e#:~:text=2.,belgeler%20ile%20tevsik%20etmeleri%20zorunludur.
02.12.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.