Sanayi ve ticaret erbabı için en önemli kavramlardan biri muhasebecidir.
Eskiden “katip” denirdi, sonra “muhasip”, “muhasebeci”, “muhasebe ve mali işler müdürü”, “mali işler daire başkanı” ve buna benzer birçok ünvanlar bulundu.
Yılbaşının yaklaşması ile gerek özel olarak firmalarda çalışacak muhasebe sorumlusu veya piyasada çalışan serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirlerin değiştirilmesi, yenilerin alınması konusu gündeme gelmeye başlar.
Yukarıdaki tabirlerin yerine kısaca muhasebe müdürü tabirini kullanmak istiyorum. Bir muhasebe müdürü ne gibi özellikler taşımalıdır?
Muhasebe müdürü nasıl olmalı?
a) Dürüst,
b) Disiplinli,
c) Çalışkan,
d) Bilgili,
e) Serbest Muhasebeci veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir belgeli,
f) Astlarını idare edebilen,
g) Üstlerine itaat edebilen,
h) Raporlama yapabilen,
i) Teoriden başka piyasa şartlarını, pratiği bilen ve firma dinamiğine uyum sağlayabilen.
Muhasebe müdürü seçiminde kesinlikle bir danışmanın da görüşmesi, kontrolü sağlanmalıdır.
Muhasebe dışarıdan bakıldığında statik gibi görünse de aslında kendi içinde dinamik bir yapıya sahiptir. Hep aynı faturalar gelip aynı faturalar gitmez, her ay verilmesi gereken beyannameler belli olsa da her ay kendi içinde özellik gösterir. Bunun yanında sürekli değişen mevzuat cabası. Mevzuat değişikliklerini takip etmek, bunları yorumlayabilmek ve firmaya fayda sağlayacak yönde yol göstermek iyi bir muhasebe müdüründe bulunması gereken özelliklerden biridir.
Bu bir takım işidir
Eeeeeee gelelim sadede.
Tüm bu özelliklere sahip olan muhasebe müdürüne de dolgun bir maaş yakışır yani. Ne demişler; “gülü seven dikenine katlanır.”
Umarım her firma kendine uygun bir muhasebe müdürü bulur. Sonuçta bu bir takım işidir. Firmanın personele, personelin de firmaya uyum sağlaması ve aynı dili konuşması başarının anahtarıdır.
İyi çalışmalar.
Not: Bu yazı Eko Haber gazetesinden iktibas edilmiştir (Sayı: 545).
20.10.2006
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.