YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Bağımsız Denetçiler İçin Sürekli Eğitim Tebliği (2)

Geçen Haftadan devam

Diğer eğitim faaliyetleri nelerdir ve krediler ne kadardır? Kongre, konferans, panel, seminer, sempozyum, çalıştay gibi faaliyetler
a) Temel mesleki konulardakiler, Kurum tarafından veya Kurumla birlikte düzenlenmişse konuşmacılar 5 kredi, katılımcılar katıldıkları her bir gün için 2 kredi elde eder. Diğer kurum ve kuruluşların düzenledikleri faaliyetlerde konuşmacılar 4 kredi, katılımcılar katıldıkları her bir gün için bir kredi elde ederler.
b) Destekleyici konularda düzenlenmişse konuşmacılar 4 kredi, katılımcılar katıldıkları her bir gün için bir kredi elde ederler.
c) Kurum tarafından oluşturulan 'çalışma ve danışma komisyonlarına' katılım sağlanan her gün için komisyon temel mesleki konularda oluşturulmuş ise 5 kredi, destekleyici konularda oluşturulmuş ise 4 kredi elde edilir.
Eğitim konuları ile ilgili olmak kaydıyla bir mesleğin veya faaliyetin icra edilmesi için ilgili mevzuatında lisans, sertifika, yetki belgesi gibi belge alma zorunluluğu bulunan ve bir eğitim ve/veya sınav sonucunda verilen her bir belge için 5 kredi elde edilir. Bu şekilde elde edilen krediler temel mesleki konulardan olması halinde yılda 10 krediyi geçemez.
-- Yüz yüze ve uzaktan eğitimlerde her bir gün için en fazla 7 kredi elde edilebilir.
Eğitimin belgelendirilmesi ve bildirimi nasıl olur?
(1) Kredi için bildirim süresi içerisinde tevsik edici belge sunulması zorunludur.
(2) Destekleyici eğitim konularından 'diğer eğitim faaliyetleri' kapsamındaki faaliyetlerin EYBİS vasıtasıyla beyan edilmesi yeterlidir. Ancak, Kurum tevsik edici belge isteyebilir
(3) Eğitim faaliyetlerinden bir takvim yılı içinde elde edilen krediler o takvim yılının kredi hesabında dikkate alınır. Ancak yüksek lisans ve doktora eğitimi ile kitap yazımından elde edilen krediler bölünerek edinildiği yılda ve takip eden iki yıl içinde kullanılabilir.
(4) Eğitim faaliyeti katılım bilgi ve belgeleri, üçer aylık dönemler halinde, üç aylık dönemi takip eden ayın 15'ine kadar EYBİS üzerinden Kuruma bildirilir.
(5) Verilen ek süreden sonra bildirimi yapılan faaliyetler için kredi elde edilemez.
Eğitimin değerlendirilmesi kimin tarafından ve nasıl yapılır?
1. Eğitime ilişkin değerlendirme ve bildirimler, Eğitim ve Yetkilendirme Daire Başkanlığı tarafından yapılır.
(2) Eğitim açığı halinde üç aydan fazla olmamak üzere ek süre verilebilir. Ek süre verilmesi, cari yıla ait eğitim yükümlülüğünün süresini uzatmaz.
(3) Eğitime ilişkin bildirimlerin değerlendirilmesi sonucunda yapılan tebligata karşı tebellüğ tarihinden itibaren on beş gün içinde Kuruma itiraz edilebilir.
İdari tedbirler nelerdir?
(1) Verilen ek süre içerisinde eğitim açığını tamamlamayan denetçilerin denetim faaliyetleri durdurulur ve bunlar sicilde gayri faal olarak gösterilir.
(2) Denetim faaliyetleri durdurulan denetçiler, bağımsız denetim faaliyetlerinde denetçi unvanı ile görev alamazlar. Gayri faal konumları devam ettiği sürece bunların refakatinde uygulamalı mesleki eğitim yapılamaz.
(3) Denetim faaliyetleri durdurulan denetçiler faal konuma gelebilmek için eğitim açığını tamamladığını gösteren belgelerle Kuruma başvurur. Bu kişiler için eğitim kredisinin değerlendirilmesinde;
a) Tedbirin kaldırılması talebinin, yılın ikinci yarısında yapılması halinde başvuru yapılan yılda elde edilmesi gereken kredi de dikkate alınır.
b) Tedbirin kaldırılması talebinin, tedbir kararının uygulandığı tarihi takip eden üçüncü takvim yılında veya sonrasında yapılması halinde eğitim yükümlülüğü 120 kredi olarak dikkate alınır.
(4) Talepleri nedeniyle sicilde gayri faal olarak gösterilen denetçilerden tekrar faal konuma gelebilmek için talepte bulunanların sürekli eğitim kredisinin değerlendirmesinde üçüncü fıkra hükümleri uygulanır.
(5) Geçmiş yıllara ilişkin eğitim açığının tamamlanmasında kullanılacak kredilerin hesabında, yetkilendirildiği tarihten öncesine ait olmamak kaydıyla, en fazla talep tarihinden önceki üç yılda alınan eğitimler dikkate alınır.
(6) Yönetmeliğin 25 inci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca eğitim yükümlülüğü getirilen kişilerin bu eğitim faaliyetlerinden elde ettikleri krediler, sürekli eğitim kredisi hesabında dikkate alınmaz.
7.Mücbir sebepler halinde denetçiye uygun süre verilir.
8.Denetimi üstlenenler denetim kadrosundaki denetçilerin eğitim yükümlülüğünü takip etmek zorundadır ve sorumludurlar. 
9.Müracaat, bildirim ve itirazda usul
(a) Bu Tebliğ kapsamında yapılacak müracaat, bildirim ve itirazlar elektronik ortamda ve 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde tanımlanan 'Güvenli Elektronik İmza' kullanılarak yapılır.
(b) Haklı bir sebeple elektronik ortamda yapılamayan müracaat, bildirim ve itirazlar daha sonra elektronik ortama aktarılmak kaydıyla kâğıt ortamında yazılı olarak yapılabilir.
Eğitim yükümlülüğü ne zaman başlar?
GEÇİCİ MADDE 1 ? (1) 1/1/2017 tarihinden önce sicile kaydedilmiş olan denetçilerin eğitim yükümlülüğü 1/1/2018 tarihinde başlar.
Bağımsız denetçilerin yayınlanan bu sürekli eğitim tebliğinin içeriğini çok iyi okuyup hazmetmeleri ve buna göre hareket etmeleri çok ama çok önemlidir.
Bitti...

28.11.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM