Bilindiği üzere, 2016 yılında 6736 sayılı kanunla, 2017 yılında ise 7020 sayılı kanunla mükelleflere vadesi geçmiş kesinleşmiş vergi ve sigorta prim borçlarını yeniden yapılandırma imkanı tanınmıştı. Söz konusu kanunlar kapsamında başvuruda bulunan mükelleflerin borçları taksite bağlanmıştı. Ancak ilgili kanunlarda belirtilen ödeme şartlarının yerine getirilmeyenlerin yapılandırmaları bozulmuştu.
Bu haftaki yazımızda, yapılandırması bozulan mükelleflerin ne yapmaları gerektiği konusuna değineceğiz.
YAPILANDIRMASI BOZULANLAR E HACİZ RİSKİ ALTINDA
Her iki kanun kapsamında vadesi geçmiş vergi ve sigorta prim borçlarını yapılandırdıkları halde süresinde ödemeyenlere yani yapılandırması bozulan mükelleflere e haciz uygulanabilecek.
6183 SAYILI KANUNDAN YARARLANIN
Her iki kanun kapsamında vadesi geçmiş vergi ve sigorta prim borçlarını yapılandırdıkları halde süresinde ödemeyenler, 6183 sayılı kanunun 48. maddesi kapsamında söz konusu borçlarını taksitlendirerek e haciz riskinden kurtulabilirler.
YENİ İMKÂN GELEBİLİR
En son 6770 sayılı kanunla, 6736 sayılı kanunun kapsamında taksit erteleme ve yapılandırması bozulanlara yeniden yapılandırma hükümlerinden faydalanabilme imkânı getirilmişti. İlerleyen günlerde hem 6736 sayılı hem de 7020 sayılı kanunlar için de benzer bir düzenleme gündeme gelebilir.
İHYA VE MAHSUP HAKKINIZ OLACAK
İlerleyen günlerde 6770 sayılı kanunla yapılan düzenlemeye benzer yeni bir düzenleme yapılması durumunda, 6183 sayılı kanunun 48. maddesi kapsamında ödenmiş taksitler ihya edilebilecek ve 6183 sayılı kanunun 48. maddesi kapsamında ödenmiş taksitler mahsup edilebilecektir. Daha açık ifadeyle, mükellefler, hem e haciz riskinden kurtulacak hem de 6183 sayılı kanunun 48. maddesi kapsamında ödenmiş olan taksitlerini, 6736 veya 7020 sayılı kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlere saydırılabilecektir.
05.10.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.