2004 yılına kadar devam eden finansman gider kısıtlaması o yıllarda kaldırılmıştı. Ancak, yıllar sonra, 15 Haziran 2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6322 No.lu Kanunun getirdiği hükümler sonucu, gelir ve kurumlar vergisinde finansman gider kısıtlaması tekrar 01.01.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
Gerek gelir vergisi ve gerekse kurumlar vergisi kanununda yapılan değişiklik aynı olup, Gelir vergisi kanununda 41/9 maddesinde, Kurumlar vergisi kanununda 11/i maddesinde gider kabul edilmeyen ödemeler olarak aşağıdaki madde ilave edilmiştir.
Kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10'unu aşmamak üzere Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan kısmı.
Belirlenecek oranı sektörler itibarıyla farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu, bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir
Bu düzenlemenin uygulanabilmesi için yabancı kaynaklara ilişkin finansman giderlerinin ne kadarının kazançtan indirilemeyeceği Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Söz konusu düzenleme bugüne kadar yapılmamıştır.
2013 yılının Mart ayına geldiğimiz bu dönemde, bilindiği gibi Mart sonunda geçici vergi hesaplamaları yapılacaktır. Bu hesaplamalar esnasında finansman gider kısıtlaması düzenlemesi Bakanlar Kurulu tarafından yapıldığı takdirde, finansman gider kısıtlaması uygulaması da yapılacaktır.
Yeni düzenleme yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde uygulanacak olup, sadece öz kaynakları aşan yabancı kaynak kısmına isabet eden finansman giderleri kısıtlamaya tabi olacaktır. Finansman gider kısıtlaması düzenlemesinin işletmelerin öz kaynakla çalışmalarını teşvik etmek gayesini taşıdığını düşünebiliriz.
Yapılan düzenlemeye göre bir örnek verecek olursak; öz kaynakları 200.000 TL olan işletmede 250.000 TL yabancı kaynak kullanıldığını ve bu yabancı kaynaklar için de toplam 25.000 TL finansman giderine katlanıldığını varsayalım. Bu durumda, öz kaynağı aşan kısım olan 50.000 TL yabancı kaynağa isabet eden finansman gideri 5.000 TL (25.000 x 50.000/250.000 = 5.000) olacaktır. Bu 5.000 TL'lik finansman giderinin %10'u (Bakanlar Kurulunca oranın yüzde 10 olarak belirlendiği kabul edilmiştir.) olan 500 TL de kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır.
UYGULAMA ESASLARI:
*Yayınlanacak tebliğle belli olacaktır.
*Yabancı kaynakların öz kaynakları aşması halinde uygulanacaktır.
• Kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri uygulamanın dışındadır.
• Yabancı kaynakların öz kaynakları aşan kısmına isabet eden giderlere uygulanacaktır.
• Yatırım maliyetine eklenen finansman giderleri kısıtlama uygulamasının dışındadır.
• Gider kısıtlamasının hangi tarihten itibaren alınan yabancı kaynaklara ilişkin giderlere uygulanacağı hususunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
*Öz kaynak- yabancı kaynak kıyaslamasının hangi tarihler esas alınarak yapılacağı da önem taşımaktadır. Her geçici vergi döneminde yapılması gerekecektir.
• Gider kısıtlaması kapsamına, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları girmektedir.
*Bu giderlerin kısıtlamaya tabi tutulması için yabancı kaynak kullanıma ve kaynağın işletmedeki kullanım süresine bağlı olarak doğmuş olması gerekir. Bu kapsamda VUK’un 285. maddesi uyarınca kullanılan krediler nedeniyle değerleme günü itibarıyla hesaplanan faizler de, yatırım maliyetine eklenmediği sürece kısıtlamaya tabi olacaktır
• Finansman gider kısıtlamasına tabi tutulan giderler nedeniyle yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konusu bilinmemektedir.
• Finansman gider kısıtlaması yıllara sari inşaat ve onarma işlerinde özellik arz edecektir. Gider kısıtlaması iş bittikten sonra mı , yoksa iş esnasında mı yapılacaktır. Bilinmemektedir.
Bütün bu belirsizlikleri sonlandıracak ve yapılacaksa 2013 yılındaki uygulamayı yönlendirecek finansman gider kısıtlaması tebliği her an çıkabilir. İşletmeler buna hazırlıklı olmalıdır.
14.03.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.