Ekohaber gazetesinin 22.Kasım.2011 tarihinde yayımlanan 811 sayılı nüshasında yeni yatırımlar ve vergi indirimi hesaplamasını detaylı bir örnekle de açıklayarak 2011 yılı kurumlar vergisi beyannamesi için de bir ön çalışma yapılmasını sağlamıştık.
Bu yazımızdan sonra, meslek mensupları ve uygulayıcılardan bir çok mail, telefon ve karşılıklı görüşme talepleri ile karşı karşıya kaldık. Herkesin sorduğu konu, yatırım kısmen tamamlanmışsa, indirimli kurumlar vergisi oranından yararlanamayacak mıyız?
İlgili maddeyi yazımızdan alarak hatırlayalım:
Teşvik mevzuatındaki düzenlemelerden sonra Kanun koyucu bu defa da 5520 sayılı kurumlar Vergisi Kanununa 32/A numaralı bir madde eklemiştir. Yine ileriki yorum ve çalışmalarımıza esas olmak üzere söz konusu maddeyi aşağıya alıyoruz.
İndirimli kurumlar vergisi
MADDE 32/A- (Ek: 18/2/2009-5838/9 md.)
(1) Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar, iş
ortaklıkları, taahhüt işleri, 16/7/1997 tarihli ve 4283 sayılı Kanun ile 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Kanun kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlar hariç olmak üzere, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve Hazine Müsteşarlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulur.
Yazımızda bundan sonra maddenin devamı ve hesaplamaların nasıl
yapılacağı bir örnekle açıklanmıştı. Ancak, örneğe bakıldığında, yatırımın kısmen tamamlanması halinde indirimli kurumlar vergisinden yararlanılıp yararlanılamayacağı konusu net olarak anlaşılamıyor, hatta yatırımın kısmen tamamlanması halinde indirimli kurumlar vergisi oranından yararlanılamayacağı gibi bir kanıya varılabiliyordu.
Oysa, kanunun yukarıya aldığımız 32/A maddesi kesin olarak yatırımın kısmen tamamlanması halinde dahi, indirimli kurumlar vergisi oranından yararlanılabileceğini açık olarak belirtmiştir.
Bize göre bunun için tek şart, yapılan yatırımın ve indirimli kurumlar vergisinin ESKİDEN OLDUĞU GİBİ NAZIM HESAPLARDA TAKİP EDİLMESİDİR.
Maliye Bakanlığı da bu konuda şimdiye kadar herhangi bir tebliğ yayınlamamıştır, ancak, bireysel müracaatlara ve özelge taleplerine olumlu cevap vermiştir.
Sonuç olarak kısmen tamamlanmış yatırımlar da İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ oranı ve tatbikatından yararlanacaktır.
Biz, 2 adet özelgeye ulaştık. Bunların tarih ve numarasını ve özetlerini aşağıda vermekteyiz.
1. Büyük Mükellefler Vergi Dairesinin 17.03.2011 tarih ve
B.07b.1.GİB.4.99.16.02.-KVK-32/A-18 sayılı özelgesi:
………..tevsi yatırımlarda teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapıldığı tarih işletmeye geçiş tarihi olarak belirlenmekle birlikte Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesinin uygulanmasında yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılması halinde indirimli kurumlar vergisi uygulamasından yararlanabilmek için yeterlidir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımın
kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadar bu yatırımdan elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir.
………………………….
Ancak, anılan kararın Yatırımın süresi ve tamamlama vizesi başlıklı 17 inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtildiği üzere, yatırımların öngörülen süre içinde tamamlanamaması veya 4 üncü maddede belirtilen asgari yatırım tutarlarına uyulmaması gibi yatırıma ilişkin şartların ihlali halinde, teşvik belgelerinin iptal edilerek veya kısmi olarak müeyyide uygulanarak sağlanmış olan destek unsurlarının ilgili mevzuat çerçevesinde yatırımcılardan geri alınacağı tabiidir.
Denilerek kısmen tamamlanan yatırımlarda indirimli oran uygulamasına geçit verilmiştir.
Yine bir başka özelgede:
Bir adım daha ileri gidilerek:
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığının 09.05.2011 tarih ve 2255-2-3 sayılı özelgesinde:
Konu ile ilgili olarak, 5520 sayılı Kurumlar vergisi Kanununun 32/A maddesinde:
…………..İndirimli oran uygulamasına yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİNDE başlanacağı hükümleri yeralmaktadır.
Tekrar edersek, bu iki özelge ve yasanın 32/A maddesi göz önüne alınarak yatırımın gerek kısmen ve gerekse tamamen işletmeye alınması veya diğer bir ifade ile tamamlanması halinde
a. ister geçici vergi döneminde
b. İsterse kurumlar vergisi beyanname verme döneminde
İndirimli kurumlar vergisi oranından yararlanılabilecektir.
Biz bu konuyu özelgelere dayanarak olumlu olarak düşünüyorsak da
Bu özelgeler 213 sayılı vergi usul kanununun 413 üncü maddesine dayanılarak verilmiştir ve inceleme , yargı, ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin yanlış bilgi verilmiş ise bu özelgeler geçersizdir ve verilmiş olan bu özelgelere uygun işlem yapılması halinde, vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır. Bu özelgeler firmaya özeldir, isminden de anlaşıldığı gibi.
Firmaların yukarıdaki özelgeleri de göz önüne alarak, kısmen tamamlanan yatırımları için ilgili vergi dairesi başkanlıklarından özelge talep ederek işlem yapmaları tavsiye edilir.
27.01.2012
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.