10.Kasım.2009 Salı günü saat 15,06 da aşağıdaki gibi bir e-mail aldım.
Cevdet Bey,
2003 yılında parmak bastığınız yara hala kanamakta mıdır? Bir ticarethane ile internet üzerinden yurtdışına 1-2 parça tekstil ürünü satmak ve vergisini vermek istiyorum. Araştırmalarım durumun değişmediğini gösteriyor. 10 ytlb.ya sattığım bir kemer için gümrük beyannamesi dolduramam. Almadığım KDV yi devlete ödesem kar edemem. Mesleğimi devam ettirecek bir yol bulamadım.
Siz emsallerinden çok daha önce bu konuyu yazmıştınız. Bir değişim bekleniyorsa yine ilk sizden duyabileceğimi düşündüm. Saygılarımla, …………
Bunun üzerine önce o yazımı buldum. Yazımı aynen aşağıya alıyorum.
POSTA İLE İHRACAT
Bundan 25-30 sene önce bazı fabrikalarda çalışırken, yeni alınan bir takım makinelerin bakım parçaları posta ile veya yurtdışına gidip gelen elemanlarımızla getirildi. Daha sonra da bunların bedelini nasıl ödeyeceğimizi, stoklara nasıl alacağımızı düşünür, dururduk.
21. yüzyılın başında, Türkiye yurt dışına makine, otomobil, bilgisayar, buzdolabı, elektronik aletler ihraç eder hale geldi. İşte bu defa yukarıda belirttiğim 25-30 yıl önce bizim posta ile ithal ettiğimiz parçaları biz posta ile ihraç eder olduk. Olduk ama, yine mevzuat geri kaldı. Bazı problemler var ve bunların çözülmesi gerek.
Ticari eşya, yedek parça, yurt dışına daha önce satılmış makine, alât ve edevatın bakım parçaları yurt dışına posta veya kargo ile gönderilebiliyor. Bu parçaların değeri en fazla 250 $ olabiliyor. Normal olarak da 30 ila 100 $ arasında parçalar posta ile veya kargo ile gönderiliyor.
Posta veya kargo ile yapılan ihracatın ihracat sayılabilmesi ve KDV istisnasından yararlanabilmesi için gümrük kanunu gereğince gümrük çıkış beyannamesi ile gümrüğe beyan edilmesi gerekir.
İşteee, gümrük çıkış beyannamesi dediniz mi her şey alt üst oluyor.
1- Gümrük çıkış beyannamesi tanzimi için bir gümrük müşavirine gideceksin. Bir sürü para vereceksin.
2- Muamele tamamlanması için bekleyeceksin. Sonuçta 50 ila 100 $ arası masraf yapacaksın.
3- Gönderdiğin mal zaten 50-250 $ arasında. Bu işin tamamı zarar.
Böyle bir durumda, makine, alat, edevat satanlar, yabancı alıcının daha sonra istediği yedek parçaları maalesef resmen gönderememek durumuyla karşılaşacaklardır.
Bu konunun bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Gazete, kitap, risale ve mecmuaların yurt dışına ihracında gümrük çıkış beyannamesi yerine tahakkuk kâğıdı kullanılabilmektedir.
PTT veya kargo şirketleri posta ile parça gönderilmesi halinde gümrük çıkış beyannamesi yerine geçecek bu bilgileri içeren bir belge verebilir ve bu belge gümrük çıkış beyannamesi yerine kabul edilebilir. Çözüm bizce budur.
Yazı aynen böyle.
Bu durumlarda hemen değerli dostum Ahmet Özenalp ile görüştüm. Maalesef posta ile ihracat konusunda bir başka gelişme olmadığı konusunda hemfikir olduk. Konunun ancak Maliye Bakanlığınca çözülebileceğine karar verdik.
Maliye Bakanlığı nasıl bir düzenleme yapabilir?
Özel veya resmi posta firmaları ile gönderilen mesela fatura kesme sınırının altındaki yani 2009 yılı için 670 liranın altındaki (diğer bir deyimle 440 doların altındaki) yedek parça ve benzeri gönderiler için gümrük çıkış beyannamesi tanzim ettirmeden döviz bedelinin nakit olarak gelip geçerli bir bankaya bozdurulması şartı ile kdv.siz ihracat faturası kesilebilir, tanzim edilen döviz alım belgesi, posta evrakı ve tanzim edilen kdv.siz faturanın ibrazı ile yüklenilen katma değer vergisi ilgili vergi dairesi tarafından ihracatçıya iade edilir, şeklinde bir düzenleme düşündük.
Bu konunun düzenlenmesi Maliye Bakanlığının işi, biz dile getirdik. Bakalım yetkililer ne diyecek?
08.12.2009
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.