Maliye Bakanlığı 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede, bütün KDV genel tebliğleri yerine tek bir tebliğ yayımlanmıştır.
Söz konusu tebliğ 01.05.2014 tarihinden itibaren uygulamaya girmiştir. Ancak, bazı konularda yanlış anlamalar doğmuş, düzenlemenin eksik olduğu anlaşılmıştır.
Özellikle KDV iadesinde ortak hususları içeren IV. Bölümün A-1.5 sayılı DİİB sahibi mükellefin ihraç kaydıyla tesliminde KDV bölümünde belirtilen KDV iadesi ancak ve ancak KDV beyannamesinin değişmesine bağlı bir düzenleme idi ve bu yazının yazıldığı tarihe kadar KDV beyannamesinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Ancak, 16.10.2014 tarih ve 29147 sayılı Resmi Gazetede 26.04.2014 tarihli tebliğde toplam 30 değişiklik yapılmış yine de DİİBli ihraç kaydıyla satışlar söz konusuna çözüm getirilmediği görülmüştür.
Önce iade KDV tutarı konusunda anlaşalım.
3065 sayılı Kanunun geçici 17nci maddesi kapsamında teslimde bulunan DİİB sahibi mükellefin iadesini talep edeceği KDV tutarı, ihraç kaydıyla teslim nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu malların üretimi için yurtiçi ve yurtdışından KDV ödemeksizin temin ettiği mallar nedeniyle ödemediği KDV tutarı düşüldükten sonra kalan tutardan fazla olamaz.
Örnek verelim:
Tutarı TL KDV.si %18 TL
İhraç kaydıyla teslim 200.000.-36.000.-
Düşülecek üretim için kullanılan DİİBli hammadde 70.000.- 12.600.-
İade alınabilecek tutar 23.400.- TL
Gelir İdaresi Başkanlığının KDV beyanname programında iade alınabilecek tutar otomatikman 36 bin TL olarak ilgili sütuna gelecektir.
Bu günkü program ihtiyaca cevap vermiyor, program üzerinde değişiklik yapmak hakikaten zor ve uzun bir süreç. Öyle ise kısa vadede yine bir çözüm gerekli.
Çözüm:
a) Beyannamede 36 bin TL hesaplanan, yüklenilen, tecil edilebilir ve iade edilebilir KDV satırlarına otomatik olarak gelir.
b) Kullanılan DİİBli hammadde KDV tutarı olan 12 bin 600 TLyi beyannamedeki ilave edilecek KDV veya 107nci satıra indirilecek telafi edilecek KDV satırına yazıyoruz.
c) İade tutarını ise dilekçe ile 23 bin 400 TL olarak vergi dairesinden istemeliyiz.
Yeni bir program yürürlüğe girinceye kadar böyle bir çözüme başvurulabilir düşüncesindeyim. Ancak beyanname programını incelediğimde bu teklifimin bile soruna kesin çözüm olmadığını, vergi dairesi istemezse hiçbir çözümün geçerli olmayacağını anlıyorum.
Kesin çözüm ise
1) Bütün değişikliklerin yapıldığı bir KDV beyanname programı
2) Mükelleflerin ise mümkünse DİİBli üretimlerini ihraç kaydıyla satmaktan vazgeçmeleri
3) Vergi dairesinin ise Mayıs-Kasım 2014 dönemleri için mücbir sebep olarak beyanname programının yeterli olmayışı sebebiyle, KDV iade farklarının devreden KDVye ilavesi ile vergi dairesine ödenecek KDVlerin cezasız olarak tahsilinin kesin çözüm olacağı kanaatindeyim.
23.12.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.