YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Kriz ve Bankalar - I

Geçen hafta yayımlanan kriz yavaşladı bilançolara dikkat başlığı altındaki yazımızda krizin yavaşladığını iddia ederek, alınacak tedbirleri belirtmiştik. Ama Ekohaber'in eski sayılarına baktığımda Köşe yazarı dostum Meftun Tayan'ın 2-8 Ekim tarihli 1168 sayılı Ekohaber gazetesindeki yazısında 'KRİZ BAŞLAMADI' başlığı altında bu sefer kriz doların artmasından değil, kredi balonunun sönmesine bağlı varlık değerlerinin düşmesinden olacaktır ifadesini görmekteyiz. Bu da bir fikirdir.

Bu yazıyı ve bir önceki yazımı dikkate alarak krizin sonlanması için bankaların ne gibi yardımlarda bulunması gerektiğini biraz olsun işlemek istemekteyim. Ben, bu yazımı yazarken, bir bankacı olmadığımı herkes bilmelidir. Ancak, yıllardır sanayinin ve ticaretin içinde olan bir muhasebeci ve Yeminli mali müşavir olarak değerlendirmelerde bulunacağım. Sürç-ü lisan edersek affola. 

Bir bankanın 25.10.2018 tarihli değerlendirmesinden bazı satırları alıyorum. 'Fırtına durmak bilmiyor. Dünya piyasalarındaki fırtına durmak bilmiyor. Beklentilerden yüksek gelen şirket karlarına ve güçlü ekonomi verilerine rağmen ABD HİSSELERİ Çarşamba günü %3 gerileyerek yıl içi gördüğü zirveye göre düzeltmesini %9 a taşıdı. Yapılan yorumlar piyasalardaki satışları, ayı piyasasına girilmesinden ziyade bir düzeltme olarak görme eğiliminde. Ancak emtia fiyatlarındaki düşüş ve altın, yen gibi emin liman olarak görülen yatırım araçlarına yönelme eğilimi rahatsızlık veriyor.' denilmektedir. 

Bankanın ve bankaların bu tip değerlendirmeleri, özellikle dünya piyasalarını takip etmeleri kendileri açısından ve ülkemiz açısından tehlikeyi erken teşhis etme demektir ve iyidir. Tabii ki dünya piyasaları ve özellikle ABD HAPŞIRIRSA ÜLKEMİZ NEZLE OLUR. Nezle mikrobunun bulaşmasını önlemek için erken tedbirler almamız, hiç olmazsa masanın üstüne bir soğan koymamız gerekir. 

Peki bankalar bu konuda ne yapıyor dersiniz?

Maalesef, sanayicilerin düşüncesi ile bu krizde bankalar yine sınıfta kalmışlardır demek zorundayım. 

1980 li yıllardaki krizleri bir şirkette maaşlı muhasebe müdürü olarak yaşadım ve o günlerde devamlı bütçe yapmam sayesinde ve de en önemlisi çalıştığım şirketi bankanın desteklemesi sayesinde hiçbir kayıpla karşılaşmadan , firmamın devamlı büyümesi ve gelişmesi ile geçirdim. 

1990 yılından itibaren ise Yeminli Mali Müşavir olarak piyasaya çıktım. Birçok şirkete danışmanlık yaptım. 

İlk karşılaştığım büyük kriz 1994 krizi idi. 2001 krizini bütün ülke olarak yaşadık. 2008 krizini gelmeden önce teşhis etmiştik. Danışmanlığını yaptığım şirketlerin muhasebe ve finans sistemini sağlam olarak kurmaya çalıştık. Bu çalışmalarımızı kabul eden firmalar 1994, 2001 ve 2008 krizlerini önemli bir zarara uğramadan atlattılar. Tavsiyelerimize uymayan sadece bir veya 2 şirketi kaybettik. 

Şimdiki krizde de şu ana kadar çalıştığımız firmalar, gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında müşteri çeşitliliği yaptıkları için bir zarara uğramadan atlattılar. Hatta, özellikle ihracat yapan firmalarımız çok daha iyi duruma geldiler. Yurt içi ve yurt dışında müşteri çeşitlendirmenin, alacaklarını takip etmenin, bütçe yapmanın ne kadar önemli olduğunu tekrar gördüler. Çünkü, bu firmaların her birisi ile en az 20 yıldır çalışmakta idik. Prensipleri oturtmuştuk. Ama, inanın ki firmaların tam tabirle bazan tir tir titrediğini biliyorum. (Bu satırlara reklamları izlediniz demeyiniz lütfen, bunlar gerçek)

Bu titremenin sebebi bankalar, önce kendi bankasını düşünen banka müdürleri, yahut zora düşen veya zora düşeceğini umduğu firmalardan biraz daha fazla masraf ve faiz koparma hevesinde olan, bu sayede terfi edeceğini düşünen banka müdürleri idi diyebilirim. 

1994, 2001 ve 2008 krizlerinde de aynı durumla karşılaşmıştım. Bu son kriz saydığım diğer krizlere göre daha tehlikeli idi. Çünkü, bu kriz daha çok bir ekonomik savaş idi. Benim sözlü olarak iddia ettiğim gibi tamamen ekonomik savaş değil, krizin oluşmasında ülkemizdeki yanlış uygulamaların da etkisi büyüktür. 

2009 yılı tefe göstergesi 160,90, tüfe veya üfe göstergesi 155,16 olup $ kuru 1,6345 TL. dır. 
2018 yılı tefe göstergesi 390,84 tüfe göstergesi ise 439,78 dir. Dolar kuru ise 6.1242 dir. 
Buna göre hesaplarsak tefeye göre 1 $ = 390,84/160,90*1.6345 = 3,97 TL. 
Üfe veya tüfeye göre hesaplarsak 1$ = 439,78/155,16*1,6345 = 4,63 TL. olmalıdır. 
2017 yıl sonu ve 2018 yılı başlarına baktığımızda dolar kurunun 3,80 civarında olduğun görmekteyiz. Demek ki olması gereken dolar kuru yine düşük kalmış ki, bu ekonomik savaşta 6 liralar civarına çıkmıştır. Dolar kurunu 4,00 ile 5,00 lira arasında tesbit etse idik belki de kriz daha hafif geçecekti. 
Şu ana kadar krizi ve sonuçlarını işlemeye çalıştık. 
(devam edecek)

30.10.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM