İndirimli vergi oranı uygulamasından gelir vergisi mükellefleri de yararlanabilecektir.
32.2.2.İndirimli vergi oranından yararlanamayacaklar
Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile iş ortaklıklarının indirimli kurumlar vergisi uygulamasından faydalanması mümkün değildir.
Ayrıca taahhüt işlerinden, 16/7/1997 tarihli ve 4283 sayılı Yap-İşlet Modeli ile Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışının Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlardan elde edilen kazançlar dolayısıyla da mükelleflerin indirimli vergi oranı uygulamasından yararlanması mümkün değildir.
32.2.3.İndirimli kurumlar vergisi uygulaması
Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlardan elde edilen kazançlara, ilgili teşvik belgesinde yer alan yatırıma katkı ve vergi indirim oranları dikkate alınarak yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren, yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir.
Yatırıma katkı tutarı, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatırımların Devletçe karşılanacak tutarını, bu tutarın yapılan toplam yatırım tutarına bölünmesi suretiyle bulunacak oran ise yatırıma katkı oranını ifade etmektedir.
Yatırım döneminde diğer kazançlara indirimli Kurumlar vergisi tatbik edilmek suretiyle yararlanılabilecek yatırıma katkı tutarı belirlenmesinde iki sınır bulunmaktadır.
Yatırıma katkı tutarı:
1. Teşvik Belgesinde Yer alan Toplam Yatırım Harcaması, Yatırıma Katkı Oranı ve BKK İle o bölge için belirlenmiş oran üzerinden hesaplanan tutardan fazla olamaz.
2. Yatırım döneminde gerçekleşen yatırım harcaması tutarından daha büyük bir yatırıma katkı tutarı kullanılamayacaktır.
Yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazanca indirimli Kurumlar Vergisi oranı uygulanması suretiyle kullanılabilecek katkı tutarı bu iki sınırı aşamayacaktır.
Tebliğin bundan sonraki bölümlerinde örnekler verilmiştir. Örnekleri aşağıya sıralıyor ve tebliğdeki numaraları değil, bizim yazımızdaki örnek numaralarını vererek açıklama yapıyoruz.
Verilen örnekleri incelediğimizde :
Örnek 1- Genel olarak ve yıl içinde yapılan yatırım tutarı göz önüne alınarak indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 2 Yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlarda, yatırım döneminde yararlanılabilecek yatırıma katkı tutarı üzerinden Kurumlar Vergisi matrahına ulaşılmak suretiyle indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 3 Yine yatırıma katkı tutarı üzerinden Kurumlar Vergisi matrahına ulaşılmak suretiyle indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 4 Yatırım tamamlanması halinde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 5 Yatırım döneminde bu yatırımdan elde edilen kazançların tesbit edilebilmesi halinde, yatırım geliri ve diğer gelirlere indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek: 6 Kurumlar vergisi matrahının birden fazla yatırım teşvik belgesi kapsamında elde edilen kazançtan düşük olması halinde indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 7 Tamamlanan tevsi yatırımında sabit kıymetler tutarı da esas alınarak hesaplanan indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 8 Devredilen yatırımlarda indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Şimdi her bir örneği tek tek inceleyelim ve gerekirse bazı ek açıklamalar yapalım.
Örnek 1- Genel olarak ve yıl içinde yapılan yatırım tutarı göz önüne alınarak indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 1: (A) A.Şnin yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımının toplam tutarı 5.000.000 TL ve yatırıma katkı oranı %25tir. Bu durumda toplam yatırıma katkı tutarı aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
Toplam yatırıma katkı = Toplam yatırım harcaması x
Yatırıma katkı oranı Tutarı
= 5.000.000 TL x %25
= 1.250.000 TL
Söz konusu toplam yatırıma katkı tutarı, yatırımdan elde edilen kazanca indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle Devletin tahsilinden vazgeçeceği kurumlar vergisi tutarını ifade etmektedir.
Öte yandan Bakanlar Kurulu, yatırım harcamaları içindeki arsa, bina, kullanılmış makine, yedek parça, yazılım, patent, lisans ve know-how bedeli gibi harcamaların oranlarını ayrı ayrı
veya topluca sınırlandırmaya yetkili olup bu yetki çerçevesinde çıkarılan 14/7/2009 tarihli ve 2009/15199 sayılı ve 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları
Hakkında Bakanlar Kurulu Karar (Karar)ları uyarınca arazi, arsa, royalti, yedek parça ve amortismana tabi olmayan diğer harcamalar indirimli kurumlar vergisi uygulamasına konu edilemeyecektir.
Devamı haftaya...
01.11.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.