Vergi Usul Kanununun mükerrer 242.ci maddesi, 397-421-454 sayılı genel tebliğler ve 58-67 sayılı sirkülerleri ile e-fatura ve e-defter konusu ülkenin gündemine girmiştir.
Hele hele 2016 yılından itibaren e-fatura ve e-defter konusu daha da yaygınlaştırılmıştır. Bunun bir adım ilerisi devletin her türlü bilgiye elektronik olarak ulaşabilmesi olacaktır. Yani George Orwelin meşhur (1984) kitabı yüzyılımızda gerçek olmuştur. Ancak, devlet bu düzenlemeleri sadece devlet için değil halk için yapmaktadır.
Şimdi e-fatura konusunu mevzuatı ele alarak inceleyelim. Vergi Usul Kanununun fatura ile ilgili 230-231 ve 232inci maddeleri aynen geçerlidir. Mükerrer 242.ci madde ile bu belgeleri elektronik olarak düzenletme yetkisine sahiptir.
397 sayılı VUK genel tebliğinin 5.ci maddesi e-fatura düzenleme, gönderme ve alma konusunu açıklamıştır.
Mükellefler e-fatura düzenlerken, tebliğde belirtilmeyen hususlarda süreler başta olmak üzere VUK ve ilgili diğer kanun ve düzenlemelerde yer alan usul ve esaslara uymak zorundadır.
E-fatura sistemi için bilgi işlem sistemlerinin entegre edilmesi, e-fatura aracılığı ile kullanım, e-faturanın muhafaza ve ibraz yükümlülüğü, mali mühür, ceza ve sorumluluk gibi esaslı konular tebliğde açıklanmıştır.
Yapılan düzenleme ile e-fatura uygulamasına tabi olan mükellefler birbirine e-fatura göndermek ve almak, istendiğinde ibraz etmek zorundadır.
Düzenlemenin can damarı şu cümlelerdedir.
Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin birbirinden aldıkları mallar ve sağladıkları hizmetler için 01/09/2013 tarihinden itibaren elektronik fatura göndermeleri ve almaları zorunludur. Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal ve hizmet ifası için genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenlemeye devam edeceklerdir.
Bakanlık, bu ibarenin yeterli olmayabileceğini düşünerek, 433 sayılı VUK genel tebliğinde aşağıdaki kesin açıklamayı yapmıştır.
7.1 397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Getirilen e-Fatura Uygulamasına Kayıtlı Olmayan Mükelleflere Faturanın Teslimi
e-Fatura Uygulamasından yararlanma hakkı olup henüz kayıtlı olmayan mükelleflere e-Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen fatura kâğıt ortamında teslim edilir. Bu kapsamda, alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve İrsaliye yerine geçer ifadesinin yazılması zorunludur. Böylece e-fatura uygulamasına tabi olmayan mükelleflere e-fatura yerine kağıt fatura verilmesinin gerekli olduğu açıkça belirtilmiştir.
Elektronik fatura ile normal faturanın karşılaştırıldığı ve her türlü bilginin olduğu yazımız.
E-fatura ve kağıt fatura düzenleme-itiraz ve kayıt süreleri konulu yazımda da her türlü bilgi bulunmaktadır.
Sonuç olarak: e-fatura düzenleyen firmalar, e-faturaya tabi olmayan firmalara kağıt fatura düzenlemek zorundadır.
Bu yazıyı neden yazdık?
İsim vermeyeceğim birçok büyük ve zincir mağaza, artık e-faturaya geçtik, biz size kağıt veya normal fatura vermeyiz diyerek müşterilerine fatura tanzim etmiyorlar. Bu firmalar suç işlemektedir. Siz e-faturaya tabi olmayan mükellefler, böyle bir durumda maliyeyi arayıp şikayet etmelisiniz.
Veya Maliye Bakanlığı bu konuyu yeni ve daha ayrıntılı bir bir tebliğ veya sirkülerle çözümlemelidir.
02.02.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.