YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



KDV'de Değişiklikler Yapılmalı Mı?

20.Temmuz. 2017 tarihinde hükümette büyük değişiklikler oldu. Bazı bakanlar değişti. Bursa'dan yeni bir başbakan yardımcısı da çıktı. Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, yerini korudu. Bu demektir ki Maliyenin plan ve projeleri, görevi devam eden sayın bakanın düşünceleri doğrultusunda devam edecek. 
Maliye'nin bizim bildiğimiz devam eden projeleri nelerdi? 

Bir bakalım?

1. Vergi Usul kanununun yenilenmesi 
2. Gelir Vergisi Kanununun yeniden yazılması 
3. Özellikle Katma Değer Vergisi'nde ekonomiyi rahatlatacak düzenlemeler
Sadece bu 3 yasada yapılabilecek düzenleme ve değişiklikler bile Türk Ticaret alemi ve vergi sistemi için çok ama çok önemli düzenlemelerdir. Yıllardır bu çalışmalar devam etmektedir. İnşallah bu dönemde sonuçlanır diyorum. 

Özellikle bu yasalarla ilgili olarak yapılan değişiklikler torba yasalar halinde getirilmekten vazgeçilmesi çok önemlidir. Bırakın ilgilileri, ticaret alemini, biz; meslek mensupları bile torba yasaların maddeleri arasında beyazlamadan kalmış, dökülmeden başımızı süsleyen saçlarımızı yolmaktan ne yapacağımızı bilemez hale geldi. Ne olur torba yasalardan vazgeçelim diyorum. 

Vergi usul kanunu ve gelir vergisi kanunu değişiklikleri için çalışmalar yıllardır devam etmekte olup bu yasaların değişmesi daha uzun zaman alacaktır diye düşünüyorum. Bu sebeple yazımda Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi kanunu ile ilgili fikirler ileri sürmeyeceğim. 

Ancak, gerek ticaret alemini, gerek ihracatçı ve imalatçıları ve gerekse biz meslek mensuplarını çok yakından ilgilendiren yasa Katma Değer Vergisi yasasıdır. Herkes tarafından bilindiği gibi Katma Değer Vergisi çıkarken, bir çok dolaylı vergi kaldırılmış yerine Katma Değer vergisi konmuştur. Katma Değer Vergisi tam bir dolaylı vergidir. Aslında, üretim ve ticareti esas alan, katma değer üzerinden alınan bir vergi olduğu halde, ülkemizdeki kayıtdışı ekonomi ve evrak düzenine uyulmamasından dolayı maalesef adaletsiz bir vergi haline gelmiştir. 

Bir kere, dünyada Katma Değer Vergisi, eğer mükellefin üzerinde kalmışsa en kısa zamanda mükellefe iade edilmesi gereken bir vergi iken Türkiye'de iade edilmemesi için özel önem sarfedilen bir vergi halindedir. 
İhracatçılar açısından Katma Değer Vergisi o kadar önemli bir finansman kaynağıdır ki ama maalesef, bürokrasi KDV iadesinde de çıkardığı zorluklarla gerek ihracatçıyı ve gerekse de meslek mensuplarını çok üzmektedir. 

Katma değer vergisi iadesinde yüklenilen KDV tablosu konusu,
İhraç kaydıyla satışlarda Diib kapsamındaki satışlardan dolayı yüklenilen KDV konusu 
Normal ihracatta DİİB kapsamı hammadde kullanıyorsanız iade konusu 
Sayılabilecek çok ama çok konular var, Bu pürüzlerin en kısa zamanda düzeltilmesi gerekiyor. 

Gelelim, bazı önemli KDV konularına: 
1. Kafa karıştıracak kadar çok sayıda ve değerde KDV oranları yanlıştır. Bilindiği gibi vergiler, ADİL, SADE, BASİT, AÇIK VE ANLAŞILIR OLMALIDIR. Neticede KDV oranı da bir nevi dolaylı vergidir ve dolaylı vergiler adaletsiz vergilerdir. Ancak, bütün dünyada tatbik edilen bir vergi olduğu için ülkemizde de tatbik edilecektir, nitekim tatbik edilmektedir de ama bunu adaletli bir vergi haline getirelim. 
2. Son yıllarda özellikle ihracatın artması ve kayıt dışı ekonominin ortadan kalkmaya başlaması, elektronik devlet sistemine geçilmesi gibi düzenlemeler sonucunda bütçe açıkları azalmaktadır. Öyle ise dolaylı vergilerin adaletsizliğini azaltmak için KDV oranlarında yeni düzenlemeler kaçınılmazdır. 
3. Önerilerimiz: 
a. Genel KDV oranı yüzde10
b. Gıda maddeleri, kitap, gazete, kültür ürünleri,100 m2. ye kadar konut yüzde1
c. Sanayi hammaddeleri 
(pamuk, demirçelik vs. gibi) yüzde 8
d. Lüks tüketim maddeleri, konutlar ve diğer lüks maddeler (otomobil, yat, kotra) yüzde 20
e. İthalatı özel gümrük kapılarından yapılan madde ve malzemeler (Ağrı dağı kapısı, Erciyas dağı kapısı, Cilo ve Buzul dağı kapısı gibi) yüzde 30 mümkün olduğu kadar sade, basit ve açık hükümler ortaya konmalı, ihraç kaydı ile satışlar ve diibli işlemler çok daha basit ve detaylı olarak açıklanmalıdır. 
İnşallah KDV konusunda tatmin edici bir çalışma yapılır .

26.07.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM