Uzun zamandır gündemde olan ve meclis komisyonlarında görüşülmekte olan torba yasa nihayet meclise geldi. Ben de dün meclise gelen son şeklini inceledim. Bir atalar sözü vardı, erken öten horozun kafasını keserler diye. Bu atasözü aklıma geldi.
Torba yasa veya af yasası ile ilgili olarak bu tip yasaları uygun görmediğime dair bir yazı yazdım fakat yasanın içeriği hakkında hiçbir şey yazmamıştım. İyi ki de yazmamışım. Torba yasa 40 madde olarak başlamış ve sonunda meclise 148 madde olarak meclise indi. Bundan sonra ne olur, Allah bilir. Bu yüzden daha önce bir şeyler yazsa idim çok ama çok yanılacaktım.
Torba yasa mı, buna uygun tekerleme ile çorba yasa mı ? O da bir başka handikap. Daha önceki yasalarda olduğu gibi hiçbir sistematiğe uymayan, hakikaten eskici torbasına atılmış gibi bir biri ile hiçbir ilgisi olmayan konular bir araya toplanmış. Neyi nerede bulacağınızı bilemiyorsunuz.
Bu tip torba yasalar, bizler gibi bu yasaları yorumlamaya çalışanlar için büyük handikap. Yukarıda da dediğim gibi neyi nerede bulacağınızı bilemiyorsunuz, maddeler arasında bağlantı kurmakta zorlanıyorsunuz ve takipçilerinizi her zaman yanıltmak veya eksik bilgi ile karşı karşıya bırakma durumunda olabiliyorsunuz.
>Taşaron işçiler ve alt işverenler:
Bu torba yasa özellikle maden işçilerinin hakları, taşaron işçilerle ve alt işverenlerle ilgili yeni düzenlemeler getirmektedir.
Ev hizmetlerinde çalışanlar ve Sosyal Güvenlik Primi borcu olanlar:
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu ile ilgili bir çok düzenlemeler bulunmakta, özellikle ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı kanuna eklenmiştir. Gelir testi konusu geçici 53. Madde olarak kanuna ilave edilmiştir. Toplamı 100 lirayı aşmayan ve ödeme süresi 31.12.2013 olan borçların tahsilinden vazgeçilmiştir.
Vergi usul kanunu kapsamına giren ve 30.04.2014 beyan dönemine kadar olan vergi, vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından kanunun yayımı tarihinde vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi geçmemiş bulunan alacakların, ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, cezai faiz vs. gibi feri amme alacakları yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları ile hesaplanacak tutarın kanunda belirtilen şekil ve sürede ödenmesi şartıyla vazgeçilir.(Yİ-ÜFE Yurtiçi üretici fiyat endeksi demektir.)
Yine herhangi bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının %50 sinin tahsilinden vazgeçilecektir, ancak kalan %50 nin bu kanuna göre belirtilen vade ve şekilde ödenmesi şartıyla.
Genel olarak yasadan yararlanma başvurusu iki (2) ay içinde, ilk taksit ödemesi üç (3) ay içinde olacaktır.
Taksitle yapılan ödemelerde ödenecek tutar
a. 6 eşit taksit için 1,05
b. 9 eşit taksit için 1,07
c. 12 eşit taksit için 1,10
d. 18 eşit taksit için 1,15 katsayısı ile çarpılmak suretiyle bulunan tutar taksit katsayısına bölünerek ödenecek taksitler ve toplam tutar bulunur.
Kasa ve Ortaklar hesabı:
En önemli maddelerden biri de işletmede bulunan kasa mevcudu ve ortaklardan
alacaklar hesabı hakkındaki hükümlerdir.
Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri 31.12.2013 tarihi
itibariyle olan bilançolarında görülen fakat işletmede bulunmayan kasa mevcutları ile ortaklarından net alacaklarını kanunun yayımlandığı (3.) üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairesine beyan ederek bu tutarların %3 ü kadar vergi ödemeleri halinde kayıtlarını düzeltebilirler.
Diğer hükümler:
Yasada 657 sayılı devlet memurları kanunu, orman kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve diğer kanunlardan aklınıza gelebilecek olanlarla ilgili muhakkak bir madde var. Yasa çıktıktan sonra Allah muhasebecilere ve tatbikatçılara kuvvet ve akıl fikir versin, yasayı çok dikkatle okusunlar ve tatbik etmeye çalışsınlar diyorum.
22.07.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.