Değerli okuyucular 2008 ve 2009 yıllarında yaşanan global ekonomik kriz sürecinin ülkemizin üzerindeki etkisi vergi mükelleflerinin ve işverenlerin kamuya olan borçlarının birikmesine neden oldu. Bu durum kamu alacaklarının bütçedeki yerini artırdı. Vergi, SSK ve Bağkur Primlerinden oluşan kamu alacakları gecikme zamlarıyla birlikte 100 Milyar TL’nin üzerinde. Böylece hükümet hem alacakların tahsili hem de vatandaşların borçlarını kolaylıkla ödeyebilmesi için bir yasa tasarısı hazırlama sürecine girdi.
Hükümetin ekonomiden sorumlu yetkili isimlerinin yaptıkları açıklamalara bakılırsa vergi ve SGK prim borçlarına ödeme kolaylığı getiren tasarının kapsamı ile ilgili detaylar şöyle:
Yapılandırma Çalışması Başbakanlıkta
Vergi ve prim borçlarıyla ilgili düzenleme hazır ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamaya göre düzenlemenin ayrıntıları Başbakan Recep Tayyip Eroğan’a sunuldu. Başbakan’ın düzenleme üzerindeki görüşü alındıktan sonra süreç tamamlanacak.
Krizin etkisiyle ödeme sıkıntısı çeken mükellefler için yeni bir yapılandırma programı olacak.
Düzenlemeye göre ana paralar mutlaka alınacak, faiz ise enflasyon ile güncellenecek ve böylece taksitlendirme yapılacak.
Konuya ilişkin bilgi veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Kurumlar vergisi, katma değer vergisi, hatta belediyelerin emlak vergileri, pek çok vergiler, burada söz konusu sosyal güvenlik primleri, elektrik borçları ve vatandaşların bütün borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz" dedi.
Teknik Çalışma Tamamlandı
Başbakanlıktan çıkacak değerlendirmeye göre yeniden yapılandırmada, vergi, prim ve gümrük alacaklarıyla ilgili teknik çalışmada sona gelindi. Çalışmaya göre, kesinleşmiş vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırma kapsamına alınabilecek.
Tasarı Kapsamı Genişleyebilir
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kapsamın genişleyip genişlemeyeceğinin çalışmalar sonucunda netleşeceğini açıkladı.
İhtilaflı alacaklar, trafik cezaları ve diğer cezalar, belediyelerin tahsil ettiği vergiler ve su gibi alacaklar ile TEDAŞ’ın alacakları gibi hususlarda henüz karar verilmedi.
Borç Aslına Af Yok – Taksitlendirme Yapılacak
Yapılandırma kesinlikle af niteliğinde olmayacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da özellikle bu noktaya vurgu yaptı: "Biz af niteliği taşıyan bir uygulama yapmak istemiyoruz... Şöyle ya da böyle ödemeyen veya ödeyen kişilerin borçlarını silerek adaletsizlik gerçekleştiremeyiz. Dolayısıyla ana parayı muhafaza etmek zorundayız."
Borçların ödenmesinde 12-24 ya da 36 aylık ödeme planları uygulanacak. Faizler ise ana para üzerinden enflasyon oranı uygulanarak yansıtılacak.
Kasım Ayı İçerisinde Netleşecek
Ekonomi yönetimi, düzenlemeyi Kasım ayı içerisinde tamamlamak için çalışıyor.
Ali Babacan, "Ne 2010 gerçekleşme tahminimize ne de 2010 bütçemize buralardan gelecek tahsilatı hiç yazmadık, buradan ne gelirse ilave olacak ve önce bir gelir belli olsun, ondan sonra ne yapacağımıza karar vereceğiz. Bir kısmını borçlara, bir kısmını harcamalara veririz" dedi.
Çalışma Başbakan Erdoğan’ın değerlendirmesinin ardından da Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelecek.
Matrah Artırımı Dahil Olabilir
Maliye Bakanı, çok geniş kapsamlı bir kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin tasarıya şu anda nihai şeklinin verildiğini ifade ederek, "Matrah artımı dahil olmak üzere bazı hususlar gündeme geldi. Ancak bir tasarı nihai şeklini almadan son kararlar verilmeden bu yönde bağlayıcı bir ifadede, açıklamada bulunmak istemiyorum" dedi.
Şu an tasarıya nihai şekli verilmediğini ve bu konuya bir kaç kez ilgili bakanlar düzeyinde baktıklarını, Başbakana arz ettiklerini bildiren Şimşek, "Birkaç husus var o konularda nihai şekli verildikten sonra biz size gereken açıklamayı yaparız" diye konuştu.
Sonuç olarak henüz kamuyla paylaşılmayan ancak hükümetin ekonomiden sorumlu kurmaylarının yaptıkları açıklamalardan çıkan detayları sizlerle paylaştık. Düzenlemeye “Matrah Artırımı” uygulaması da eklenirse, vergi mükellefleri ek beyan vererek ve ek vergi ödeyerek geçmiş dönem vergi incelemelerinden kurtulabilecekler. Vergi ve sigorta prim alacaklarının ödenmesine ilişkin kolaylığa ilişkin önemli bir beklenti oluştu. Hem 2010 hem de 2011 bütçesinde önemli bir yer alacak olan kamu alacaklarının tahsili açısından düzenlemenin bir an önce yasalaşması bekleniyor.
09.11.2010
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.