Geçen hafta Bursa Ticaret ve Sanayi Odasından firmama hitaben aşağıdaki konuda bir yazı aldım ve bu toplantıya katıldım.
'Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Bankalar Birliği 'Reel Sektör ve Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme' toplantısı 25.12.2018 Salı saat 10.00'da TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTB Başkanı Özer Matlı, Ziraat Bankası Genel Md. Hüseyin Aydın ile TBB Yönetim Kurulu Banka Genel Müdürlerinin katılımı ile BTSO çok amaçlı salonda saat 10:00'da istişare toplantısı düzenlenecektir.'
Toplantıya girdik, Türkiye'de bu tip toplantılarda daima olduğu gibi, toplantı en az bir yarım saat geç başladı. (Burada bir saplama yapmak isterim. Gerek protokol yetkilileri ve gerekse toplantı tertip edenler toplantının başlama ve bitiş saatlerine dikkat etmeli. Siyasiler de dikkat etmelidirler. Bir anımı da buraya almadan geçemiyeceğim. Ben bu tip toplantılarda özellikle saatlere dikkat ederim, randevularımda olduğu gibi. Bir zamanlar çok sert bir Bursa valisinin Bursamızda görevli olduğu bir zamanda, böyle bir toplantıyı ben tertip etmiştim ve aradan 5 dakika geçti. Sayın Vali ve Belediye Başkanı gelmediler. Protokol görevlileri, aman bekleyelim diyor. Ben ortaya çıktım ve kahramanca toplantıyı başlattım. Yarım saat sonra Vali ve Belediye Başkanı geldiler. Yüzleri asılmış vaziyette idi. Derhal şunu söyledim, 'Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım, sizlerin de her zaman bize öğrettiği gibi toplantıyı zamanında başlattım. Bizlere bunu öğrettiğiniz için teşekkür ederim????..)
Bir takım protokol konuşmaları vs. oldu. Ama Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun konuşması ve tesbitleri çok güzeldi. Bursa'dan önce daha bir çok ilde bu toplantılar yapılmış ve Sayın Hisarcıklıoğlu dersini iyi çalışmış olarak göründü. Konuşması ve tesbitleri nalına ve mıhına çok güzeldi.
İlk konuşmalardan sonra basın dışarı çıkarıldı ve BTSO üyeleri ile hazırun karşı karşıya kaldı. Ben Ticaret Odası'nın bir üyesi sıfatı ile tabii salonda kaldım. Bu yazdıklarım ise Sayın Yavuz Donat'ın paylaşımlarından fazla olmayacak.
Bir defa toplantıya bir çok banka genel müdürü ve genel müdür muavinleri ve bölge müdürleri geldiği için salonun yarısından çoğu bankacılar tarafından İŞGAL edilmişti. Halk Bankası ve Ziraat Bankası genel müdürleri ve bankalar birliği başkanı büyük alkış aldı. Bir müddet sonra sorulara geçildiğinde kıyamet koptu. Reel sektör, bütün dertlerini anlattı. Biraz önce NALINA VE MIHINA lafını kullanmıştım. Sanayici ve Tüccar kesimi önce çekingen olarak konuşmaya başladı. Ancaak, hanımlar sözü alınca hakikaten bir çok hakikat ortaya çıktı. Bir hanım sanayici, açık açık şu banka iyi şu banka kötü diye konuştu yani, KRAL ÇIPLAK dedi. O andan itibaren herkes coştu. Toplum ve kalabalık psikolojisi devreye girdi. Nefes kredilerinin %22 faizi olduğu ama bankaların bunu blokeler ve komisyonlarla yine %35-40 oranında faize getirdiği, bir çok bankanın yağmurlu günde şemsiyeyi kapattığı gibi konular dile getirildi.
Bu arada saatler geçti. Ticaret Odası'nın sandalyelerinin çok rahatsız olduğunu gördük. Bizim gibi biraz yaşlı olanlar artık oturduğu yerde kıvranmaya başladılar. Bir başka organizasyon eksikliği de gelen kumanyaların ancak salonda bulunanların yarısına yetmesi idi. Ben de sonunda saat 3 civarında yorgun, aç biilaç olarak salondan ayrılmak zorunda kaldım. Ama toplantının çok yararlı olduğu düşüncesindeyim. Reel sektör bankacılara derdini çok açık olarak anlattı. Bankacılar da kredi konusunda neler yapabileceklerini anlatmaya çalıştılar. Bu toplantılardan konsensüs çıkacağı düşüncesindeyim. Yine de inşallah diyorum. Bu toplantılar sonucunda doğan gerçekleri göz önüne alarak bankaların stratejilerini tayin etmeleri ve ülkenin büyümesine katkı sağlamaları gerekir. Bu toplantılardan elde edilen bilgilere göre bankalar tedbir almazsa işte o zaman hükümetin daha ciddi ve sıkı tedbirler alacağını zannediyorum.
Bu tip toplantıların ilgili kurumlarca artarak yapılması gereklidir diye düşünüyorum. Daha hangi konularda toplantılar yapılabilir?
Teşviklerin uygulanması
Vergi yasalarının uygulanması konusu
Üretimi artırma konusu
İthalatı nasıl kısıtlayabiliriz
Yerli malı kullanımını nasıl artırabiliriz
Yerli malı kullanımı için nasıl teşvikler verebiliriz
Enflasyon ve büyüme için tüketici-üretici-sanayici-tüccar ne yapmalı
Özellikle firmalar için finansal okuryazarlık eğitimi gibi konularda toplantılar ve çalışmalar yapılmalıdır diyorum.
Okurlarımın 2019 yılını kutlar, bütün ülke için başarılı bir yıl olmasını dilerim.
02.01.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.