İhracat işlemlerinde gerek yurt içinden ve gerekse yurt dışından alınan hammadde maliyetlerini, finansman maliyetlerini azaltmak, KDV ödememek gibi tedbirler, dahilde işleme rejimi adı altında düzenlenmiştir.
En son ihracat 2008/15 sayılı Dahilde İşleme Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ 24/12/2008 tarih ve 27090 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Bu tebliğle geri ödemenin kapsamı ve telafi edici vergi ödenmesi, kapatma müracaatının değerlendirilmesi konusunda düzenlemeler yapılmıştır. Ancak, en önemli düzenleme ise eklenen geçici 11. maddedir.
Bu güne kadar hükümetin global ekonomik krizden ülkemizin etkilenmesini önlemek veya krizin ülkemize etkisinin azaltılmasını sağlamak konusunda ciddi adımlar, atmadığını görmekteydik.
Nihayet dahilde işleme tebliğine eklenen geçici 11. madde global ekonomik krize karşı alınan ilk ciddi ekonomik tedbirdir diye düşünüyorum.
Önce maddeyi aynen yazalım:
Geçici madde 11.
MADDE 4 – Aynı tebliğe aşağıdaki Geçici 11’inci madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 11 – (1) Dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden önce düzenlenmiş ve henüz ihracat taahhüt hesabı kapatılmamış dahilde işleme izin belgelerine, sadece belge kapsamındaki eksik ihracatın tamamlanmasını teminen;
a) Belge süresi sona ermiş belgeler için, bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 1 (bir)ay içerisinde elektronik ortamda Müsteşarlığa müracaat edilmesi ( elektronik ortamda düzenlenmemiş bulunan dahilde işleme izin belgeleri açısından ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğe müracaat edilmesi) kaydıyla,
b) Belge süresi sona ermemiş belgeler için ise, en geç belge süresi sonundan itibaren 1 (bir) ay içerisinde elektronik ortamda Müsteşarlığa müracaat edilmesi (elektronik ortamda düzenlenmemiş bulunan dahilde işleme izin belgeleri açısından ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğe müracaat edilmesi) kaydıyla,
bu ek süre müracaatının uygun görüldüğü tarihten itibaren, belge orijinal süresini aşmamak üzere azami 6 (altı) aya kadar haklı sebebe ilişkin ek süre verilir.
Bu tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Maddenin yürürlüğe giriş tarihi 24/12/2008 tarihi olup geçici 11. madde kapsamında süre uzatımından faydalanabilmek için
a) Önce belgenin 24/12/2008 tarihinden önce düzenlenmiş olması
b) İhracat taahhüt hesabının kapatılmamış olması gerekir.
c) Belge süresi sona ermiş belgelere ek süre almak için en geç bir ay içinde yani 26/01/2009 tarihine kadar ihracatçı birliklerine veya elektronik ortamda düzenlenen belgeler için ise elektronik ortamda müsteşarlığa müracaat edilmelidir.
d) Belge süresi sona ermemiş belgelere ek süre almak için ise belge süresinin sona ermesinden itibaren en geç bir ay içinde elektronik ortamda alınmış belgeler için elektronik ortamda müsteşarlığa, elektronik ortamda alınmamış belgeler için ise ihracatçı birliklerine müracaat edilmelidir.
e) Geçici 11. maddeye göre verilen ek süre eksik ihracatın tamamlanması için verilecektir. Dolayısıyla verilen ek süre içinde hiçbir şekilde belge kapsamında ithalat yapılmayacaktır.
f) Geçici 11. maddeye göre verilecek ek süre, belge orijinal süresini aşmamak üzere en fazla 6 (altı) aya kadar verilebilir.
g) Bazı belge sahipleri için daha önceki işlemlerdeki hatalarından dolayı ek süre verilmeme cezası (müeyyidesi) olsa bile bu maddeye göre ek süre verilebilecektir.
Azalan ihracattan dolayı bir çok firma, dahilde işleme belgesi konusu taahhütlerini karşılayamayacak duruma düşeceklerdi.
Devlet, devletliğini göstererek çok şükür bu konuda fazla geç kalmadan iyi bir adım atmıştır.
Diğer konularda da devletin alacağı tedbirleri ümitle bekliyoruz. Yoksa böyle giderse simit bile yiyemeyeceğiz.
08.01.2009
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.