Bu hafta aciliyetten 2 konuyu birden ve kısa kısa ele almak zorunda kaldım. HA GAYRET SSK’yı mı, işvereni mi kurtaralım.
I- HA GAYRET İTİBARİ HİZMET SÜRESİ PRİMİ ve SSK
18.08.2007 tarih ve 26617 sayılı Resmi Gazete’ de Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından bir tebliğ yayımlandı. Tebliğ; Anayasa Mahkemesinin 27.03.2007 tarihli 26475 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 04.10.2006 tarih 2002/157 E , 2006/97 sayılı iptal kararından sonra yapılan yeni bir düzenlemedir.
a) Bu düzenlemeye göre 27.03.2007 tarihinden itibaren fabrika, atölye, havuz ve depolarda, trafo binalarında çalışanların;
- Çelik, demir ve tunç döküm işlerinde,
- Zehirli, boğucu, yakıcı, öldürücü ve patlayıcı gaz, asit, boya işleriyle gaz maskesi ile çalışmayı gerektiren işlerde
- Patlayıcı maddeler yapılmasında
- Kaynak işlerinde
geçen çalışma sürelerine ¼ oranında itibari hizmet süresi verilecektir.
b) Bu işyerlerinde, fiilen bu işlerde çalışanlar itibari hizmet süresinden yararlanacak, yönetim görevi yapanlar ile bu işler dışında çalışanlar itibari hizmet süresi artırımından yararlanamayacaktır.
c) İşverenler yasal süre içinde bu hizmetler için internet ortamında (3) nolu belgeyi düzenleyecek %9 sigortalı %13 işveren hissesi olmak üzere %22 malulluk, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ödeyeceklerdir.
d) 27.03.2007 ile 18.08.2007 tarihi arasında (1) nolu belge ile kuruma bildirilen bu tip sigortalılar önce iptal, sonra (3) nolu belge ile bildirim yapılacaktır.
e) İptal bildirgesi ve yeni (3) nolu bildirgenin verilmesi ve fark primlerin ödenmesi EYLÜL 2007 ayı sonuna kadar yapılmalıdır. AKSİ TAKDİRDE
- İdari para cezası tatbik edilecek
- Gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilecektir.
f) İtibari hizmet hakkına sahip sigortalılar erken emeklilik hakkından yararlanabilir.
Bize göre, bir taraftan olumlu bir karar olan bu tebliğ konusu karar, sanki işvereni cezalandırmak ister gibi, yangından mal kaçırır gibi çok kısa bir süre içinde belgelerin tamamlanması ve primlerin ödenmesi yükümlülüğü getirdiği için pek olumlu değildir.
Anlaşılması güç bir tebliğdir.
Fabrika, atölye, havuz, depo, trafo binalarında yazının ilk (a) paragrafında çalışanlar ve işverenler dikkat Eylül 2007 sonuna kadar vaktiniz var. Yoksa SSK’nın ağır cezaları var, hatırlatırım.
Biz SSK Primlerinden indirim bekliyoruz, onlar geriye dönük BİNDİRİM yapıyorlar. Ceza tehdidi de cabası. Bu mu çözüm?
II- HA GAYRET – PİYASAYI KURTARALIM (İFLAS ERTELEMESİ)
Haziran ayında Tekstil piyasası bir şokla karşılaştı. UKİ firması, borçlarını ödemeyi durdurmuştu. Daha sonraki gelişmelerle iflas ertelemesi yapmış olduğu gazetelere aksetti. Bir müddet sonra da Bursa’da da bazı firmaların iflas ertelemesi yoluna başvurduğu duyuldu.
Nedir bu iflas ertelemesi?
İflas ertelemesi Türk Ticaret Kanununun 324. maddesine göre, kısaca şirketin esas sermayesinin 2/3’ü kaybedilmişse idare meclisi mahkemeye başvurarak iflasını istemeye mecbursa da şirket, durumunu düzeltebilecekse, mahkemece iflas ertelemesi kararı verilebilir. Mahkeme yed-i emin tayini gibi malların muhafazası için gerekli tedbirleri alır.
Yine İcra İflas Kanununun 179.maddesi de iflas ertelemesinin, nasıl olacağını, şekil şartlarını, kayyım atanması gibi hususları düzenlemiştir.
Sonuçta;
Şirketin mali durumunun zayıflaması, borca batık halinin gerçekleşmesi, mahkemeye ciddi bir iyileştirme projesinin sunulması halinde mahkemece iflas ertelemesi kararı verilebilir.
İflas ertelemesi kararı alınması halinde
a) Şirketin iflası erteleniyor
b) Şirketin mal varlığını korumaya yönelik tedbirler mahkemece alınıyor.
c) Erteleme kararı halinde borçlu aleyhine 6183 sayılı kanun dahil hiçbir takibat yapılmayacak ve yapılanlar, evvelce başlayanlar da duracaktır.
İFLASIN ERTELENMESİNİN SONA ERMESİ
Erteleme süresi sonunda iyileşme mümkün olmazsa mahkeme şirketin iflasına karar verebilir. Şirketin mali durumu düzelirse mahkeme, erteleme kararını kaldırır.
İFLASIN ERTELEMESİ KONUSUNDA DÜŞÜNCEMİZ
Türk Ticaret Kanununun 2001 yılına kadar olan 40 yıldan fazla süredeki tatbikatında ancak 5-6 iflas ertelemesi olmuş, İcra İflas Kanununun 179. maddesinin 2003 yılında değiştirilmesinden sonra iflas ertelemesi uygulaması çok-çok artmıştır. İflas ertelemesi uygulamasının beklenen iyileştirme sonuçlarını verdiği konusunda şüpheliyim. İflas ertelemesi, ülkemizde ilan edilmemiş konkordato gibi kullanılabilir.
Yine de işverenlerin bu müesseseyi de öğrenmesi iyi olacaktır.
22.09.2007
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.