YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Bağımsız Denetçi ve Yeminli Mali Müşavir

Cevdet Akçakoca, EKOHABER okuyucuları için yorumladı..
DEVAM EDEN YATIRIMLARDA 
İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ
EKOHABERin yeni yaş günü sebebiyle yatırımcıları, meslek mensuplarını ve özellikle maliye idaresini de ilgilendiren çok önemli bir çalışma yapmayı düşündük. Özellikle indirimli kurumlar vergisi hesaplamalarında bazı zorluklarla karşılaşılmaktadır. 

Bu konuda pratik bir excell çalışma tablosu yaptım ve bunu EKOHABERin yaş gününde paylaşmayı düşündüm. Hayırlı olsun. 

Bu yazımızı okumaya başlamadan önce www.ekohaber.com.tr sitesi veya www.cevdetakcakoca.com veya www.akcakocaymm.com.tr sitelerimde ve muhtelif muhasebe sitelerinde yayımlanan 
a. Kısmen tamamlanan yatırımlarda indirimli vergi
b. Yeni yatırımlar vergi indirimi hesaplamaları
c. Yatırımlarda indirimli kurumlar vergisi
d. İndirimli kurumlar vergisi ( son değişiklikler) başlıklı yazılarımın okunması faydalı olacaktır. 

En son yazımla indirimli kurumlar vergisindeki son değişiklikler herkesin anlayabileceği bir şekilde incelenmiş ve bu konuda şüphe konusu olacak bir husus kalmamıştır. Ancak, kısmen tamamlanan, veya devam eden ve teşvik belgesi eski olan yatırımların indirimli kurumlar vergisi hesabının yapılmasında bir takım anlaşılmayan konular bulunmaktadır. 

Yazımızda verdiğimiz excell tablolar bu konuda bir çok problemi çözmüştür. İndirimli kurumlar vergisi hesabı da tablolar sayesinde birkaç dakika içinde tamamlanabilmektedir. 
Önce, her zaman olduğu gibi kanunun ilgili maddesinin bizi ilgilendiren kısımlarını alalım. 

Kurumlar Vergisi Kanununun İndirimli kurumlar vergisi Madde 32/A- 
(1) Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar, iş ortaklıkları, taahhüt işleri, 16/7/1997 tarihli ve 4283 sayılı Kanun ile 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Kanun kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlar hariç olmak üzere, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulur. 
(2 c) (6322 sayılı kanunun 39.maddesiyle eklenen bent; Yürürlük 15.06.2012)Yatırıma başlanan tarihten itibaren bu maddeye göre hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, toplam yatırıma katkı tutarının % 50sini ve gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını geçmemek üzere; yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli kurumlar vergisi oranı uygulatmak suretiyle yatırıma katkı tutarını kısmen kullandırmaya, bu oranı her bir il grubu için sıfıra kadar indirmeye veya % 80e kadar artırmaya,
ç) Yatırım harcamaları içindeki arsa, bina, kullanılmış makine, 
yedek parça, yazılım, patent, lisans ve know-how bedeli gibi harcamaların oranlarını ayrı ayrı veya 
topluca sınırlandırmaya, yetkilidir.
(3) İkinci fıkraya göre yatırıma katkı ve vergi oranı farklı illerde aynı mükellef tarafından yapılan yatırımlarda, toplam yatırımın her bir ile isabet eden oranına göre ilgili ilin yatırıma katkı oranı ve indirimli vergi oranı uygulanır.
(4) Tevsi yatırımlarda, elde edilen kazancın işletme bütünlüğü çerçevesinde ayrı hesaplarda izlenmek suretiyle tespit edilebilmesi halinde, indirimli oran bu kazanca uygulanır. Kazancın ayrı bir şekilde tespit edilememesi halinde ise indirimli oran uygulanacak kazanç, yapılan tevsi yatırım tutarının, dönem sonunda kurumun aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarına (devam eden yatırımlara ait tutarlar da dahil) oranlanması suretiyle belirlenir. Bu hesaplama sırasında işletme aktifinde yer alan sabit kıymetlerin kayıtlı değerlenmiş tutarları ile dikkate alınır. İndirimli oran uygulamasına yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği geçici vergi döneminde başlanır...
Denilmektedir. 

Bu maddedeki esaslar göz önüne alınarak hazırlanan tablomuzda,
a) Genel bilgi sütununda maddenin tatbiki ile ilgili genel esaslar verilmiştir. 
b) Hesap Adı, kod adı ve brüt tutarları başlığı ile olan kısımda firmanın sabit kıymetleri toplamı verilmiştir. 
c) Hesap adı sütununun hemen sağ tarafında gerekli bilgiler kısmında teşvik belgesinde yazılı yatırıma katkı oranı, vergi indirim oranı, normal kurumlar vergisi oranı, indirimli kurumlar vergisi oranı ve vergiye tabi matrah belirtilmiştir. 
d) Hesap adı kısmının hemen altında yapılan teşvik belgeli yatırımlar toplamı yazılıdır. 
e) Bunun altında teşvik belgesinde yazılı sabit yatırım tutarı bulunmaktadır. 
f) Bundan sonra birinci aşama başlığı altında 

A başlığı ile indirimli orana tabi matrahın nasıl bulunacağı 
B başlığı ile yatırıma katkı oranının nasıl bulunacağı
2. aşamada kurumlar vergisi hesaplaması
3. aşamada ise sonraki döneme devreden yatırıma katkı tutarı ve diğer gerekli bilgiler bulunmaktadır. Tabloda bulunan bu hesaplama ve sütunlar, excell formatında hazırlanmış olup yazının başında verilen sitelerimdeki tablolardan aynen alınıp her firma için uygulanabilir. Bu yazıda ve EKOHABERde tabloların formülleri ile birlikte yayınlanması imkanı olduğunu zannetmiyorum. Bu sebeple internet sitelerimden faydalanılabilir. Hazırladığım bu pratik tablonun tüm yatırımcılara ve meslek mensuplarına faydalı olacağını düşünüyorum. 

08.04.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM