2018 Yılının sonuna yaklaştığımız bugünlerde 10 yıl sonra yeniden bir krizle karşı karşıyayız. 2008 krizini hafif hasarlarla atlatmıştık. Ancak, bugünkü kriz biraz uzun süreceğe benzemektedir. Yeni Ekonomi Planı (YEP) incelendiğinde bozulan ekonominin düzeltilmesi ile ilgili olarak yapılan düzenlemelerde bile önce enflasyonun yükseleceği, sonra alınan tedbirlerle aşağı doğru ineceği ve ancak programın üçüncü yılında %6 hedefine ulaşacağı görülmektedir.
Ülkemiz, benim düşünceme göre özellikle 2008 yılından beri 10.000 dolarlık orta gelir tuzağı, %5 in altına inmeyen orta enflasyon tuzağı ve ihracatta da teknolojik ürünler ihracatı konusunda orta sanayi ve ihracat tuzağına yakalanmış durumdadır. Yani ben bugüne kadar dillendirilen orta gelir tuzağına, orta enflasyon tuzağını ve orta sanayi ve orta ihracat tuzağını da ilave etmiş bulunmaktayım.
Bu tuzakları aşmak için bir çok tedbirler ileri sürülebilir. Bu tedbirleri bir başka yazı konusu yapmak istiyorum.
Ancak, en önemli tedbirlerden biri sanayi yatırımlarının artırılması yani yatırım teşvik tedbirlerinin düzenlenmesi, artırılması ve kolay işleyişinin sağlanmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve bürokrasisi yıllardır bu konuda düzenlemeler yapmakta yatırım teşvik tedbirlerini ve yatırımlarda devlet yardımlarını artırmaktadır.
Yatırım teşvik tedbirlerinden biri de sabit yatırım makine ve teçhizatının gümrüksüz ve kdv siz satın alınmasıdır. Devlet yıllardır yatırımları teşvik etmek için mevzuat çıkarmaktadır. En son olarak teşvik uygulama mevzuatını ve teşvik belgelerini takip etmek için e-tuys mevzuatı yayınlanmış ve e-tuys sistemi kurulmuştur. Yatırımcılar artık yatırım teşvik belgesi işlemlerini e-tuys sistemi üzerinden Ankara'ya gitmeden takip ederek sonuçlandırabilmektedir.
Yatırım teşvik mevzuatı olarak 19.06.2012 tarihinde 28328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR ve üzerinde muhtelif değişiklik ve ekler yapılan 2012/1 sayılı YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ YÜRÜRLÜKTEDİR.
Yukarıda verdiğimiz karar ve tebliğde hangi yatırımların nasıl yapılacağı, ne gibi teşvikler verileceği, nasıl müracaat edileceği, yatırım cinsleri, müracaat formları, ithal ve yerli makine teçhizat listesi örnekleri, müracaat formu doldurma kılavuzu da bulunmaktadır. Karar ve tebliğler epey kapsamlı bilgi vermektedir.
Ancak, bazı basit konuların da açıklanması unutulmuştur. Yıllardır yapılan tatbikattan dolayı belki de bu karar ve tebliğleri hazırlayanlar, bunları her yatırımcının bildiğini düşünebilmektedirler.
Oysa, işte son günlerde bana sorulan bir soru:
Yatırım teşvik belgesi eki yerli listede bulunan bir makine, aslında ithal edilmiş ve bayisi tarafından Türkiye'de satılan bir makinedir. Yatırımcı tereddüde düşmüş, acaba bu makinayı yerli listeden çıkarıp ithal listeye mi alayım, satıcı bayi de hayır bu makineyi benden alabilirsiniz ve ben teşvik belgeniz için tanzim edeceğim faturada bunu KDV siz olarak size verebilirim diyor.
Mevzuata bakıyorsunuz bu konuda açıklama yok.
Ancak, benim yıllardır edindiğim tecrübeye göre, daha önce ithal edilmiş ve Türkiye distribütörü tarafından mağazasında bulunan bir makine, teşvik belgesi kapsamında TL. bedelle ve yurt içi fatura ile satın alınabilir. Önemli olan makinenin hiç kullanılmamış, orijinal makine olmasıdır. Bu makineyi ithal listeye alarak, yeniden yurt dışından ithal etmeye gerek yoktur.
Teşvik mevzuatında bu tip basit fakat düşündürücü konu ve soruları içeren bir takım açıklamalar da yapılması şarttır diye düşünmekteyim.
NOT:
Ekohaberde ve muhtelif sitelerde yayımlanan
TÜRKİYE KANATLI SEKTÖRÜ, TAVUK VE YUMURTA
SAVAŞLARI başlıklı yazımla ilgili olarak, Keskinoğlu
Firması Ekohaber gazetesini arayarak firmalarının
Üretiminin devam ettiğini bildirmişlerdir.
Durumu okurlarımızın bilgisine sunarız.
02.10.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.