Yıl sonunun yaklaştığı bugünlerde yine tebliğler, kararlar yağmur gibi yağmaya başladı. Hatta ve hatta bu arada, bazı mükellefler için defter tutmanın kalkacağı, elektronik fatura, irsaliye ve defter konularında 486 ve 487 sayılı VUK Genel tebliğ taslakları da ortaya çıktı. Yeni yıl vergisel değişiklikleri, önümüzdeki 15 gün içinde yayınlanacak olup bunları ileride siz okuyucularımızla paylaşacağız.
Bu yazımı yazarken, gelecek değişiklikleri bir kenara bırakıp YMM. Mesleği, tam tasdik ve bağımsız denetimi ele aldım. Yazımda, özellikle kendi notlarımdan çok değerli dostum Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş'ın bu konudaki yazısından faydalandığımı, hatta bir çok cümleyi aynen aldığımı belirtirken kendisine de teşekkürler ediyorum.
1-5 Kasım 2017 tarihleri arasında İzmir YMM odasının ev sahipliğinde İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Gaziantep, Antalya ve Eskişehir YMMO'nın birlikte düzenlediği 4.Yeminli Mali Müşavirlik Denetim ve Tasdik Sempozyumu Kuşadası'nda gerçekleştirildi. Sempozyumda, Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin dünü, bugünü ve geleceğine ilişkin çok önemli ve faydalı bilgiler sunuldu.
Sempozyumda, yeminli mali müşavirler mali açıdan kamu düzeninin sağlanmasına emek veren kişiler, meslek de bir kariyer mesleği olarak tarif edilmiştir.
Sempozyumun ilk gününde LİMAK Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nihat Özdemir'in Yeminli Mali Müşavirler olarak sizler bizim için hep 'dürüst ve güven duyulan kişilersiniz bu özelliğinizi hiç kaybetmeyiniz.' sözleri ile sempozyumun ikinci gününde İHKİB Başkanı Sayın Hikmet Tanrıverdi'nin 'KDV iadelerimiz için bizden teminat istiyorlar oysaki bizim için sizin imzanız teminattır.' İfadesi ve sonrasında 'YMM yasasında yer alan yetki ve güven konusu fiili olarak da uygulanmalıdır. Özellikle KDV iadelerinde sizlerin yaşadığı sorunlar doğrudan bizleri etkilemektedir. YMM' nin bilgiye ulaşması için GİB kayıtlarının, YMM nin bilgisine açılması ve indirim mekanizmasının revize edileceği bir KDV reformu bekliyoruz. 'sözleri Türk ekonomisi için YMM müessesesinin önemini çok daha anlamlı hale getirdiğinin ifadesi olarak tanımlaya biliriz.
İş dünyasından konuk olarak katılan konuşmacıların ortak düşüncesi 'İş dünyası olarak YMM den önemli hizmetler almaktayız. Ekonomik gelişmelere bağlı olarak zaman kaybını aşmak için ekonomide devlet ile mükellef arasındaki işlemlerde daha çok hizmet almalıyız' şeklindeydi..
Gelelim YMM. Lerle ilgili bilgilere, YMM'ler 40.000 civarında tasdik ve raporla mükelleflere ve devlete hizmet sunmaktadır. Tam tasdik sözleşmesi imzalayan mükellef sayısı yaklaşık 32 bin olup mükelleflerin zorunluluk olmadan buna ihtiyaç duyması YMM katkısının ÖNEMİNİ ortaya koymaktadır.
Tam tasdik kapsamındaki mükelleflerin yüzde 6,8 inin incelendiği, yüzde 93,2 sinin incelenmediği, böylece inceleme oranının yüzde 6,8 olduğu açıklanmıştır. Yaklaşık 76.000 mükellefin KDV iadesi, 21.000 mükellefin ise diğer işlemler olmak üzere toplamda 130.000 mükellefin YMM ile hizmet sözleşmesi yaptığı. YMM tarafından tasdik edilen şirketlerin satış hâsılatının 2,6 milyon TL, beyan edilen matrahın 256 milyar TL. olduğu ifade edilmiştir.
'Vergide koruyucu hekimlik, kayıt ortamının verginin kıskacından kurtulması' konusunda YMM'nin ekonomiye katkısı mükellef haklarının savunucusu ve arabulucu olarak önem arz etmektedir.
YMM. mesleği Türkiye'ye özgü bir sistem olup uygulamaya başladığı günden günümüze yapmış olduğu gelişimle bugün için Romanya, Yunanistan ve Arnavutluk tarafından da uygulanan örnek modeldir. (ABD ve İngiltere de ise bizimkine benzer farklı bir şekilde uygulanmaktadır.)
YMM müessesesinin bize özgü bir sistem olduğunu belirttik, bu sistemin bir takım ülkelerce de benimsenerek uygulandığını da biliyoruz. YMM'lik sistemi kurulurken dünyaya örnek olacağını biliyorduk. Nitekim örnek de olmuştur. Ancak dünyanın büyük denetim firmaları ve kendi içimizden bazı görevliler YMM. müessesesinin altını oymuş ve oymaktadır.
Son yıllarda özellikle Türk Ticaret Kanununun yenilenmesi ile denetim olayı öne çıkarılmaya çalışılmaktadır. Denetim ve tam tasdik ile bağımsız denetim bir değil ayrı işler olup her aşamasında da YMM'ler vardır.
Bu konuda daha fazla yazmak istemiyorum, ama YMM'ler mesleğin her safhasında ihtiyaç duyulan, mükellefi bilgilendiren, kontrol eden, vergi kültürünün gelişmesine önderlik eden meslek mensuplarıdır. Bir daha söylüyorum bağımsız denetim ile karıştırılmamalıdır.
Bu ülkede YMM'ler daha çoook hizmet vereceklerdir. Maliye ile ilişkilerinde başarılı olmak isteyen, vergi mevzuatına uyum sağlamak isteyen mükelleflerin YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERLE TAM TASDİK sözleşmesi yapmaları mükelleflerin lehine olduğu kadar maliyenin de lehine olacaktır. Rakamlar bunu göstermektedir.
2018 yılı için de gerek YMM'lere ve gerekse mükelleflere başarılar diliyorum.
19.12.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.