Nisan 2025’in son günlerine geldik. Kurumlar Vergisi beyan ve ödemelerinin kazasız belasız sonuçlandığını farz ederek, nefes bile almadan hemen yeni başlayan ve çok da önemli olan bir uygulamayı ele alıyoruz: Yurtiçi asgari kurumlar vergisi uygulaması.
Bu uygulama, 7524 sayılı kanun ile 02.08.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak KV Kanunu’nun 32/C maddesi ile 01.01.2025 tarihinden itibaren uygulanmak üzere kanuna eklenerek yürürlüğe girdi.
Yurtiçi asgari kurumlar vergisi ile ilgili madde aşağıdaki gibidir:
(1) KV Kanunu’nun 32’nci ve 32/A maddeleri hükümleri dikkate alınarak hesaplanan kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10’undan az olamaz.
(2) Yurt içi asgari KV hesaplanırken birinci fıkrada belirtilen kurum kazancından aşağıdaki istisna ve indirimler düşülür:
a) 5’inci maddenin birinci fıkrasının (a), (ç), (i), (j) ve (k) bentleri ile sahip oldukları taşınmazlardan elde edilen kazançlar dışında (d) bendinde sayılan istisna kazançlar,
b) 10’uncu maddenin birinci fıkrasının (g) ve (h) bentleri kapsamındaki indirimler,
c) 16/12/1999 tarihli ve 4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu ile 491 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 6/6/1985 tarihli ve 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu kapsamında vergiden istisna edilen kazançlar,
ç) 4691 sayılı Kanun kapsamındaki kazanç istisnası ile kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılabilen Ar-Ge ve tasarım indirimleri.
(3) Birinci fıkra kapsamında hesaplanan yurt içi asgari kurumlar vergisinden, 32’nci maddenin altıncı, yedinci ve sekizinci fıkraları uyarınca indirimli oran uygulaması nedeniyle alınmayan vergi ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınmış olan teşvik belgelerindeki yatırıma katkı tutarlarının kullanılması nedeniyle 32/A maddesi hükmüne istinaden ilgili hesap döneminde alınmayan vergi indirilir ve ödenmesi gereken yurt içi asgari kurumlar vergisi belirlenir.
(4) Bu madde hükmü geçici vergi dönemleri için de uygulanır.
(5) İlk defa faaliyete başlayan kurumlar hakkında, faaliyete başlanılan hesap döneminden itibaren üç hesap dönemi boyunca bu madde hükümleri uygulanmaz.
(6) Bu maddede yer alan "indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancı" ibaresi, hesap dönemi sonundaki ticari bilanço kârına kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklenmesiyle bulunan tutarı ifade eder.
(7) Birinci fıkrada yer alan oranı; sektörler, faaliyet konusu, iş kolları ya da üretim alanları itibarıyla ayrı ayrı ya da birlikte sıfıra kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı, maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Maddede belirtilen istisna ve indirimleri daha açık olarak sayalım:
1- Tam mükellef kurumlardan elde edilen iştirak kazançları istisnası (KVK Md. 5/1-a),
2- Emisyon primi kazanç istisnası (KVK Md. 5/1-ç),
3- Yatırım fon ve ortaklıklarının kazancı istisnası (taşınmazlardan elde edilen kazançlar hariç) (KVK Md. 5/1-d)
4- Risturn kazanç istisnası (KVK Md. 5/1-i),
5 - Sat-kirala-geri al işlemlerine yönelik kazanç istisnası (KVK Md. 5/1-j),
6 Varlık kiralama işlemlerinden elde edilen kazanç istisnası (KVK Md. 5/1-k),
7 Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne kayıtlı gemilerin işletilmesi ve devrinden elde edilen kazançlara uygulanan istisna,
8 Serbest Bölgeler Kanunu kapsamındaki kazanç istisnası,
9 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki kazanç istisnası,
10 Girişim sermayesi fonu indirimi (KVK Md.10/1-g),
11 Korumalı işyeri indirimi (KVK Md.10/1-h),
12 KV matrahından indirim konusu yapılabilen Ar-Ge ve tasarım indirimleri,
13 Ayrıca, hesaplanan yurt içi asgari kurumlar vergisinden, KV Kanunu 32’nci maddenin 6, 7 ve 8’inci fıkraları gereğince, payları BİST’te ilk defa işlem görmek üzere ve en az %20 oranında halka arz edilen kurumlar için 2 puan, ihracat yapan kurumlar için 5 puan, sanayi sicil belgesine sahip ve fiilen üretim yapan kurumlar için ise 1 puan indirimli kurumlar vergisi oranı uygulaması nedeniyle alınmayan vergiler ile 2 Ağustos 2024 tarihi öncesinde (yani maddenin yürürlük tarihi öncesinde) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınmış olan teşvik belgelerindeki yatırıma katkı tutarlarının kullanılması nedeniyle 32/A maddesi hükmüne istinaden ilgili hesap döneminde alınmayan vergi, indirilecek ve ödenmesi gereken yurt içi asgari kurumlar vergisi belirlenecektir.
Asgari Kurumlar Vergisi mükellefleri, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda sayılan mükelleflerdir. Uygulama, kanun maddesi ve tebliğinde daha iyi olarak açıklanmaktadır.
Kanunun, Mayıs 2025’te uygulanacak olan geçici vergi döneminde uygulanacağını mükelleflere hatırlatmak isteriz.
29.04.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.