10.Şubat.2016 tarihli Resmi Gazetede 6663 sayılı bir torba kanun yayımlandı. Bu kanunun ilk maddesi genç girişimcilere yapılacak vergisel teşviklerle ilgili idi. Ama torba kanun işte. Bir sürü maddenin içinde bu madde de dikkatimizi çekti, fakat daha sonra açıklama beklemeye karar verdik.
05.05.2016 tarih ve 29703 sayılı Resmi gazetede bu kanunla ilgili olarak 292 sayılı Gelir Vergisi genel tebliği yayınlanınca daha bir dikkatle inceledik ve yapılan desteklerin çok iyi olduğu kanaatine vardık. Bu durumu siz okuyucularımızla paylaşalım istiyorum.
Söz konusu genç girişimcilerde kazanç istisnası Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20. Maddesinde işlenmiş olup 10.02.2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
1. Genç girişimciler kimdir, genç girişimciliğin şartı nedir?
a. Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olacak.
b. Gelir vergisi mükellefiyet başlangıcında 29 (yirmidokuz) yaşını doldurmamış olacak.
c. Tam mükellef gerçek kişi olacak.
d. İşe başlama kanuni süresi içinde bildirilecek
e. İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmesi çok ama çok önemlidir. Bu bildirim için özellikle , genç girişimcilerin işe başlamaya ilişkin bildirim yükümlülüklerini 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen hükümleri çerçevesinde zamanında yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu hükümlere uymayan işe başlama bildirimleri nedeniyle mevcut istisnadan yararlanma durumu söz konusu olmayacaktır.
f. Kendi işinde bilfiil çalışmalı ve iş kendisi tarafından sevk ve idare edilmeli (Seyahat, hastalık ve benzeri sebeplerle geçici süreli çalışmamak veya çırak, kalfa, yardımcı işçi çalıştırmak bu şartı bozmaz).
g. İş ve faaliyet adi ortaklık veya şahıs şirketi olarak yapılması halinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibariyle bu şartları taşıması gereklidir.
h. Bir işletmenin devralınması da aşağıdaki şartlarla kabul edilir.
i. Mevcut bir işletmeye sonradan ortak olunmamalıdır.
j. Ölüm nedeniyle bir faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması kabul edilen hallerdendir.
k. Faaliyeti durdurulan bir işletmenin eş ve üçüncü dereceye kadar kan hısımlarından devralınması kabul edilmez.
2. Genç girişimci kazanç istisnası hangi sürede devam edecektir.?
Faaliyete geçildiği takvim yılından itibaren 3 (üç) vergilendirme dönemi devam eder.
3. Genç girişimci kazanç istisnası ne kadardır?
Yukarıdaki şartları taşıyan genç girişimcilerin yıllık kazançlarının 75.000 (yetmişbeşbin) liraya kadar olan kısmı gelir vergisinden istisna tutulur ve bu miktar kazanç için vergi verilmez.
4. İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi halinde veya istisnanın altında kazanç elde edilmesi halinde de yıllık beyanname verilir ve ne kadar kazanç elde edildi ise o kadar istisnadan yararlanır. Yararlanılmayan istisnalar ertesi yıla devredilemez.
5. Mükellefler tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesi verilirken, gelir bildirimi tablolarına istisna düşüldükten sonra kalan tutar yazılır. Yani genç girişimci 75.000 lira yerine 100.000 lira gelir elde etmişse 25.000 TL. yı istisna dışı kazanç olarak gösterip bu 25.000 liranın gelir vergisini verecektir.
6. Geçici vergi dönemlerinde de yıllık 75.000 liralık istisna dikkate alınarak geçici vergi beyannamesi verilir.
7. İstisna uygulansa dahi, gelir vergisi kanunu 94. Üncü madde gereğince yapılması gereken tevkifat da yapılacaktır. Bu tevkifat sonra vergiye mahsup edilir veya iade edilir.
Genç girişimcilerin bundan sonra devletin bu desteğini dikkate alarak firmalarını kurmaları ve geliştirmeleri daha kolay olacaktır.
Neden daha kolay olacaktır diyorum biliyor musunuz?
Mikro kredi, dünyada ilk defa Bengaldeşte uygulanmış ve başarıya ulaşmıştır.
Genç girişimciler için 75.000 liralık kazanç desteği, mikro krediden daha önemli bir destektir. İleriki yıllarda faydalanmasını bilen gençlerin destan yazdıklarına tanık olabileceğimizi zannediyorum.
17.05.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.