YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Yeni TTK Ülke Gerçeklerine Uygun Hale Getiriliyor (1)

Bu başlığı gören bir çok meslektaşım, kıyameti koparacaktır. Çünkü, bir çok arkadaşımız, kanunun noktasına veya virgülüne bile dokunulmasına karşı. Ben ise kesinlikle değişiklik yapılması gerektiği kanaatindeydim.  Neyse , biz meramımızı bir hikaye ile açarak anlatmaya çalışalım.
 

Osmanlı’nın son yüzyılında padişahlardan birine keçi boynuzu getirmişler. Faydaları anlatılmış, vs.vs. ve padişah bir keçi boynuzunu eline alarak gevelemeye, kemirmeye başlamış ve büyük gayretlerle yemiş bitirmiş.

Orada bulunanlar hemen merakla “Haşmetlu padişahımız nasıl buldunuz” demişler.

Padişah” Eğer bu olay, ceddim ( şu padişah) zamanında olsa idi, bunu bana getirenlerin hemen kellesini alırdım” demiş.

Herkes şaşırmış ve padişah nedenini izah etmiş “ Bir tutam bal için bana bir batman odun yedirdiniz.”
 

Yeni TTK ve Muhasebe ve raporlama standartları konusunda, yanlışlar biline biline uzun zamandır, türlüüüü çeşitli eğitimler, yazılar, çiziler, kanunun  tatbik edilemeyeceğini , değişeceğini bile bile ısrarla sürdürülüyor. Sonuçta, gerek dünyada, gerek Avrupa Birliğindeki ticaret hükümlerini ve muhasebe ve raporlama standartlarının ne olduğunu öğrendik. Yani bir tutam bal yedik ve ancak ondan sonra bazı değişikliklere gidiyoruz.

Tabii, bilginin zararı olmaz diyenler de var. Ama boşa harcanan vakit geri gelmez.
 

İster iyi niyetle, ister kötü niyetle yapılmış olsun, yeni bir TTK taslak halinde önce kamuoyunun incelemesine sunuldu. Taslaktaki kötü yanları belirtenler, taşa tutuldu. Bir takım rant kavgaları iddiaları başladı. Bilerek bilmeyerek dünyanın denetim tekellerine rant sağlayacak hükümler konuldu. Ülkeyi AB’nin sınırsız kontrolüne açacak hükümler bulunduğunu ileri sürenler de neredeyse linç edilecekti. Ancak, bu memleketin okuyan, araştıran insanları, yanlışları yılmadan belirtti. Meclis de bir takım değişiklikleri tasarlayarak yine kamuoyunun önüne sundu.
 

Bunlardan inceleyebildiklerimizi sizlere sunalım.
 

1.En kötü düzenleme olan TTK 39. uncu madde değiştirilerek, işletme ile ilgili

Olarak düzenlenen ticari mektuplarda ve belgelerde tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi, tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise sayılanlara ek olarak tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilir. Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayımlanır şeklinde bir taslak hazırlandı.

 Bu sitede ayrıca, anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin

adları ile soyadları, taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, limited şirketlerde müdürlerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı yayımlanır. Şekline dönüşerek yürürlük tarihi ise yapılan düzenleme ile 1.01.2014 tarihine alınmıştır.


Yani, 1.Temmuz itibariyle faturalar, ticari mektuplar vs. hemen bugünden basılmayacaktır. Bunun için en az bir nefes alacak süre konmuştur. İnternet sitesinde yayınlanacak konular da yumuşatılmıştır.

 

2. Ticari defterlerin açılış tasdiki yapılacak, kapanış tasdiki ve defterlerin tasdiki konusu yeniden düzenlenmiş, her türlü belgenin fotokopisi konusu yeniden düzenlenmiştir.

    

Tacir, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür.

 

3) Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri ile dördüncü fıkrada sayılan defterlerin açılış onayları, kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanılmadan önce noter tarafından yapılır.

 Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.

 Yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere yaptırılır. Açılış onayı ilk açılışta ticaret sicil müdürlüğü tarafından yapılabilir.

 Ticari defterler fiziki veya elektronik ortamda tutulabilir. Bu konu bir tebliğle düzenlenecektir.   

TTK gereğince gerçek ve tüzel kişiler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerindeki defter tutma ve muhasebe usulünü seçme , kayıt zamanı hükümlerine ve yapılacak düzenlemelere uymak zorundadır.

Demek ki kayıt ve defter tutma konusu kesinlikle vergi kanunlarındaki esaslara uygun olacaktır.

4.  Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu her türlü düzenlemede yetkili olmuştur.

Türk Ticaret Kanunun 88. inci maddesi ile şu şekilde düzenlemeler yapılarak söz konusu kurumun yetkileri açık açık belirtilmiştir.

(a) 64 ilâ 88 inci madde hükümlerine tabi gerçek ve tüzel kişiler münferit ve konsolide finansal tablolarını düzenlerken, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGMDSK) tarafından yayımlanan, Türkiye Muhasebe Standartlarına, kavramsal çerçevede yer alan muhasebe ilkelerine ve bunların ayrılmaz parçası olan yorumlara aynen uymak ve bunları uygulamak zorundadırlar. 514 ilâ 528 inci maddeler ile Kanunun ilgili diğer hükümleri saklıdır.

(b)Bu düzenlemeler, uygulamada birliği sağlamak ve finansal tablolara milletlerarası pazarlarda geçerlilik kazandırmak amacıyla, uluslararası standartlara tam uyumlu olacak şekilde, yalnız (KGMDSK) tarafından belirlenir ve yayımlanır.

(c) (KGDMSK), değişik işletme büyüklükleri, sektörler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için, özel ve istisnai standartlar koymaya ve farklı düzenlemeler yapmaya yetkilidir. Bu standart ve düzenlemeler, Türkiye Muhasebe Standartlarının cüz’ü addolunur.

 

Demek ki KGMDSK ülkenin gerçeklerini ve AB nin yönergelerini de göz önünde tutarak Türkiye Muhasebe Standartları ve raporlama standartları ile bunların hangi ölçüde ve hangi şirketlerde kullanılacağını veya kullanılmayacağını tesbit edecektir. Uluslar arası muhasebe standartları ülkemizin gerçeklerine uygun düzenlemelerden sonra ülkemizde kullanılacaktır. Bu konuda alınan eğitimler, böylece boşa gitmeyecek ve bizim keçiboynuzu hikayemiz de geçersiz olacaktır inşallah.

13.06.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM