İkinci Cihan Harbi bitmiş. İngiltere savaşı kazananlar arasında. Ama ekonomi berbat, ülke sıkıntıda (Hoş halen İngilterede düzelme yok ya)
İlk seçimde Churchil’in partisi iktidarı kaybetmiş. Kazanan parti başkanı Maliye Bakanlığına bir milletvekilini getirmek istiyor. İsminin önemi yok deyip ismini açıklamayalım. Fakat onun bir şartı var.
Başbakan dahil , hiçbir bakan benim onayım olmadan kuruş harcamayacak.
Başbakan bunu kabul etmiş. Maliye Bakanı programını hazırlayarak parlamentoya yola çıkmış. Yolda trafik sıkışıktır. Polise bakan arabası olduğunu ve yol verdirmesi gerektiğini söylerler. Polis, bakana (Sayın Bakan, parlamentoda kabul ettiğiniz yasaları bizim uygulamamıza izin vereceğinizi umarım ) der.
Bakan, parlamentoya geç varır ve konuşmasında der ki:
Sabah bir polisle başıma şöyle şöyle bir olay geldi. Bu sebeple, o polisin ve benzerlerinin bulunduğu bir ülkede görevler şarta bağlanmaz, hiçbir şartım yok. Eğer Maliye Bakanlığını vermeye kararlıysanız kabul ediyorum der.
Gelelim ülkemize.
Ülkemizin hükümetinde son derece kararlı, bilgili, atak, hem özel sektörü hem de devlet sektörünü gayet iyi bilen, bilgisine ilmine saygı gösterilecek bir Maliye Bakanı işbaşında. Maliye Bakanı olduğu süre içinde bütçe uygulamaları çok başarılı.
Ancaaak,
2007 yıl sonunda yayımlanan kararlara bakınca anlayamadığımız, tipik eski tip maliyeci kafasıyla alınmış kararlara rastladık. İnanamıyoruz.
Sayın Bakan ve bütün maliye camiası biliyor ki dünyadaki tatbikat ve tecrübeler sonucunda vergi oranları düşerse vergi geliri artıyor.
Bu anlayış çerçevesinde 30.Aralık .2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13033 sayılı kararla uzun zamandır beklenen Turizmde KDV indirimi yürürlüğe girdi.
Aman ne güzel derken bambaşka bir görüntü ile karşılaştık.
1- Karar bir Pazar günü yayımlandı. İndirilen KDV ler yazar kasalar yeni oranlara göre ayarlanamadığı için 1.Ocak.2008 günü hala %18 olan eski orandan fiş kesmeye devam etti. Bundan sonra bu tip kararların makul bir süre önce yayımlanması her halde daha iyi olacaktır diyoruz.
2- Bu kararla birlikte Turizmde KDV oranı indirilirken finansal kiralamada, pamukta KDV oranı ise bindiriliyor. Enteresan olan , Turizmde KDV indirimi uzun zamandır bekleniyor ve konuşuluyordu. Oysa bu bindirimler hiç de gündemde değildi. Nereden çıktı bu kararlar?
3- Gelelim şimdi bu bindirim kararlarına. Önce leasingteki KDV oranının artırılması.
Bana göre bu Türk imalat sanayine yapılan en büyük kötülük. Bundan sonra KOBİ’ler biraz zor yatırım yaparlar.
Hadi diyelim , Maliye bunu iyi niyetle yaptı. Öyle ise bankacılık sisteminde uzun vadeli ve düşük faizli yatırım kredilerini artık gündeme getirin lütfen. Öyle ARGE teşviki vs. vs. gibi yan tedbirleri bırakın. Uzun vadeli kobi ve diğer yatırım kredilerini bir an önce düzenleyin. Yoksa ülkede yatırımlar duracak.
Ayrıca, Türk Makine Sanayi de ölecek.
Kısaca FİNANSAL KİRALAMA KDV’si AYAKTA, TÜRK SANAYİSİ YATAKTA
DEMEYELİM.
4- Ya pamuktaki KDV artışına ne demeli.
Tabii , buna da bir cevap verebiliriz.
a. Zaten bu ülke tekstilde rekabet gücünü kaybetmiştir.
b. Bundan sonra tüm iplik ve kumaşı ithal ederiz.
c. Hatta niye ithal edelim. Zaten fabrikaları Mısıra, Moldavyaya götürüyoruz. Kalanları da gönderelim, idaresi de kolay olur.
d. Böylece pamuk üretimini de azaltırız. Hatta , bir iddiaya göre
GAP bölgesinde yapılan pamuk ekiminden de vazgeçerek başka
Örgütlere para aktarımını da önlemiş oluruz.
Gerek finansal kiralamada ve gerekse pamuk elyafındaki KDV artışının son derece yanlış bir karar olduğunu, Türk sanayiine korkunç bir darbe vuracağını burada bir kere daha dile getirmek isterim.
Sayın Maliye Bakanı,
Görevini tam yapan insanların bulunduğu bir ülkede yaşamak istiyoruz, görevlerin şarta bağlanmadığı bir ülkede yaşamak istiyoruz, ülke sanayini güldürmek isteyenlerin görevde olduğu mutlu sanayicilerin , mutlu insanların bulunduğu bir ülkede yaşamak istiyoruz, Acaba çok şey mi istiyoruz.?
Umarız ki bu yanlış KDV artırım kararı bir an önce geri alınır da ülke hiç yoktan bir kabus yaşamaz.
Not: Bu yazı Ekohaber gazetesinde yayınlanmıştır.
11.01.2008
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.