I. Giriş
01.01.2007 Tarihi itibariyle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte bir çok uygulamada değişiklik olacaktır. Bu uygulamalardan sigortalıların aleyhine olanlar var. Dolayısıyla askerlik borçlanması ve yurtdışı hizmet borçlanması yapması gerekenler ile SSK’da isteğe bağlı sigortalı olacakların 2007’ye kadar bu işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir. Aksi takdirde askerlik ve yurtdışı hizmet borçlanması için daha fazla ödeme yapmaları gerekecektir. Bu yazımızda konuya ilişkin değişiklere değinilecektir.
II. Yurtdışı Hizmet Borçlanmasında Durum
Halen günlüğü 3,5 dolar, aylığı 105 dolar (yaklaşık 160.-YTL) olan yurtdışı hizmet borçlanmasının günlük tutarı yeni sistemde 01.01.2007 tarihi itibariyle artıyor. Dolardan vazgeçiliyor ve yurtdışı hizmet borçlanmasının aylık tutarı prime göre asgari ve azami kazancın %32’si oluyor. Bu rakam asgari 170.-YTL’ye tekabül ediyor. 01.01.2007 itibariyle prim tutarları artacağı için bu tutar da artacaktır.
Konuya ilişkin bir diğer gelişme ise mevcut uygulamaya göre yurtdışı hizmet borçlanması talebinde bulunanlar, kendilerine borç tutarı tebliğ edildikten sonra ödeme günündeki günlük dolar tutarına göre istedikleri zaman ödeme yapabiliyorlar. Ancak 2007’de yürürlüğe girecek olan yeni sisteme göre tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içerisinde yurtdışı hizmet borçlanması tutarının ödenmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde ödeme yapmayanların, yeniden başvuruda bulunması gerekiyor.
Yurtdışı hizmet borçlanması yapanların sigortalılık başlangıç tarihi, borçlarını tamamen ödedikleri tarihten borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülen tarih olacak. Yurtdışına gitmeden Türkiye’de sigortası olan sigortalıların ise Türkiye’de ki başlangıç tarihleri geçerli sayılacak.
Yurtdışı hizmet borçlanması yaparak emeklilik talebinde bulunanlar için kesin dönüş koşulu bulunmaktadır. Ancak buradaki kesin dönüşten kasıt, yurtdışında çalışmamak, gelir elde etmemek, işsizlik maaşı ve benzeri yardımlar almamaktadır. Aksi takdirde maaşları kesilmekte ve faiziyle birlikte talep edilmektedir.
III. Askerlik Borçlanmasında Durum
Askerlik borçlanması sigortalıların bedelini ödeyerek askerlik yaptıkları süreleri sigorta süresi olarak satın almaları işlemidir. Mevcut uygulamaya göre askerlik borçlanmasının aylık bedeli SSK’da asgari ücretin brüt tutarının %20’si, Bağkur’da ise sigortalının bulunduğu basamağın gelir tutarının %20’sidir. Bu oranlar 2007 yılı itibariyle %32 olarak uygulanacaktır. Örneğin 2006 yılında SSK’da yapılacak olan askerlik borçlanmasının 1 aylık bedeli 106.-YTL iken 2007 yılında aynı prim tutarının artacağını da düşünürsek 180.-YTL olacaktır. Aynı zamanda ödeme süresi 6 ay olan askerlik borçlanması tutarının yeni sistemde ödeme süresi 1 ay olarak belirlenmiştir.
Sigortalının askerlik hizmetini sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olması halinde sigorta başlangıç tarihi borçlanılan süre kadar geriye götürülecektir. Sigorta giriş tarihi askerlikten önce ise borçlandırılan sürenin karşılığı olan gün sayısı sigortalının prim ödeme gün sayısına ilave edilir.
IV. SSK’da İsteğe Bağlı Sigortalılık
SSK’da isteğe bağlı sigortalı olabilmek için 2007’den önce başvuruda bulunulması gerekmektedir. 2007 Yılından sonra başlanacak olan isteğe bağlı sadece Bağ-Kurun isteğe bağlısı olacaktır. Hiç kimse 2007 yılından itibaren SSK isteğe bağlı sigortasına başlayamayacaktır. Dolayısıyla SSK’dan daha erken emekli olabilmek için 2007 yılı gelmeden SSK isteğe bağlısına başlamakta, 2007 yılı ve sonrasında da aralıksız devam ettirmekte fayda var.
V. Sonuç
Sosyal güvenlik sistemindeki değişiklik neticesinde geçiş sürecinde sigortalıları etkileyecek bir takım gelişmeler mevcuttur. Bu gelişmelerden sigortalıları etkileyecek olanları yukarıda belirtmeye çalıştık. Yurtdışı hizmet borçlanması ve askerlik borçlanması gibi erken emekliliğe faydası olan uygulamaların tutarlarının 2007 itibariyle artacağından ve SSK’da isteğe bağlı sigortalılık son bulacağından sigortalıların bu uyarıları dikkate alması gerekir. Sigortalıların 31.12.2006 tarihine kadar SSK veya Bağ-Kur’a gerekli işlemler için başvuruda bulunması gerekmektedir.
03.10.2006
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.