Geçen haftadan devam
5- Diğer hususlar
5.1. Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişiler, vergi kimlik numarası olarak T.C. kimlik numaralarını kullanacağından, bankalarca vergi kimlik numarasını ibraz edemeyen müşterilerinin vergi kimlik numaralarını toplu olarak vergi dairesinden talep etmesine yönelik işlemlerin açıklandığı 17.08.2001 tarih ve B.07.0.GEL.0.71/7103-157/44060 sayılı genel yazımızın T.C. tabiyetindeki gerçek kişilerle ilgili kısmı yürürlükten kaldırılmıştır.
5.2. Bankalar, kendilerine işlem yapmak için müracaat eden ancak vergi kimlik numarası ibraz edemeyen yabancı müşterileri için, öteden beri kullanılmakta olan "Yabancılar İçin Vergi Kimlik Numarası Talep Formu"nu doldurarak toplu olarak vergi kimlik numarası alabileceklerdir. Bu konudaki yapılacak iş ve işlemler 7.11.2003 tarih ve B.07.0.GEL.0.70/ 7033- 213/48344 sayılı genel yazımızda açıklandığı şekilde yerine getirilecektir.
5.3. 3 Sıra No’lu Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği gereğince T.C. vatandaşı gerçek kişiler için, vergi kimlik numarası olarak kullanılacak olan T.C. kimlik numaralarının tekrar üretilmesi, sistemden kaldırılması mümkün bulunmamaktadır.
Bu nedenle, 11 haneli vergi kimlik numaralarının (T.C. kimlik numaralarının) mükelleflerin iradesi dışında nüfus cüzdanı üzerinde resim değişikliği veya diğer sahtekarlık işlemleri yapılarak vergi dairelerine ibraz edildiğinin, 2003/1 Seri No.lu Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesi’nde veya 15.09.2003 tarih 70/7033-158/ 38023 sayılı genel yazımızda açıklandığı üzere mahkeme kararı veya vergi inceleme raporu ile tespit edilmesi yada adli veya güvenlik makamlarınca bildirilmesi veya vergi dairesi müdürlüğünce yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmesi hallerinde, ilgili belgelerin tasdikli birer örneği anılan iç genelge kapsamında vergi daireleri tarafından Başkanlığımıza gönderilecektir. Başkanlığımızca merkezi vergi kimlik numarası veri tabanında kayıtlı olan vergi kimlik numaralarına tedbir konulacaktır.
Vergi kimlik numarasına tedbir konulan mükelleflerle ilgili işlem yapılmak istendiğinde, vergi dairesindeki bilgisayar ekranında vergi kimlik numarasına tedbir konulduğu yönünde bir uyarı mesajı görülecektir. Bu mesajın görüldüğü anda 11 haneli vergi kimlik numarasını (T.C. kimlik numarasını) ibraz eden mükelleften nüfus cüzdanı aslının ibrazı istenerek, GİB/Sicil Sorgulama/ Nüfus Cüzdanı Doğrulama Seçeneğinden ibraz edilen nüfus cüzdanının başta seri ve sıra numarası olmak üzere tüm bilgileri kontrol edilerek sorgulanacaktır. Yapılan bu sorgulama sonucunda, ibraz edilen nüfus cüzdanındaki bilgilerde uygunsuzluk bulunmadığı ve nüfus cüzdanının kayıp/çalıntı olmadığının tespiti halinde mükelleften 2. bir kimlik istenerek ibraz edilen 2. kimlikteki resim ve bilgiler kontrol edilecek farklılık bulunmadığının tespit edilmesi halinde mükellefin işlemi yerine getirilecektir.
B) Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişilerin vergi dairelerindeki tarh dosyaları ile düzenlenecek basılı form ve evraklar hakkında yapılacak işlemler
T.C. tabiyetinde bulunan gerçek kişilerin vergi dairelerinde tutulan kayıtlarında, beyannamelerde, bildirimlerde ve basılı diğer formlarda vergi kimlik numarası olarak 11 haneli T.C. kimlik numarası kullanılacaktır. Bu mükellefler için ilk mükellefiyet tesisi sırasında sistem tarafından 10 haneli "Dosya Numarası" üretilecektir. Mükellefiyet tesisi sırasında oluşturulacak dosyanın üzerine 11 haneli vergi kimlik numarası ve sistem tarafından üretilen 10 haneli dosya numarası yazılacaktır.
Eskiden vergi kimlik numarası almış olan T.C. tabiyetindeki Türk vatandaşlarının vergi kimlik numaraları dosya numarası olarak kullanılacaktır.
Otomasyonlu vergi dairelerinde T.C. tabiyetindeki gerçek kişilerin adlarına düzenlenecek basılı belge ve formlar üzerine 11 haneli vergi kimlik numarası ve dosya numarası sistem tarafından otomatik olarak yazılacaktır. Otomasyonsuz vergi dairelerinde ise T.C. tabiyetindeki gerçek kişilerin adlarına düzenlenecek basılı belge ve formlar üzerine 11 haneli vergi kimlik numarası ve dosya numarası elle yazılacaktır. Vergi dairelerince, T.C. tabiyetinde bulunan gerçek kişiler için oluşturulacak tarh dosyaları eskiden olduğu gibi dosya numarasına göre sıralanarak evrakların dosyalanmasına devam edilecektir.
Sonuç olarak
Vergi kimlik numarası yerine T.C. kimlik numarasının kullanılması 01.01.2007’den itibaren zorunlu hale getirilmiş ve birçok problemi önleyecek tedbirler de alınmıştır.
Not: Bu yazı Eko Haber gazetesinden iktibas edilmiştir (Sayı: 557).
12.01.2007
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.