YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Geri Alınan Payların Muhasebeleştirilmesi Konusu

Anonim Şirketlerin kendi hisselerini veya ortaklık paylarını almaları konusunda şimdiye kadar 4 tane yazı yazdım. Bana göre çok önemli bir konu idi.

Son düzenleme 17.Kasım.2020 tarih ve 31307 sayılı resmi gazetede yayımlanan “7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun“ başlığından da görüleceği gibi sadece yapılandırma değil bazı kanunlarda değişiklik yapılması hükümlerini de içermekte idi.

Kanunun 17. İnci maddesi o tarihe kadar tam anlaşılamamış ve uygulamasında sorunlar olabilecek bir konuya, yani tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi hisse senetleri veya ortaklık payları ile ilgili bir açıklama getirmişti. Bu madde, kısaca söylemek gerekirse şirketlerin iktisap ettikleri kendi paylarını bilançolarında tutmamaları için bir nevi vergi getirmişti. Bu payları süresinde elden çıkarmayan veya gereğini yapmayan şirketler %15 oranında vergi ödeyeceklerdir.

Bu konuda şimdiye kadar yazılmış yazılarımı aşağıda bir daha paylaşmak isterim.

https://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/cevdet/0215/

https://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/cevdet/0213

https://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/cevdet/0445/

https://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/cevdet/0214/

https://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/cevdet/0469/

Ben, bu 4 adet yazımda iktisap edilen payların muhasebeleştirilmesinde, Özkaynaklar hesabı içinde gösterilmesi gerektiğini açıklamış ve hesap planında olmayan (514 numaralı Geri Alınan Paylar) ismini verdiğim bir hesabın kullanılmasını önermiştim.

Birkaç gün önce bir SMMM den aşağıdaki gibi bir mail aldım.

Üstad saygılar sunarım,

Onu ile ilgili makalelerinizi okudum, bahsettiğiniz üzere tekdüzen hesap planında geri alınan payların hangi özsermaye hesaplarında gösterileceği konusunda bir gelişme olmadı ve kurumlar vergisi zamanı geldi; konu ile ilgili öneriniz nedir? bununla ilgili bir yazınız olacak mıdır?

Bu mesajı bana atan SMMM arkadaşım çok haklı, bugüne kadar herhangi bir tebliğ veya Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde yeni bir açıklama yapılmadı. Hakikaten Kurumlar Vergisi Beyanname Verme zamanı da geldi? Şimdi meslektaşlar ne yapsın?

Bakanlık yetkililerinden en kısa zamanda bir düzenleme bekliyoruz. Düzenleme yapılmazsa, zaten her şeyi yapabilen meslektaşlarımız, uygun bir hesap bularak ve diğer bir ifade ile buna bir çare bularak beyannamelerini göndersinler diyorum.

15.04.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM