Yazının başlığını okuyunca şaşırtıcı gelebilir. Ancak otomobilde ÖTV ödenirken verginin vergisi de alınıyor, bu nedenle hem ÖTV’ye hem de KDV’ye artış uygulanmış oldu. Bunun nasıl olduğunu birlikte görelim;
Otomobilde Çifte Vergi Zammı
Ekonomik büyümenin yavaşlaması, bütçe açığının ilk 8 ayda belirmesi gibi sorunlar ekonomi yönetimini çeşitli önlemler alarak bütçe gelirlerini artırmaya zorladı. Böylece dolaylı vergilere artış tercih edildi . Daha önce lüks otomobilde ÖTV artırılmıştı. Şimdi ise 22 Eylül itibariyle motor gücü 1600 cc ve altında olan otomobillerde ÖTV %37’den %40’a çıkartıldı. Bu durumda akla gelen soru ÖTV yerine neden KDV artırılmıyor. Cevap basit, maliye tek taşla iki kuş vurmak istiyor. ÖTV artırıldığında KDV de dolaylı olarak artıyor. Çünkü otomobilde KDV, ürünün fiyatı üzerinden değil, ÖTV dahil tutar üzerinden alınıyor, böylece tüketiciler verginin vergisini ödemek zorunda kalıyor. Aşağıdaki tabloda hem verginin vergisini, hem de ÖTV arttığında KDV’nin nasıl arttığını görelim;
Tablodan da görüldüğü üzere, ÖTV artışı sonrası tüketicinin ödeyeceği KDV de artmış oldu. 1.200,00.- TL ÖTV artışı ile birlikte 216 TL KDV farkı doğdu, böylece tüketiciye ek maliyet 1.416,00.- TL olarak yansıdı.
Gayrimenkulde Çifte Zam
15.06.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6322 sayılı Kanunla, Bakanlar Kurulu’na 1.6.2012 tarihinden sonra yapı ruhsatı alınan konut projelerine ilişkin inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etmeye yetki verildi. Böylece 150 m2 altındaki konutların %1 olan KDV’si 01.06.2012 tarihinden sonra yapı ruhsatı alınan projeler için farklı uygulanacak. Bu konuya ilişkin Bakanlar Kurulu henüz bir karar yayımlamadı. Bu olumsuz beklenti konut sektöründe panik yarattı. KDV oranındaki belirsizlik konut sektörünün önündeki engel olarak duruyor şimdilik.
İkinci zam ise vergi ve harçlara yapılan son zam ile birlikte geldi. Gayrimenkul alım satımlarına ilişkin tapu işlem harcı 22 Eylül 2012 itibariyle binde 16,5’dan binde 20’ye çıkarıldı. Gayrimenkulleri devir eden ve devir alanların her biri için ayrı ayrı binde 20 harç hesaplanacak. Harcın tamamının genelde alıcı tarafından ödendiğini düşünerek değerlendirme yapacak olursak tapu devir harçlarına yapılan zam ile maliye tüketicinin cebinden daha fazla nakit çıkarmış olacak.
Beklenen Zamlar
Yapılan vergi zamları bunlarla da bitmiyor. Önümüzdeki günlerde 2013 bütçesi hazırlıkları yapılacak. Yıl sonunda 2013 yılı vergi ve harçlarının belirlenmesi sürecinde KDV’de %18 olan genel orandaki 1 puanlık artışın yanı sıra motorlu taşıtlar vergisinde de ciddi bir artış bekleniyor. Ayrıca Başbakan’ın açıkladığı gibi, doğalgaza gelecek zam ise kaçınılmaz. Şimdilik dolaylı vergilere yapılan artışların yeterli olduğu düşünülmediğinden gelir üzerinden alınan vergilerde artış olup olmayacağı ise önümüzdeki günlerde netleşecek. Vergi oranlarındaki belirsizlik sektörleri ve tüketicileri olumsuz etkilerken büyümenin önünde engel teşkil etmektedir.
28.09.2012
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.