İster istemez enflasyon düzeltmesi hakkında yazmak zorunda kalıyoruz. Bir gün Vergi Usul Kanununu esas alan enflasyon düzeltmesi, ertesi gün TFRS esasına göre enflasyon düzeltmesi. Konu aynı ve malzeme bol. Her gün yeni bir soru işareti ile karşılaşıyoruz ne yapalım, tabii ki yazıyoruz. Yazar çizer takımı da yazıyor da yazıyor.
555 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği akıllardaki bir çok soruya cevap verdi ama yeni yeni sorular da doğurdu. Derken efendim, : 20/2/2024 tarih ve: VUK-165 sayı ile (2024-3/Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması-15)bir sirküler yayımlandı. Bu sirküler de soru işaretlerinin çok büyük kısmına cevap verdi. Ama yine de bir kısım soru işareti kaldı.
Neden bütün sorular işlenerek ortadan kaldırılmaz anlamıyorum. Ama bir yandan da Enflasyon düzeltmesi ile ilgili olarak bir çok meslektaşlarımız çok güzel çalışmalar yapıyor. Açıklamalar yapıyor, sunumlar hazırlıyor ve ülkenin her şehrinde kasabasında toplantılar yapıyorlar. Çok güzel sunumlar ortaya çıkıyor. Meslektaşlar, yapılan bu çalışmalara teşekkür ediyorlar. Tabii ben de.!
En son 22.Şubat.2024 de Bursa’da bir toplantıya katıldım. Sunumları yapan ve çok takdir ettiğim üstadın ismini buraya almıyorum. Çünkü gerek 22.Şubat tarihli bu sunum ve gerekse daha önceki sunumları yapan üstadların her biri birbirinden daha kıymetli insanlar. Bana göre çok genç olan bu insanlar hakikaten üstad olmuşlar, 4x4 lük çalışmalar ve sunumlardı bunlar.
Birkaç tane konu dışında artık enflasyon düzeltmesi hakkında halledilmemiş, cevaplanmamış sorular çok ama çok az. Ancak, 2024 yılında enflasyon düzeltmesi ne olacak, neler getirecek? Benim özelllikle merak ettiğim bir konu idi.
Sunumu yapan üstad meslektaşımız, hemen hemen her soruya doyurucu cevaplar verdi. Benim de bir sorum vardı ve soruyu topluluğun içinde dile getirmedim. Daha sonra üstad meslektaşıma sordum.
“Bu konu hakkında Türkiye’nin 500 büyük firmasının sonuçları yayımlanmış durumda. Bunları incelediniz mi? 2024 yılında sonuçta, firmaların karına veya zararına enflasyon düzeltmesi nasıl etki edecek?
Bu soruyu sormamın sebebi şu. Biliyorsunuz Türkiye maalesef tasarrufları yetmeyen ve yatırım yapmak mecburiyetinde olan bir ülke. Benim bildiğim firmaların büyük kısmının sermaye yetersizliği var. Bu yüzden borçla yatırım yapıyorlar ve borçla çalışıyorlar. Bu firma sahiplerini bizler de tebrik ediyoruz.
Ancak, enflasyon düzeltmesinde özsermaye ile çalışanlara enflasyon düzeltmesinin tesiri daha çok karı azaltıcı şekilde. Oysa özsermayeniz yetersiz ve borçla çalışıyorsanız karınız daha da artmış oluyor. Bu durumda enflasyon düzeltmesi bu firmaların karının ve dolayısıyla vergilerinin artmasına sebep olacak. Hatta, vergilerini bile zor ödeyecek hale gelecekler diye düşünen meslektaşlarımız var.
Neyse ki, aldığım cevapla gönlüm biraz olsun rahatladı. Maliye bakanlığı, yaptığı çalışmalar ve analizlerle firmaların güç duruma düşmeyeceğini hesaplamış.
Bu durumda, 2024 yılının geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılması da önlenirse sonuçların iyi olacağını düşünüyorum. İnşallah düşündüğüm gibi olur.
Ya aksi olursa ne olur?
İşte o zaman yandı gülüm keten helva.
Yani şunu demek istiyorum ki Maliye Bakanlığı yetkilileri kesinlikle analizlerini çok iyi yapmalılar. Ülke ve firmalar için enflasyon düzeltmesi faydalı olmalıdır. Maliye Bakanlığı özellikle dijital çalışmalarında bir çok ülkeden daha iyi durumda. Bilgisayarları ve simülasyonları ile yanlış yapmaz, doğru sonuçlar çıkarır ve doğru kararlara varırlar diye düşünüyor ve inanıyorum.
27.02.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.