30.09.2019’ da açıklanan yeni ekonomik programımızda bacasız sanayimiz turizm kalkınma politikaları da açıklandı. Uzun yıllardır sadece inşaat sektörü ile ekonomik büyümeyi hedefleyen politikalar sonucunda diğer sektörler ikinci planda kaldı. Ekonominin bozulmasıyla ve özellikle inşaat sektörünün durma noktasına gelmesiyle birlikte, turizm sektörünün önemi bir daha ortaya çıktı.
Yeni ekonomik programda açıklanan destekler;
Bu destekler sektöre ve ekonomiye kısa vadede etki sağlayacaktır ancak katkısı büyük olmayacaktır. Bu tarz desteklerin ihtiyaç duyulan sektörlerde devamlı hale gelmesi ile birlikte ekonomiye katkısı daha yüksek ve uzun süreli olur.
2018 yılında; 39 milyon 488 bin 401 olan ziyaretçi sayısı, yurt dışında ikamet eden (6 milyon 624 bin 191) vatandaşlarımız da dahil olmak üzere toplam 46 milyon 112 bin 592’ ye ulaşmıştır. Bu veriler doğrultusunda dünyada en çok turist alan ülkeler arasında 8. sıradayız.
2018 yılında gelen 46 milyon ziyaretçiden, toplam 29 milyar 512 milyon 926 bin dolar gelir elde edildi. Bu veriler doğrultusunda kişi başı ortalama 647 dolar harcama yapılmaktadır. Ziyaretçi sayısında 8.sıradayken, gelir sıralamasında 14. sırada kalıyoruz. İşte en çok üstünde durmamız gereken konulardan biride bu.
Geliri arttırmak için gelen ziyaretçiye daha çok nasıl harcama yaptırabiliriz konusunun üzerinde durmak gerekir. Ziyaretçilerle birebir iletişim kuran hizmet sektöründeki kişilerin eğitimi ile başlamak gerekir. Bağlı bulundukları Odalar, Turizm Bakanlığı, Belediyeler tarafından düzenlenecek eğitimler sayesinde hizmet sektörünün kalitesinin arttırılmasını sağlayabiliriz. Hizmet odaklı sektör; ziyaretçilerin ülkemizden memnun ayrılmasını ve daha fazla gelir elde etmemiz konusunda yardımcı olacaktır.
2019 yılı ilk sekiz ayına bakıldığında 31 milyon ziyaretçi ile dünya sıralamasında 6.sıraya çıkarken, gelir konusunda aynı hızla yükselemiyoruz. Bu da hizmet sektörünün eğitiminin ne kadar önemli olduğu gösteriyor. Ülkemize ekonomik olarak oldukça büyük katkısı olacak bir sektörün daha fazla desteklenmesi gerekmektedir.
03.10.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.