Geçen gün, sabahleyin işyerime geldim. Vergisel vazifelerini hiç geciktirmeden yerine getiren bir mükellef olmakla övünürüm. Bu ay hangi vergi vardı ödenecek? Emlak vergisi. Hemen dosyalarımı açtım. Ailemin, yani benim, eşimin, çocuklarımın nerede hangi emlaki varsa hemen vergilerini ödemeye başladım. Emlak vergisi artışları %16-%18 arasında idi. Zaten ne kadar artacağını mesleğim gereği bildiğim için hiç düşünmeden ödemeye başladım.
Bursa’mızın Mudanya ilçesinde bir yazlık konutumuz vardı. Ödemeye kalkınca bir de ne görsem! Bir yıl önceye göre %219 oranında bir vergi tutarı var. Yani Mudanya’da emlak vergisi %119 oranında artarak toplamda vergi tutarı bir önceki senenin %219’u kadar bir bedel olmuş.
Eh, yine meslek gereği Emlak Vergisi Kanunu’nu da biliyorum.
Emlak Vergisi Kanunu 11.08.1970 gün ve 13576 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış olup kanun numarası 1319’dur.
Bu kanunun 11’inci maddesi tarh ve tahakkuku düzenleyen maddedir. Maddeye göre bina vergisi belediye tarafından dört yılda bir defa olmak üzere takdir işlemlerinin yapıldığı yılı takip eden bütçe yılının ocak ve şubat aylarında ve yasanın 33’üncü maddesinde sayılan vergi değerini değiştiren hallerde yeniden belirlenir. Belirlenen değer de mükelleflere bildirilir(miye) gelince iş değişir.
Bu kadarcık bilgim var. Dolayısıyla bu sene için 2021 yılında yeni bir takdir yapılmadı diye biliyorum. İşte bu yüzden internette bulduğum tutarın hatalı olduğu gibi bir kanaate kapıldım.
Sen misin böyle düşünen?
Mudanya Belediyesi’ni arıyorum. Çağrı merkezi çıkıyor. Belediye emlak vergisi kısmına bağlıyor, bağlayamıyor. Bazen kızıyor demin de aradın deyip telefonu yüzüme kapatıyor. Eğer emlak vergisi kısmına bağlanırsa, çıkan memur işimiz çok diye telefonu yüzüme kapatıyor. Toplamda 8 veya 9’uncu defadan sonra laf anlar ve anlatabilir bir memur karşıma çıktı. Ama ben bu arada nerede ise Samuray kılıcını çekecek hale geldim. Türk kılıcı demiyorum, onu çekersek kan çıkar çünkü. Aman Allah’ım demek ki insanları böyle psikopat hale getirenler görevini yerine getirmeyen ve kendisini hizmet edeceği insanlardan üstün gören memurlar imiş diye de düşündüm.
Son defa konuşmakta olduğum memur da bana rakamın doğru olduğunu söyledi, yurt çapında genel bir düzenleme olmadığını söyledim. Bana ders vermeye çalıştı, kendisine konuları bildiğimi Yeminli Mali Müşavir olduğumu açıklayınca duraladı. Daha düzgün açıklamalara başladı.
Ama yine de memurluğunu konuşturdu ha. Bizim oranın arsa değerinin bir yıl önce 1095 lira olduğunu, onların arsa değerini yeniden 1750 liradan hesap ettiklerini, benim oradaki arsaları 3000 liradan aşağı alamayacağımı, belediyelerinin çok insaflı davrandığını sertleşmeye başlayan bir üslupla açıkladı. Ben de arsa ticareti yapmadığımı, kendi konutumuzun vergisini ödediğini, özellikle yeni değerlemelerin bizlere duyurulmadığını söyledim.
Çok şükür, kendisine çok teşekkür ediyorum. Beni oldukça bilgilendirdi ve değerleme ve duyuruların nasıl yapıldığını öğretti. Sağ olsun. Malum Hazreti Ali ne demiş, bana bir harf öğretenin kulu olurum demiş. Biz de kulu olacağız ama serde yanlışlara dokunmak ve düzelttirmek gibi bir hatalı düşünce tarzı var.
Bütün Bursa belediyelerinde böyle bir olay yok. Mudanya’da var. Bu arada Mudanya’da özellikle Girit mahallesinde her sokağa bir saksı heykeli konulduğunu da basından öğrenmiştim. Her halde belediye yetkilileri saksı heykellerine harcadıkları paraları biz mükelleflerden böyle çıkarıyorlar dedim.
Genel olarak bildiğim kadarı ile tüm Türkiye’de belediyeler belli bir zamanda ve önceden ilan ederek emlak değerini tadil eden düzenlemeler yaparlar, halkın bu düzenlemelerden haberi olur, süresinde itiraz edilirse yanlış yapılan değerlemeler düzelir.
Yine maalesef belediyeler ve çalışanları, yaptıkları değerlemelerin değişmesini de istemezler. Onun için bu tip düzenlemeler orda, burada, şurada veya okunmayan basında ilan edilir ve bizim gibi hassas vatandaşların da haberi olmaz.
Demek ki emlak vergisinde düzenleme ve mükellefe bilgi verme usullerinde değişiklik yapmak gerekiyor. Aksi takdirde benim gibi konuyu bilen bir insan bile çıldırabiliyor. Bir de telefonda bilgi alabilmek için 8-10 kişi ile görüşüyorsanız daha da kötü oluyor.
Velhasıl, Mudanya Belediyesi’nin emlak vergisi uygulaması bana şok gibi ve de facia gibi geldi.
Belediyeler ve devlet memurları halka hizmet için çalışmaktadır. Benim vergimle maaşlarını alırlar. Bana hürmet etmezlerse, bana gerekli açıklamaları süresinde yapmazsa, ben de bugünkü usullere göre seçimlerde gereğini yaparım.
Amma, öyle bir uygulama istiyorum ki, yanlış yapan memur görevinden atılabilsin, aksi takdirde kızağa çekilerek 65 yaşına kadar ben ve halkımın sırtından istediği gibi yaşamasın.
Bakın bir emlak vergisinden nereye geldik.
Devlet memurlarının bana hizmet etmesi gerektiği konusundaki düşüncem doğrudur, hizmet etmeyen gitmelidir, atılmalıdır. İnşallah böyle bir şey olur da bizler de facialarla karşılaşmayız, şoklara uğramayız.
24.05.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.