YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Kayıtlı Elektronik Posta (Kep) Başladı

İlk defa 2012 yılında Kayıtlı Elektronik Posta sisteminden (KEPİNİZİ NASIL ALIRSINIZ) başlıklı yazımda bahsetmiş ve 2012 yılında yürürlüğe gireceğini açıklamıştım. Türk Ticaret Kanunundaki değişiklikler, ertelemeler, yeni düzenlemeler sonucunda Kayıtlı Elektronik Posta (Kep) tatbikatı 2014 yılına kadar uzadı. 
Genel olarak bilgi verirsek, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanununda elektronik tebligat, elektronik genel kurul ve benzeri gibi bilgi toplumu uygulamaları ön plana çıkmıştır. 
Bu uygulamalardan birisi de Kayıtlı Elektronik Posta Sisteminin kullanılmasıdır. Biz buna kısaca KEP diyoruz. Bu sistemin uygun olarak kullanılabilmesi sayesinde ticarette ve hukukta hakikaten devrim niteliğinde yenilikler gelmiş olacaktır. 
19 Ocak 2013 tarihinden itibaren Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Ancak Tebligatı yapacak kurumlar arasında sayılan Maliye Bakanlığı, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi kurumlar bu konudaki çalışmalarına devam etmekte olup henüz KEP üzerinden e-tebligat yapmaya başlamadıklarından uygulama hayata geçmemiştir.


I. Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi:
KEP konusunu düzenleyen yönetmelik, 25.08.2011 tarih ve 28036 sayılı Resmi gazetede yayımlanmış olup yeni Türk Ticaret Kanununun tatbikatının başlaması ile yürürlüğe gireceği açıklanmış ancak en son 19.Ocak.2013 tarihinden itibaren tatbik edileceği bildirilmiştir. 
Söz konusu Yönetmeliğin amacı; kayıtlı elektronik posta sisteminin hukukî ve teknik yönleri ile işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Yönetmelik: kayıtlı elektronik posta sistemine, bu sistemle yapılacak işlemler ile bu işlemlerin sonuçlarına, kayıtlı elektronik posta adresine sahip gerçek ve tüzel kişilere, kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcılarının hak ve yükümlülüklerine, yetkilendirilmelerine ve denetimlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.
KEP, e-imza ve zaman damgası kullanılarak, bir elektronik postanın iletildiğini garanti altına almayı, gönderen ve alan tarafların kim olduklarının bilinmesini, gönderilen iletinin ne olduğunun, içeriğinin başkalarınca değiştirilmediğinin ve gönderim zamanının kesin olarak tespit edilmesini sağlamaktadır.
Kep sistemi tatbik etmek mecburiyetindeki devlet daireleri:
1.Genel Bütçe kapsamındaki kamu daireleri
2.Özel Bütçeli İdareler
a.Yüksek Öğretim kurulu, üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri
b. Özel Bütçeli Diğer İdareler
3. Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar
4. Sosyal Güvenlik Kurumları 


II.Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sistem Sağlayıcıları:

KEP Sisteminin yürümesi için KEPHS (kayıtlı elektronik posta hizmet sistem sağlayıcıları) sistemi yürürlüğe girecek, bu konuda başvuran ve yönetmelikte belirtilen esaslara uygun firmalar yetkilendirilecektir. KEP sisteminden yararlanmak ve KEP hesabı almak isteyen gerçek veya tüzel kişiler: bu hizmet sağlayıcılara başvuruda bulunur istenen gerekli belgeleri tamamlayan ve uygun bulunan firmalar, sözleşme ve taahhütname imzalayarak KEP sisteminden yararlanabilecektir. 
Ülkemizdeki bir KEPHS, kayıtlı elektronik posta sistemini kuran ve işleten bir anonim şirket veya PTT olabilecektir. Aralık 2013 itibariyle BTK Bilim Teknoloji Kurumu ) tarafından yetkilendirilmiş 3 KEP Hizmet Sağlayıcısı bulunmaktadır. (PTT KEP, TNB KEP ve TURKKEP) 
Kep sistemine dahil olan firmaların bu 3 hizmet sağlayıcısından birine başvurarak sisteme dahil olmaları önem taşımaktadır. Firmalara kep sistemine dahil olmalarını tavsiye etmekteyiz. 

.
III. Hukuki sonuçlar: 
Sistem sağlayıcıları, KEP sistemi içerisinde bir elektronik iletinin gönderilmesi ve alınması dışında elektronik belgelerin saklanması, güvenli iletişim ve elektronik ortamda güvenilir üçüncü taraf hizmetleri gibi katma değerli hizmetler sunabilir. Sistem sağlayıcıların KEP sistemi üzerinden sunduğu hizmetlere ilişkin olarak oluşturduğu kayıtlar ile KEP delilleri senet hükmündedir ve aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılır. KEP hesabı kullanılarak gerçekleştirilen tüm işlemlere ilişkin hukukî sonuçlar hesap sahibi üzerinde doğar. 

Sonuç: 
KEP ve hizmet sistemi ile ilgili kurum tam olarak faaliyete geçince , artık tebligat yapıldıydı, yapılmadıydı, yok komşuya mektup bırakıldı, yok muhtara teslim edildi, hayır efendim resmi ilan yapıldı gibi hukukta ihtilaflar, yeni deyimle anlaşmazlıklar doğuracak bir çok uygulama ortadan kalkacak ve kısa sürede kesin sonuçlar alınacak, mahkemelerdeki ve vergi dairelerindeki tebligat konusu ile ilgili birçok kilitlenmelerin önüne geçilmiş olacaktır. 
KEP lerimiz şimdiden hayırlı olsun. 

14.01.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM