YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Teşvik Belgeli Yatırım Malları Tesliminde KDV İadesi

26.Nisan.2014 tarih ve 28983 sayılı resmi gazetede yayımlanan 300 sayfa civarındaki Katma Değer Vergisi Uygulama Tebliği, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi kanunu ile ilgili olarak daha önce muhtelif yıllarda yayımlanmış 123 adet tebliği birleştirerek ortadan kaldırmış ve bir takım yenilikler getirmiştir. 
Söz konusu uygulama genel tebliği hakkında, bundan sonra muhtelif yazılar yazacağız. Bazı açıklamalarda bulunmaya çalışacağız. Bugün ülkemiz için önemli olan yatırım konusu ve yatırım konusundaki makine ve teçhizatı imal ederek KDV siz teslim eden firmalara KDV iadesi konusunun son şeklini ele almak istiyorum.

Tebliğin İstisnalarla ilgili B bölümünün 5. Numaralı kısmı yatırım teşvik belgesi kapsamında Makine ve Techizat teslimlerinde istisnayı işlemektedir. Bazı kısımları aynen alarak açıklamaya çalışacağız. 

5. Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Makine ve Teçhizat Teslimlerinde İstisna 
3065 sayılı Kanunun (13/d) maddesinde Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimlerinin vergiden müstesna olduğu hükme bağlanmış olup, bu istisna uygulamasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirlenmiştir.
5.1. Kapsam
Söz konusu istisna uygulaması bakımından makine ve teçhizat, amortismana tabi iktisadi kıymet niteliği taşıyan ve mal ve hizmet üretiminde kullanılan sabit kıymetleri ifade etmektedir. 
Bir malın istisnadan yararlanabilmesi için
a., öncelikle yatırım teşvik belgesi eki listede yer alması 
b. makine-teçhizat niteliğinde olması,
c. bu makine-teçhizatın kullanıldığı faaliyetlerin tamamen veya kısmen indirim hakkı tanınan işlemlerden oluşması gerekmektedir.
d. Söz konusu istisna hükmü, teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamında yapılacak makine-teçhizat teslimlerine ilişkindir.
e. Dolayısıyla, teşvik belgesinde yer alsa dahi, KDV mükellefiyeti bulunmayanlar ile makine-teçhizatı münhasıran indirim hakkı tanınmayan işlemlerde kullanacak mükelleflere yapılacak teslimlerde istisna uygulanmaz. 
f. Aynı şekilde, KDV mükellefiyeti olmayan veya makine-teçhizatı münhasıran indirim hakkı tanınmayan işlemlerde kullanacak olanlar tarafından bu malların ithalinde, teşvik belgesinde aksine bilgiler bulunsa bile KDV uygulanır.
g. Yedek parça, mefruşat, demirbaş, taşıt araçları makine ve teçhizat kapsamına girmez. Bu nedenle otomobil, panel, arazi taşıtı, otobüs gibi taşıt araçları istisnadan faydalanamaz.
h. Ağır iş makineleri, hastane yatırımları, ve hava alanlarında kullanılan araçlarda da istisna uygulanabilir.
i.İstisna uygulaması makine ve teçhizat niteliğindeki malların teslimine yönelik olduğundan, hizmet ifaları bu uygulamadan yararlanamaz.
j. Ayrıca makine-teçhizat niteliğinde olmayan lisans, yazılım, bilgisayar programı ve benzeri ürünler de teşvik belgesi eki listede yer verilmiş olsalar dahi istisna kapsamında değerlendirilmez. Ancak, teşvik belgesinde bulunan bir makine-teçhizatın içeriğinde yer alan yazılımla birlikte satışı istisnanın uygulanmasına engel değildir.
k.Teşvik belgesi eki listelerde yer alan ve teşvik belgesi sahibi mükellefe bir bütün halinde teslimine teknik olarak imkân olmadığı için yatırım mahallinde kurulumu, montajı gerçekleştirilen makine-teçhizat istisna kapsamındadır. Bu uygulamada, bizzat teslimi yapan mükellef tarafından yatırım mahallindeki kurulum ve montaj işleri, teslimden ayrı olarak fiyatlandırılmadığı sürece hizmet olarak değerlendirilip istisna dışında tutulmaz, istisna kurulum ve montaj dâhil toplam bedele uygulanır

5.2. İstisna Uygulaması
İstisna kapsamında mal satın almak isteyen alıcılar, bağlı oldukları vergi dairesine başvurarak, KDV mükellefiyetlerinin bulunduğuna ve makine-teçhizatı indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacaklarına dair istisna belgesi (EK: 9A) alarak, bu belgenin örneğini gümrük idarelerine veya yurtiçindeki satıcılara ibraz ederler. 
İstisna uygulaması için vergi dairesine dilekçe ile başvurulur. Alıcı ve satıcı özellikle yatırım teşvik belgesi ve ekindeki listeleri dikkatle inceleyerek, bu işlemden sonra alış ve satış işlemine geçerler. 
Satıcı, teşvik belgesi ve ekleri ile faturaya tebliğde yazılı olan şekillerde … tarih ve sayılı fatura ile satışı yapılmıştır şerhi koyarak imza ve kaşe tatbiki suretiyle onaylar
şerh düşülmüş liste ve yatırım teşvik belgesinin birer fotokopisi belge sahipleri tarafından imza ve kaşe tatbik edilmek suretiyle onaylanarak ithalatta gümrük idaresine, yurtiçi satınalmalarda satıcıya verilir. Satıcı bu belge ile kdv iade talebinde bulunabilir. . 

5.4. Bildirim Zorunluluğu
Teşvik belgesi kapsamında KDV hesaplamadan mal tesliminde bulunan satıcılar tarafından 
a.her bir vergilendirme dönemi içinde gerçekleştirilen bu kapsamdaki satışlar 
b.(EK: 9B)de yer alan bildirim formu ile,
c. beyanname verme süresi içinde elektronik ortamda vergi dairesine verilir.

5.6 İstisnanın beyanı
İstisna kapsamında satış yapan satıcılar, bu işlemleri KDV beyannamesinin İstisnalar, diğer iade hakkı doğuran işlemler-tam istisna kapsamındaki işlemler tablosunun, teşvikli yatırım mallarının teslimi satırında beyan ederler ve iade talebinde bulunurlar.

5.7 İade istenen KDV nin iadesi ve şartları

Beyanname verildikten sonra iadenin alınabilmesi için
a. Standart iade talep dilekçesi 
b. İstisnanın beyan edildiği döneme ilişkin indirilecek KDV listesi 
c. İade hakkı doğuran işleme ait yüklenilen KDV listesi 
d. İadesi talep edilen KDV hesaplama tablosu
e. Satış faturaları listesi
f. Makine ve Techizat istisnası bildirim formu (Tebliğ ek 9/B)
g. Alıcının KDV istisnasından yararlanma hakkı bulunduğunu gösterir istisna belgesinin onaylı örneği (Tebliğ ek 9/A)
h. Yatırım teşvik belgesi ile eki global listenin onaylı örneği

Vergi dairesine verildikten sonra mahsuben veya nakden iade alınır. İadenin
Nakden alınması Yeminli Mali Müşavir raporu veya vergi inceleme raporu ile yerine getirilir. Mahsuben iade ise YMM raporu veya teminat aranmadan yerine getirilir. 

Tebliğin özellikli yatırım mallarındaki kdv iadesi kısmının faydalı olacağını sandığım bir özeti böyledir.

06.05.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM