Dahilde işleme rejimi, ülkemiz ihracatının artmasında önemli bir rol oynamaktadır. Dahilde işleme rejimi 20.12.2006 tarih ve 26382 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/12 Sayılı İhracat Tebliği’ndeki esaslara göre uygulanmaktadır. Söz konusu tebliğde gerekli görüldüğü takdirde birtakım değişiklikler yapılmaktadır. En son değişikliklerden biri de ihracat 2022/6 sayı ile 14.09.2022 tarih ve 31953 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Bu tebliğin tamamını paylaşmayıp önemli gördüğüm değişiklikleri aktaracağım ve tebliğ ekindeki Dahilde İşleme İzin Belgesi almak için gerekli evrakları yazıma alacağım.
Bilindiği gibi artık Dahilde İşleme Belgesi elektronik müracaatla alınıp takip edilmektedir. Bu konudaki uygulamalarla ilgili açıklamalar, onaylanmış kişi belgesi, bedelsiz ithal edilen eşyanın işleme faaliyetine tabi tutulması gibi konularda yeni bazı düzenlemeler yapılmıştır.
Birçok kimsenin kavrayamadığı, anlayamadığı veya inanamadığı bir konu olan belgenin revizesi konusunda aşağıdaki açıklama yapılmıştır.
MADDE 5- Aynı Tebliğin 19’uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Dahilde işleme izni, taahhüt kapatma işlemleri sonuçlandırılıncaya kadar revize edilebilir. Dahilde işleme iznine ilişkin revize müracaatı, ilgili firma tarafından gerekli bilgi ve belgeler ile birlikte ilgili gümrük idaresine yapılır. Yapılan revize müracaatı gümrük idaresince sonuçlandırılır ve firmaya bildirilir.”
Yine belgeye ek süre alınmasına dair aşağıdaki düzenleme yapılmıştır.
MADDE 6- Aynı Tebliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“ç) 22 nci maddenin beşinci fıkrası hükmüne istinaden proje süresine ilişkin dahilde işleme iznine ek süre almak için Bakanlıkça (Gümrükler Genel Müdürlüğü) belirlenen uygulama esasları çerçevesinde, izne ilişkin ithalat beyannamesi bilgisi, gerçekleştirilen ihracata ilişkin liste ve bu listede yer alan gümrük beyannamelerinin iznin ihracat taahhüdünün kapatılmasında kullanılacağına ve bu bilgilerin doğruluğuna dair taahhütname ile birlikte en geç izin süresi sonundan itibaren 2 (iki) ay içerisinde ilgili gümrük idaresine,”
Bana göre çok önemli bir düzenleme de aşağıdaki gibi yapılmıştır.
MADDE 12- Aynı Tebliğin 30 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(3) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının denetim birimleri ile Bakanlıkça yapılan inceleme, denetim ve soruşturma sonucunda, gümrük beyannamesi ve eki belgelerin sahte olduğunun veya üzerinde tahrifat yapıldığının ya da gerçek dışı olduğunun veya gerçeği yansıtmadığının yahut ithalata aracılık eden temsilcinin eşyayı belge/izin sahibine teslim etmediğinin ve/veya ithal edilen eşyadan farklı bir eşyayı teslim ettiğinin tespiti halinde; ithalata aracılık eden temsilci, beyanname konusu eşyanın ithalatı esnasında alınmayan vergiden belge/izin sahibi firma ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.”
Bir başka önemli değişiklik de aşağıdaki gibidir.
12) Dahilde işleme izin belgesi sahibi firmalar, kendilerine tebliğ edilen taahhüt hesabının müeyyideli kapatılması işlemine karşı tebliğ tarihinden itibaren 1 (bir) ay içerisinde Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) yazılı olarak itiraz edebilirler. Dahilde işleme izinlerine ilişkin müeyyideli kapatma işlemlerine ise, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 242’nci maddesi uyarınca itiraz yoluna başvurulabilir. İtiraz başvurusunda itiraza mesnet teşkil eden tüm bilgi ve belgeler ibraz edilir. İtirazın haklı bulunması durumunda, taahhüt kapatma işlemi belge için İhracat Genel Müdürlüğü, izin için ilgili Bölge Müdürlüğünce geri alınarak ibraz edilen bilgi ve belgeler de göz önünde bulundurulmak suretiyle yeniden tekemmül ettirilir.”
Değişiklik tebliğinin 17. Maddesi ile belge kapsamında işlem görmüş ürün bünyesinde kullanılan ithal eşyasına ilişkin hak ve yükümlülüklerin devri konusunda yeni hükümler getirilmiştir. Bu hükümlere uygun olarak devir yapılabileceği, daha doğrusu devrin hangi şekilde yapılabileceği açıklanmıştır.
27.09.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.