Yıllardır, şu binek otomobili tarifi bir türlü düzenlenemez, her sene bir takım ihtilaflar çıkar, mükellefle Maliye gerek Katma Değer Vergisi, gerek Taşıt Vergisi ve gerekse Taşıt Alım Vergisi açısından boğuşurlar, dururlar.
Bu yazımızda binek otomobillerinin Katma Değer Vergisi açısından durumunu ele alacağız ve yine başka bir ihtilaf konusu olan camlı kamyonet veya çok amaçlı binek araçlarının Katma Değer Vergisi açısından durumunu açıklamaya çalışacağız.
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince binek otomobillerinin Katma Değer Vergisi indirilemez. Binek otomobillerinin alımında ödenen Katma Değer Vergisi indirilmeyip ya masraf olarak kabul edilir veya aracın maliyetine dahil edilir. Ticari araçların Katma Değer Vergisi ise indirilerek, indirilecek Katma Değer Vergisi hesabına kaydedilir.
Son zamanlarda, piyasada çift kabinli, suv, 4w4 gibi araçlarla, camlı veya çok amaçlı araç olarak da tanımlanan doblo, connect, kango, expres, combi, partner, caddy, transporter, starex gibi adlarla tanınan 1+1 veya 4+1 kişilik yolcu taşıyabilen ayrıca yük de taşıyabilen araçlar çıkmıştır.
Bu araçlar, 21.07.2005 tarihine kadar ‘yük taşımak üzere imal edilmiş araç’ olarak tanımlanmış ve ticari araç sınıfında yorumlanmış araçlardı.
Gümrük Müsteşarlığı’nın 8 Seri No’lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) ile bu araçlardan şoför mahallinin arkasında koltuğu veya camı bulunanlar 21.07.2005 tarihinden itibaren binek otomobili sınıfına dahil edilmiştir.
Söz konusu tebliğde belirlenen özelliklere göre; hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlardan şoförün arkasında da koltuğu, yanda camları olan araçlar binek otomobili sayılmıştır. Bu araçların sadece önde şoför ve bir yolcu koltuğu bile olsa, aracın arka kısmında emniyet kemeri veya emniyet kemeri montajı için tertibat, koltuk ve emniyet ekipmanı için sabit tertibat, arka kısım yolcu bölümündeki döşemeyle kaplı ise ve yine havalandırma, iç aydınlatma veya küllük bulunuyorsa, yolcu bölümü ile arka bölüm arasında sabit bir panel veya bariyer bulunmuyorsa bu araçlar da binek otomobili sınıfına dahil edilmiştir.
Gümrüğün bu tebliğinden sonra Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 12.04. 2007 tarih ve B.07.1.GİB.4. 16.-02/554 sayılı özelgede de Fiat Doblo Cargo combi 1,9 JTD Active marka taşıtın binek otomobili niteliğinde olduğundan bahisle satın alınması sebebiyle yüklenilen Katma Değer Vergisi’nin indirilemeyeceği belirtilmiştir.
Sonuç olarak, yazımızın başında da açıklandığı üzere Doblo, Connect, Kango, expres, combi, partner, caddy, transporter, starex gibi araçlar ticari araç olmayıh binek otomobili sayılmışlardır ve satın alınmaları esnasında ödenen veya yüklenilen Katma Değer Vergileri indirilemeyecektir.
İhracat bedeli dövizlerin getirilme mecburiyeti kalktı
Gelelim, diğer konumuza.. 8.Şubat.2008 tarih ve 26781 sayılı Resmi Gazete’de 2008/13186 sayı ile bir Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı kararda değişiklik yapan yeni bir karar yayımlandı.
Türk Parası Kıymetini Koruma Kararları’nın bir zamanlar ne kadar sert kararlar olduğunu, birçok kimsenin bu sebeple yargılandığını hatırlarız.
İhracat dövizlerini getirmeyenlerin yıllarca mahkemelerde süründüklerini, KDV iadelerini alamadıklarını anımsayınca bu kararı okuduğumuzda “işte yine bir devrim niteliğinde karar” diyoruz.
Yahut da, Türkiye nereden nereye geldi?
Bir zamanlar 70 cent’e muhtaç olan Türkiye, artık ihracat döviz bedellerinin bile peşinde koşmuyor.
Bu karar sonucunda şunu anlıyoruz ki, Türkiye'nin derdi döviz değil, dış borç ve dış borç faizi değil, iç borç ve iç borç faizi.
Bu karardaki en önemli hüküm; ihracat bedellerinin tasarrufu serbesttir.
Bakanlık, ihtiyaç duyulması halinde ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin düzenleme yapmaya yetkilidir. Bu karar, yayımı tarihinden itibaren geçerlidir.
Daha önce, ihracat bedellerinin belirli bir kısmının getirilmesi mecburiyeti vardı ve getirilmeyen bedellere cezalar uygulanıyordu. 8.Şubat.2008 tarihinden itibaren isteyen ihracatçı, ihracat bedellerini istediği zaman Türkiye’ye getirecek, dilerse hiç getirmeyecektir.
Ancak, bu karar Türk Parasının Kıymetini Koruma ve kambiyo hükümlerine göredir.
Vergi yasaları açısından durumun nasıl olacağı konusunda Maliye Bakanlığı’nın bir tebliğ çıkarması gerekir. Maliye Bakanlığı KDV iadesi açısından bugünkü tatbikatı değiştiren bir tebliğ çıkarmadığı takdirde eski hükümler vergi yasaları açısından geçerli olacaktır. Bilhassa Yeminli Mali Müşavir incelemelerinde, döviz alım belgeleri önem arzetmektedir.
İhracatçıların, diğer yasalara göre yapılacak değişiklikleri de takip etmeleri gerekmektedir.
Not: Bu yazı Ekohaber gazetesinde yayınlanmıştır.
23.02.2008
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.