Haziran ayında, Bursa, İstanbul, Ankara, Eskişehir ve benzeri illerde bulunan Yeminli Mali Müşavir odalarında seçimler yapılmaktadır. Ayrıca Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir odaları seçimleri de yapılmaktadır.
SMMM odaları üye sayısı fazlalığı ve bir takım siyasi girişimleri, çalışmaları olduğu için medyada daha fazla yer almaktadır. Oysa Bursada bir de Yeminli Mali Müşavirler odası bulunmaktadır.
Ne yapar bu yeminli mali müşavirler:
3568 sayılı Kanunun 2. maddesinde Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin konusu şu şekilde belirlenmiştir:
-Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin; muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, malî mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.
- Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak. -Kanunun 12nci maddesine göre çıkartılacak yönetmelik çerçevesinde tasdik işlerini yapmaktır.
Yeminli malî müşavirler muhasebe ile ilgili defter tutamazlar, muhasebe bürosu açamazlar ve muhasebe bürolarına ortak olamazlar.?Bu genel açıklamadan sonra gelelim Bursa Yeminli Mali Müşavirler odasına: Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası 1990 yılında kurulmuştur. Şu anda hatırladığım kadarı ile 185 kayıtlı üyesi bulunmaktadır. Üye Yeminli Mali Müşavirler, eski hesap uzmanları, eski gelirler kontrolörleri, eski vergi denetmenleri, eski maliye müfettişleri ki artık hepsi vergi müfettişi adını almışlardır), Sayıştay denetçileri, ilgili konuda eğitim veren üniversite profesörleri ve serbest muhasebeci mali müşavirlikten gelip sınavla Yeminli Mali Müşavirlik ünvanını kazananlardan meydana gelmektedir. Bu üyelerden 110 adedi fiilen gerek fert olarak ve gerekse şirket kurarak çalışmaktadır. 26 yıldır faal olan YMM odası, diğer odalar gibi bu dönemde de seçimlerini yapacaktır. Şimdiye kadar, prensip olarak kararlı ve istikrarlı yönetimler tarafından yönetilen bir oda görüntüsündedir.
Oda başkanlarına baktığımızda 26 yıllık dönemin 6 yıllık döneminin aynı başkan tarafından, 16 yıllık döneminin de yine bir başkan tarafından yönetildiği görülmektedir. Şu anda mevcut başkan Sayın Tayfun Beşe, 16 yıldır başkanlık yapmaktadır. Yasa gereği bu dönem, başkan olamayacaktır. Bu sebeple başka bir aday Sayın Kemal Tığoğulları başkan adayı olarak ortaya çıkmıştır. Bir karşı liste daha olacağı söylenmekte ise de henüz netleşmemiştir. Seçim günü yani 4-5 Haziran 2016 tarihlerinde diğer listenin de ortaya çıkacağı zannedilmektedir. Bu yazı yayımlandığı zaman sonuçları da görmüş olacağız.
Bize hayırlı olsun demek düşer ve seçimi kazananların ise verimli, başarılı ve istikrarlı bir yönetim sergilemelerini dileriz.
Yeminli Mali Müşavirler odası yukarıda da belirttiğimiz gibi, vakur, kararlı, ve istikrarlı bir yönetim sergilemekte olup bundan sonra da aynı tutumla yönetimin devam edeceğini umuyoruz,
ancak, yeni yönetim biraz daha fazla dışa açılmalı, eğitimler vermeli, gerek üyeleri ile ve gerekse Yeminli Mali Müşavirlerin hizmet verdiği firmalarla, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve vergi idaresi ile daha yakın ilişkiler kurmalıdır.
Bursa Yeminli Mali Müşavirler odası seçimlerinin üyelerine, topluma, mükelleflere hayırlı olmasını diliyorum.
07.06.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.