Bugünkü yazımızın konusu 23 Seri No.lu KDV Uygulama Tebliği ile yapılan değişiklikleri inceleyeceğiz.
7104 Sayılı Kanun’un 8 inci maddesiyle, KDV Kanununun “Vergi İndirimi” başlıklı 29 uncu maddesinde yapılan değişiklik ile KDV indiriminde takvim yılı sınırı, 1.1.2019 tarihinden geçerli olmak üzere takip eden takvim yılı sonuna kadar uzatılmıştır.
Fatura tarihi ile vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı gözetilmeksizin takip eden takvim yılı içerisinde de indirim hakkının kullanılması mümkündür.
Tebliğin taslağında, bu düzenlemenin ilk defa 2019 takvim yılına ilişkin mal ve hizmet alımlarına (vergiyi doğuran olayı 2019 yılında gerçekleşen) ait belgelerde gösterilen KDV tutarlarının 2020 yılında indirim konusu yapılabilmesine olanak sağladığı, diğer bir ifadeyle 2018 yılında düzenlenen belgelerdeki KDV’nin 2019 yılında indirimin mümkün olmadığı yönündedir.
23 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ de 2018 takvim yılına ilişkin mal ve hizmet alımlarına (vergiyi doğuran olayı 2018 yılında gerçekleşen) ait belgelerin 2019 takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili defterlere kaydedilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen KDV tutarlarının indirim konusu yapılabileceği yönünde yayınlanmıştır.
7104 Sayılı Kanun’un 9 uncu maddesi ile, 3065 KDV Kanununun “İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi” başlıklı 30 uncu maddesinde yapılan değişiklikle kısmi istisna kapsamında olan ve aşağıda yer verilen kısmi istisna kapsamında olan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen KDV’nin indirimi hakkı tanınmıştır.
istisna kapsamında yapılan işlemlere ilişkin yüklenilen KDV’nin indirilebileceği, ancak indirim yoluyla giderilemeyen KDV’nin iade edilemeyeceği ifade edilmiştir.
7104 Sayılı Kanun’un 14. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun Geçici 20 nci maddesinde yapılan değişiklikle, teknoloji geliştirme ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunanların, bu bölgelerde ürettikleri oyun yazılımlarının teslimi KDV’den istisna tutulmuştur. Ayrıca, yine bu madde ile KDV’den istisna edilen işlemler nedeniyle yüklenilen vergilerin indirimi mümkündür.
7104 Sayılı Kanun’un 8 inci maddesi ile, KDV Kanunu’nun “Vergi İndirimi” başlıklı 29 uncu maddesinde yapılan düzenleme ile değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisinin, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılmasına imkan tanınmıştır.
Aynı zamanda 3065 Sayılı KDV kanunun İndirilemeyecek katma değer vergisi başlıklı 30 maddesine 7104 sayılı kanun 9 maddesi ile yapılan ilave ile Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen katma değer vergisi. Yani dava konusu olan kdv satıcısı tarafından indirim konusu yapılabilirken aynı zamanda alıcısı tarafından ödenmeyen kdv indirilemeyeceği düzenlenmiştir
Maliye ve hazine bakanlığının yapılan düzenlemeler ile Katma değer vergisinin indirimi konusunda bakış açısını büyük bir değişiklik olduğu aşikar. Yapılan düzenlemeler ile değersiz alacaklar içindeki KDV’nin gider yazılmak yerine indirim konusu yapılması yerinde bir değişiklik olmuştur.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KAYNAK.
23 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebli
28.02.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.