Bu satırlarda defalarca bağımsız denetimi, faydalarını, zararlarını, tatbikatını, hangi şirketlerin neden bağımsız denetime tabi olduğunu anlatmaya, dilimizin döndüğü kadar açıklamaya çalıştık.
Bağımsız Denetimin gerekliliği:
Bu yazımızda da önce bağımsız denetime kimlerin tabi olduğunu ve bağımsız denetim yaptırılmamasının sonuçlarını açıklayıp sonra son durumdakini kapsamını belirteceğiz.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 397 ve 398. İnci maddeleri bağımsız denetimi genel olarak anlatmakta ve düzenlemektedir. Bu maddelere göre:
1. Bağımsız denetime tabi olacak şirketler Bakanlar Kurulunca belirlenir.
2. Denetime tabi olduğu halde söz konusu denetimi yaptırmayanların finansal tabloları ve yönetim kurulu yıllık faaliyet raporu düzenlenmemiş hükmündedir.
3. Böyle bir durumda, yani denetim yaptırmayanların finansal tabloları ve yönetim kurulu yıllık faaliyet raporları düzenlenmemiş sayıldığında;
a. Ticaret sicili söz konusu şirketin genel kurulunu tescil ve ilan edemez.
b. Tescil ve ilan edilmeyen genel kurullar ve tablolar gereği yönetim kurulları çalışamaz hale gelir.
c. Şirketi temsile yetkili kişiler ve imza sirkülerleri de geçersiz olur.
d. Kısacası şirket çalışamaz hale gelir.
Bağımsız Denetime tabi olmanın ölçütleri :
01.02.2015 tarih ve 29254 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/7149 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Kararın 3üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri ile aynı karara ekli II sayılı listenin 3, 4 ve 6. sıralarının (a), (b) ve (c) bentleri değiştirilmiştir. Yapılan bu değişiklikle, bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin kapsamı 01.01.2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere genişletilmiştir.
2014/7149 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikten sonra 3. maddeye göre bağımsız denetime tabi olmanın ölçütleri aşağıdaki gibidir:
ÖLÇÜT ESKİ YENİ ÖLÇÜT
Aktif toplamı 75 MilyonTL ve üstü 50 MilyonTL ve üstü
Yıllık Net Satış 150 MilyonTL ve üstü 100 MilyonTL ve üstü
Çalışan Sayısı 250 kişi ve üstü 200 kişi ve üstü
Uygulamaya ait esaslar:
(1) Şirketler, yukarıdaki kararda YENİ ÖLÇÜT olarak belirtilen üç ölçütten en az ikisinin sınırlarını art arda iki hesap döneminde aşarlarsa, sonraki dönemden itibaren bağımsız denetime tabi olur.
(2)Bağımsız denetime tabi şirketler, söz konusu ölçütlerden en az ikisine ait sınırların art arda iki hesap döneminde altında sonuçlarla karşılaşırlarsa ya da bir hesap döneminde söz konusu ölçütlerden en az ikisinin sınırlarının (%20) yüzde yirmi veya daha fazla altında kalırlarsa sonraki dönemden itibaren bağımsız denetim kapsamından çıkarılır.
(3) Bu kararda belirtilen üç ölçütten ikisinin sınırlarının aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; şirketin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından yürürlükteki mevzuat uyarınca hazırladıkları önceki yıllara ait (son iki yıldaki) finansal tablolar, çalışan sayısı bakımından ise şirkette önceki yıllardaki (son iki yıldaki) ortalama çalışan sayısı esas alınır.
(4) Bağlı ortaklıkları ve iştirakleri bulunan şirketler açısından bu kararda belirtilen üç ölçütten ikisinin sınırlarının aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından ana ortaklık ve bağlı ortaklığa ait finansal tablolarda yer alan kalemlerin toplamı (varsa grup içi işlemler yok edilir), çalışan sayısı bakımından ise ana ortaklıkta ve bağlı ortaklıkta önceki yıllardaki (son iki yıldaki) ortalama çalışan sayılarının toplamı dikkate alınır. İştirakler açısından, söz konusu ölçütler iştirakteki hisseleri oranında dikkate alınır.
KAPSAM GENİŞLETMENİN ETKİLERİ:
Yukarıda kısaca açıkladığım kararlardan sonra Bursanın 250 büyük firmasının yarıdan fazlasının bağımsız denetime tabi olacağını hesapladım. Hesaplama yaparken, bağlı ortaklık ve holding şirketleri göz önüne almadım.
Yazımızı okuyan firma sahipleri ve mali işler sorumluları uygulamaya ait esaslarda 4. no İle belirttiğim kısmı da göz önüne almalıdırlar. Mart 2015 ayında yapılacak genel kurullarda genişleyen kapsama göre bağımsız denetime tabi olan şirketlerin dikkatli olmaları, bağımsız denetim firmalarını seçmeleri gerekmektedir.
Aksi takdirde TTKda belirtilen sonuçlarla karşı karşıya kalabilirler. Bağımsız denetim yapan firmalar mevcut olup benim de ortağı olduğum son yılda kurulmuş DURUM BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM. A.Ş. de deneyimli kadrosu ile Bursamızda hizmet veren şirketler arasında yerini almıştır.
NOT: EKOHABERimizin yeni yerinde de
hizmetlerinin başarılı şekilde devam edeceğinden emin olarak sahip ve personelini kutluyorum.
10.02.2015
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.