YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Makine Techizat Finansmanına BSM Vergisi Yok

29 Mart 2015 tarih ve 29668 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 90 Seri no.lu gider vergileri genel tebliği, makine alımı için kredi kullanan sanayicilere bir kolaylık getirerek kullanılan kredilerin maliyetini bir nebze olsun azaltmıştır. Tebliğ ile 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerince münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere alınan makine ve teçhizatın finansmanı için bu işletmeler tarafından kullanılan krediler dolayısıyla lehe alınan paraların banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna tutulmasını kapsamaktadır.

GENEL ŞARTLAR; 
a. Firma Sanayi işletmesi olacak
b. Firma gerçek veya tüzel kişi olacak
c. 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununa göre sanayi sicil belgesi olacak
d. Makine ve teçhizat imalat ve üretim sanayiinde kullanılmak üzere alınacaktır.
e. Makine ve teçhizat yeni 
(kullanılmamış) olacaktır. 
f. Makine ve teçhizat, sanayi sicil belgesinde yer alan üretim konusunda kullanılmak üzere alınacaktır.
g. Makine ve teçhizat amortismana tabi iktisadi kıymet niteliği taşıyan sabit kıymetlerden olacaktır. 
h. Alınacak kredi, münhasıran makine ve teçhizat için kullanılan kredilerden olacaktır. 
ı. Teşvik konusu, bu kredilere ait banka ve sigorta muamele vergisi olup bu kredi için banka ve sigorta muamele vergisi alınmayacaktır. 
i. Kredi, banka veya faktöring ve finansman şirketlerinden alınacaktır. 

MAKİNE VE TECHİZATLAİLGİLİ ŞARTLAR:
1- Münhasıran imalat ve üretim işlerinde kullanılacak mahiyette olmalıdır.
2- Büro malzemeleri, demirbaşlar, trafik tescil kuruluşlarınca tescil edilen taşıt araçları vb. makine ve teçhizat kapsamına girmez. 
Örneğin, bir tekstil sanayii işletmesinde , imalatla ilgili, imalat bölümünde kullanılacak örgü makinasının finansmanı kredisi: istisnadan faydalanır; ancak, aynı işletmedeki kalorifer tesisatının finansmanı kredisi istisnadan yararlanamaz.
3- İmalatla direkt ilgili ve Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre tescil edilen iş makineleri kredisi istisna kapsamındadır. 
Örneğin, madencilik işletmesinin madencilik faaliyetiyle doğrudan ilgili olan ve ilgili oda tarafından tescil edilmiş iş makinesi için kullanılan kredi istisnadan faydalanır, ancak, aynı işletme tarafından çıkarılan madenin taşınmasında kullanılan trafik tescilli ve plakalı kamyonun kredisi faydalanmaz.
4- Teknik olarak bir bütün halinde teslim edilemeyip parçalar halinde alınan ve işletmede kurulumu ve montajı gerçekleştirilen makine ve teçhizat için kullanılan krediler istisna kapsamındadır.
5- Makineyle birlikte alınan ve makinenin ayrılmaz parçası niteliğinde olanlar hariç olmak üzere, makineden ayrı olarak alınan eklentiler ve makineyle birlikte alınsa dahi yedek parçalar istisna kapsamında değildir.

İSTİSNA UYGULAMASI NASIL OLACAKTIR? 
A.Eskidenberi çalışan kuruluşlar: 
Firma, sanayi işletmesi olmalıdır ve sanayi sicil belgesi olmalıdır. Firma, kredi başvuru tarihinden 7 (yedi) gün önce makine teçhizata ait proforma fatura ile veya kredi başvuru tarihinden önceki 7 (yedi) gün içinde düzenlenmiş fatura örneği ve sanayi sicil belgesi ile birlikte kredi verecek finans kuruluşuna müracaat edecektir. 
B.Yeni kurulan ve henüz sanayi sicil belgesi almamış olan sanayi işletmeleri ile sanayi sicil belgesinde yer almayan bir imalat ve üretim alanında faaliyette bulunacak sanayi işletmeleri:
- İmalat ve üretim faaliyetleri için alınan yeni makine ve teçhizatın finansmanı kredisi, kullanıldığı tarihten itibaren istisnadan yararlanır. 
- İstisna kapsamında kredi kullanmak isteyen işletmelerin, makine ve teçhizat alımına ilişkin proforma fatura veya kredi başvuru tarihinden önceki yedi gün içinde düzenlenmiş satış faturası ile işletmenin kuruluşuna ya da üretim değişikliğine dair Ticaret veya Esnaf Sicil Gazetesinin birer örneğini kredi kullanılacak finans kuruluşuna ibraz etmesi gerekmektedir.
- Ancak, bu şekilde kullanılan kredilerde, istisnanın baştan itibaren geçerli sayılabilmesi için ilk defa alınacak sanayi sicil belgesinin veya üretim konusu değişikliğini içeren yeni sanayi sicil belgesinin bir örneğinin, kredi kullanım tarihinden itibaren dört ay içinde ve kredi süresi içinde finans kuruluşuna ibraz edilmesi gerekir.
- İstisna kapsamında kredi kullanan sanayi işletmeleri, alınan makine ve teçhizatın işletme aktifine kaydedildiğini gösteren yasal defter kaydının; kredi başvurusunda proforma fatura kullanan işletmeler ise ayrıca makine ve teçhizat alımına ilişkin satış faturasının birer örneğini kredi kullanım tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili finans kuruluşuna ibraz etmekle yükümlüdür. 
- SGM 2014/11 sayılı Sanayi Sicil Tebliğine göre sanayi sicil kaydı için istisna kapsamında kredi ile alınan makine ve teçhizatın kaydedildiği kapasite raporunun bir örneğinin, her halükarda kredinin kapandığı tarihi aşmamak kaydıyla, dört ay içinde ilgili finans kuruluşuna ibraz edilmesi gerekmektedir. Sanayi sicil kaydı için kapasite raporu istenmeyen işletmelerden ise ayrıca kapasite raporu aranmaz.
- Makine ve teçhizat yeni olmalıdır. İşletme ilk kullanıcı olmalıdır. Üretici veya tüccardan alınmış olmalıdır.
- İstisna uygulanacak kredi tutarı, yurt içi alımlarda satış faturasında yer alan vergiler dahil tutarı; ithalatta ise ithalat işlemine ilişkin ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar ile ihracatçının düzenlediği fatura ve benzeri belgede yer alan bedel toplamını aşamaz.
- İlgili finans kuruluşu, işletme tarafından sunulan belgelerin doğruluğunu kontrol edip istisna kapsamında kredi kullandırabilecek olup, kredi kullanım tarihinden itibaren lehe alınan paralara (faiz, komisyon, masraf vs.) banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnası uygulanacaktır.

İSTİSNA ŞARTLARININ İHLALİ VE CEZA 
6802 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (z) bendi ve Tebliğ hükümlerine riayet edilmeden istisna kapsamında kredi kullandırılması veya Tebliğde belirtilen belgelerin öngörülen sürelerde eksiksiz olarak finans kuruluşuna ibraz edilmemesi halinde kredinin kullandırıldığı tarihten itibaren zamanında alınmayan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faiziyle birlikte tahsil edilir.
Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girecek olup işletmelerin finansman maliyeti biraz daha azalabilir.
 

05.04.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM