YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



99 Sayılı KDV Genel Tebliği İle Getirilen Değişiklikler 2


Geçen haftadan devam

Bakanlığımıza yansıyan olaylardan, gümrük beyannamesi üzerinde imalatçı firma bilgilerinin kaydedilmesine münhasır bir alan yer almadığından ihracatçılar tarafından gümrük idarelerine imalatçı isimlerinin yer aldığı listelerin ibraz edildiği, gümrük idarelerinin listedeki mükelleflerin ihraç edilen malın imalatçısı olup olmadığını tespit imkanının bulunmaması ve gümrük mevzuatında da açık bir hükmün yer almaması nedeniyle listeleri onaylamadıkları anlaşılmaktadır.

Bu husus göz önüne alınarak ihraç kaydıyla teslimlerle ilgili terkin ve iade işlemlerinde aşağıdaki şekilde hareket edilmesi uygun görülmüştür. İmalatçılar ihraç kaydıyla teslim ettikleri malların ihraç edildiğine dair ihracatçı firmadan onaylı bir yazı alacaklardır. Bu yazıda;

- İhracata ilişkin gümrük beyannamesinin tarihi ve sayısının, - Belgeyi talep eden imalatçının; adı, soyadı veya unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, ihraç kayıtlı teslim edilen mala ilişkin fatura veya benzeri belgenin tarihi, numarası, mal veya hizmetin cinsi, miktarı, bedeli, katma değer vergisi oranı ve hesaplanan katma değer vergisi tutarının gösterilmesi gerekmektedir.

Vergi daireleri gümrük beyannamesinin aslı veya noter, YMM ya da gümrük idaresince onaylı örneği ile birlikte ibraz edilecek bu yazıya istinaden imalatçıların terkin ve iade işlemlerini yerine getireceklerdir.

Tevkifat uygulaması

a) Yapı Denetim Hizmetlerinde Tevkifat Uygulaması

91 Seri Nolu KDV Genel Tebliği’nin (A/2) bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlara verilen yapı denetim hizmetleri, 93 Seri Nolu KDV Genel Tebliği ile tevkifat kapsamına alınmıştır. KDV Kanunu’nun 9. maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak bu tebliğin yayımını izleyen 3. günde başlamak üzere, yapı denetim kuruluşlarının 91 Seri Nolu KDV Genel Tebliği’nin (A/2) bölümünde sayılan kurum ve kuruluşların yanı sıra bütün KDV mükelleflerine verdikleri yapı denetim hizmetlerinde aynı Tebliğin (A/5-f) bölümü kapsamında 1/2 oranında KDV tevkifatı uygulanması uygun görülmüştür.

Burada tevkifat oranı ½ veya %50 yani %18 KDV'nin yarısı olan (%9) oranındaki kısım, aşağıda belirtilen kuruluşlar tarafından tevkif edilip vergi dairesine yatırılacaktır. Tevkifat yapacak kuruluşlar hangileridir?

91 sayılı tebliğde sayılan kuruluşlar şunlardır: - Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler, - Döner sermayeli kuruluşlar, - Kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, - Kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları, - Üniversiteler (vakıf üniversiteleri hariç) - Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, - Bankalar ve özel finans kurumları

- Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri), - Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar - Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar, - Hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na kote edilmiş şirketler (bunlar yalnızca " yapım işleri "," temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri ","özel güvenlik hizmetleri" ile " yemek servis hizmetleri " ne ait katma değer vergisini tevkifata tabi tutacaklardır.

Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler.

99 sayılı tebliğle bunlara ilaveten bütün özel sektör kuruluşları da getirilerek yapı denetim hizmetlerinde her işlemde % 50 yani % 9 oranında KDV tevkifatı yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

b) Yapım işlerinde tevkifat oranı 91 Seri Nolu KDV Genel Tebliği’nin (A/2) bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlara karşı ifa edilen yapım işlerinde aynı tebliğin (A/4) bölümüne göre 1/3 oranında KDV tevkifatı uygulanmaktadır. KDV Kanunu’nun 9. maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, 91 Seri Nolu KDV Genel Tebliği’nin (A/5-a) bölümünde kapsamı belirtilen yapım işlerinde tevkifat oranı, bu tebliğin yayımını izleyen üçüncü günden itibaren başlamak üzere 1/6 olarak tespit edilmiştir. Buna göre, bu tebliğin yayımını izleyen üçüncü günden itibaren, kapsama giren yapım işleri dolayısıyla düzenlenecek fatura ve benzeri belgelerde gösterilen bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 5/6'sı işi yapanlara ödenecek, 1/6'sı ise işi yaptıran kurum, kuruluş ve işletmeler tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir. Öte yandan, 30/04/ 2006 tarihinden önce ihalesi tamamlanmış yapım işlerine ilişkin olup bu tebliğin yayımı tarihinden sonra düzenlenecek faturalarda gösterilen KDV tutarı tevkifata tabi tutulmayacaktır. Yapım işlerinde önceki bölümde sayılan kurum ve kuruluşlara daha önce 1/3 oranında yani %6 KDV tevkifatı uygulanmakta idi, bu tebliğle oran yarı yarıya düşürülerek (%3) oranına indirilmiştir. %3 oranı tatbikatı 14/07/2006 tarihinden itibaren uygulanacaktır.


Not: Bu yazı Eko Haber gazetesinden iktibas edilmiştir (Sayı: 542).

29.09.2006

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM