YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



İnternet Ortamında Yayınlanan İlanların Bildirilmesi

31 Mayıs 2022 tarih ve 31852 sayılı Resmi Gazete’de ya­yımlanan 538 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel teb­liği, vergiye uyum düzeyinin ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılmasına hizmet etmek amacıyla internet ortamında yayımlanan ilanlara yönelik bazı bilgilerin alınmasına ilişkin usul ve esasları belirlemekte olup yayımı ta­rihinde yürürlüğe girmiştir.

Tebliğin özeti: İnternet ortamında, taşınır ve taşınmazlar ile mal ve hizmetlerin, satılması veya kiralanmasına yönelik ilan­ların, yayınlanmasına aracılık eden ve hizmet sağlayanlar, sos­yal ağ ve yer sağlayıcılarına her ay gerçekleştirdikleri işlemlerin, verilen hizmetin sağlandığı internet adresinin, hiz­met verilen gerçek veya tüzel kişilerin ad/soy ad, unvan ve TC, Vergi No, işyeri ve adres bilgilerini, her bir iş için satış ve tahsi­lat tutarı, tarihleri ve ödemeye ait banka bilgilerini ve istenen diğer bilgileri, elektronik ortamda, ertesi ayın son günü 23,59 a kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildireceklerdir.

213 sayılı VUK 149 uncu ve mükerrer 257 inci mad­desinde Maliye Bakanlığı, bilgi vermesi gereken kamu ve gerçek kişilerini saymış, bunların vermesi gereken bilgilerin neler ol­duğunu, bilgi verme usul­lerini, sürelerini, nereye verileceği konusunu da düzenlemiş, ayrıca elektro­nik ortamda ticaretin uy­gulama esas ve usullerini de belirlemeye yetkili kılın­mıştır.

Bakanlık bilgilerin veril­mesi için BTRANS sistemi­nin kullanılmasını şart koşmuştur. Yasadaki dü­zenlemeler esas alınarak tebliğ düzenlemesi şöyledir.

(1) Taşınır ve taşınmazlar ile mal ve hizmetlerin alınması, sa­tılması veya kiralanmasının temin edilmesine yönelik olarak verilen ilanların yayımlanmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcıları, sosyal ağ sağlayıcıları ile yer sağlayıcılar takvim yı­lının birer aylık süreleri içerisinde gerçekleştirmiş oldukları söz konusu işlemlere ilişkin olarak;

a) Verilen hizmetin sağlandığı internet adres veya adreslerini,

b) Hizmet verilen gerçek ya da tüzel kişilere ait ad soy ad/unvan, TCKN/YKN/VKN bilgileri ile işyeri adres bilgilerini,

c) Hizmet verilenler adına gerçekleştirilen taşınır, taşınmaz, mal ve hizmet satış/kiralama işlemlerine ilişkin her bir tahsilat veya satış işlemi tutarı ve tarihi ile tahsil edilen tutarların aracılık hizmeti verilenlere ödenmesine ilişkin banka hesap bilgilerini,

ç) Başkanlık tarafından belirlenecek diğer bilgileri,

elektronik ortamda bu Tebliğle getirilen yöntemle Başkan­lık sistemlerine bildirmek zorundadır.

(2) Birinci fıkrada sayılanların, ödemelere ilişkin olarak satıcı­nın/kiralayanın ticari temsilcisi olması sebebiyle ödemeye ara­cılık etmesi veya ödeme hizmetini bir dış hizmet olarak banka veya ödeme kuruluşundan alması halinde de bilgi vermek zo­rundadırlar.

(3) İnternet sağlayıcılarına ilan verenler, verilen ilanla ilgili olarak Başkanlığa bildirilecek bilgileri internet sağlayıcılarına vermek zorundadır. İlandaki satılacak malın mülkiyeti bir baş­kasına aitse bu bilgiler de verilmek zorundadır.

‘(4) Bilgi vermek zorunda olanlar bildirimde bulunmayan ilan verenlere ilişkin bilgileri de Başkanlığa bildirecektir.

Sürekli bilgi verme zorunda olanlar, bu bilgilere ait veri for­mat ve standardı Başkanlık tarafından duyurulacak BTRANS sisteminden alacak ve bu sistem üzerinden de istenen bilgiler bildirilecektir. Bilgi verme her ay yapılacaktır.

Aylık bilgiler, ertesi ayın son günü saat 23,59’a kadar bildiri­lecektir. Bilgiler, format ve standartlarında yapılacak değişik­likler de BTRANS aracılığıyla duyurulacaktır.

Sorumluluk ve ceza uygulaması

(1) İlgililer verdikleri bilgilerin doğruluğundan.

(2) Bilgilerin ilan verenler tarafından kendilerine bildirilmesi için gerekli koşulları yerine getirmekten.

(3) Bilgi sağlayanlar bilgilerin doğruluğu ve formata uygun­luğundan da sorumludur.

(4) Başkanlıkça belirlenen format, standart ve bildirim yön­temi haricinde bildirilen bilgiler kabul edilmeyecek ve bildirim yapılmamış sayılacaktır.

(5) Bilgi verme zorunluluğu getirilenler, Başkanlık sistemine bildirmekle yükümlü oldukları bilgileri 213 sayılı Kanunun defter, kayıt ve belgeler için öngördüğü muhafaza süreleri içe­risinde elektronik ortamda saklamak ve istenildiğinde elektro­nik araçlar ve ortamlar vasıtası ile ibraz etmekle yükümlüdürler.

(6) Bu Tebliğde yapılan düzenlemeler kapsamında bildiril­mesi gereken bilgileri bildirmeyen, eksik veya yanıltıcı bildi­rimde bulunanlar ile bu Tebliğle getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri tatbik olunur. Bildirim yükümlülüğündekiler önce BTRANS başvurularını tamamlayacaklardır.

Bundan sonra yayınlanan ilanlarda istenen bilgiler Başkan­lığa bildirilir. Başkanlık, sürelerle ve bilgi verme dönemleri, bil­giler ve diğer konularda uygulamaya ilişkin hususları tespit etmeye yetkilidir.

İlk bildirim Haziran 2022 ayına ait olup ertesi ay sonuna kadar Başkanlığa yapılır. 31.7.2022 Pazar gününe rastladığın­dan 01.08.2022 tarihinde bildirim yapılabilir.

Tebliğden anladığımıza göre ilk bildirim 31.05. 2022 tari­hinde yayında olan ilanları da kapsayacaktır.

07.06.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM