99 sayılı KDV genel tebliği indirimli orana tabi mal ve ihraç kayıtlı satışlarda KDV iadesinin yanında;
a)Yatırım teşvik belgesi kapsamında iktisap edilecek apron otobüsleri
b)İhraç kayıtlı teslimlerde imalatçı tanımı
c)İhraç kayıtlı teslimlerde imalatçı gümrük beyannamesinde yer alması gereken imalatçı bilgileri
d)Tevkifat uygulaması konusunda yeni bazı düzenlemeler yapmıştır.
Yapılan düzenlemeler şöyledir;
Yatırım teşvik belgesi kapsamında iktisap edilecek apron otobüsleri 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 13/d maddesine göre, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri vergiden müstesnadır. İstisnanın şartları 69 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde açıklanmıştır. Tebliğin (1.1.1.) bölümünde, makine ve teçhizatın, amortismana tabi iktisadi kıymet niteliği taşıyan, mal ve hizmet üretiminde kullanılan sabit kıymetler olduğu belirtilerek, bir sabit kıymetin istisnadan yararlanabilmesi için, öncelikle makine ve teçhizat niteliğinde olması, ayrıca mal ve hizmet üretiminde kullanılması gerektiği; taşıt araçlarının makine ve teçhizat kapsamına girmediği, ancak yüklü ağırlığı 45 tonu geçen off road truck tipi kamyonlar ile karayoluna çıkması mümkün olmayan kaya tipi damperli kamyonlar, madencilikte kullanılan damperli kamyonlar, frigorifik kamyonlar, forkliftler, iş makineleri, vinçler, tarım makineleri ve benzerlerinin teslim ve ithalinin istisna kapsamına gireceği açıklanmıştır.
Bu uygulama çerçevesinde, yalnızca havaalanlarında yolcuları terminalden uçağa ve uçaktan terminale taşımak için kullanılan ve trafiğe çıkmayan apron otobüslerinin;
- yatırım teşvik belgesi eki listelerde yer almaları,
- indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanılmaları,
- apron dışında taşımacılık işi yapmamaları,
şartıyla KDV Kanunu’nun 13/d maddesinde düzenlenen istisna kapsamında değerlendirilmesi uygun görülmüştür.
İhraç kayıtlı teslimlerde imalatçı tanımı
KDV Kanunu’nun 11/1-c maddesi kapsamında ihracatçılara ihraç kayıtlı teslimde bulunabilecek imalatçılarda aranacak şartlara 27 Seri Nolu KDV Genel Tebliği’nin (A) bölümünde yer verilmiştir.
Tebliğdeki düzenlemeye göre, "imalatçı" sayılabilmek için diğer şartlarla birlikte "imalat işinde en az 5 işçi çalıştırma" şartının da sağlanması gerekmektedir. Ancak, 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nun 1.maddesi kapsamında değerlendirilen sanayi işletmelerinin (imalatçıların) sanayi siciline kayıt olabilmeleri için asgari çalıştırmaları gereken işçi sayısı konusunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Sanayi sicil tebliğleriyle, değişen ve gelişen teknolojik şartlara paralel olarak sanayi işletmelerinde makine ve teknoloji yoğunluğunun artması ve bu nedenle işgücüne duyulan ihtiyacın azalması sebebiyle değişiklikler yapılmaktadır. Bu nedenle, 27 Seri Nolu KDV Genel Tebliği’nin (A) bölümünde sayılan ve ihracatçılara ihraç kayıtlı teslimde bulunacak imalatçılarda aranan şartlar arasında yer alan "imalat işinde en az 5 işçi çalıştırılması" şartı kaldırılmıştır.
Buna göre, bu tebliğin yayımından önceki dönemlerde yapılan ihraç kaydıyla teslimlerde de geçerli olmak üzere, sanayi sicil belgesine sahip olan ve 27 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ndeki diğer şartları taşıyan imalatçıların, tecil-terkin uygulaması kapsamında teslimde bulunabilmeleri için teslimin yapıldığı dönemde yürürlükte bulunan sanayi sicil tebliğlerinde öngörülen sayıda işçi çalıştırmaları yeterli olacaktır.
İhraç kayıtlı teslimlerde gümrük beyannamesinde yer alması gereken imalatçı bilgileri 27 Seri Nolu KDV Genel Tebliği’nin (A/8) bölümünde yapılan açıklamalara göre, terkin işleminin yapılabilmesi için, imalatçılar tarafından ihraç edilmek üzere teslim edilen malın, ihraç edildiğini gösteren gümrük beyannamesinin vergi dairelerine ibraz edilmesi zorunludur. Devamı haftaya
Not: Bu yazı Eko Haber gazetesinden iktibas edilmiştir (Sayı: 541).
22.09.2006
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.