“Denizcilik sadece ulaştırma işi değil, iktisadi iş olarak anlaşılacak ve tersaneler, gemiler, limanlar ve iskeleler inşa edilecek, deniz sporları kulüpleri kurulacak ve korunup geliştirilecektir.
Çünkü: Toprakların üç bir yanı deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi,ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz. Denizciliği Türk’ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız…”
Mustafa Kemal ATATÜRK
(01 Kasım 1937, TBMM Beşinci Dönem Açılış Konuşmasından)
3065 sayılı Kdv kanununun 13/b maddesinde yapılacak yeni düzenleme ile, Gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan araçlar ile özel tekne ve yatlar hariç olmak üzere, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanı olarak belirlenen yerlerde verilen hizmetler istisna olacağı hükme bağlanacaktır.
Yine 1 nolu kdv uygulama genel tebliğ değişikliği sonrası, Liman ve hava meydanlarında, deniz ve hava taşıma araçlarına ilişkin verilen hizmetlerin istisna olacağına ilişkin düzenleme, Liman ve hava meydanı olarak belirlenen yerlerde, yük ve/veya yolcu taşımaya elverişli deniz taşıma araçları ile hava taşıma araçları için verilecek hizmetlerin istisna olacağı hükmü yer alacaktır.
Bu maddenin gerekçesinde, ülkemizin deniz ve hava ticaret filosunun geliştirilmesinin teşvik edilmesi ve dış rekabete uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır.
Liman olarak belirlenen yerler; sınırları idare tarafından belirlenen, gemilerin bağlama ve beklemelerine elverişli yeterli su derinliğine sahip, güvence içinde yük ve yolcu alıp verebilecekleri veya yatabilecekleri, barınabilecekleri büyüklükte rıhtım, iskele, şamandıra demir yerleri ve yaklaşma alanları ile kapalı ve açık depolama alanlarını, atık alım tesislerini, idari ve hizmet amacıyla kullanılan bina ve yapıları veya bunların bazı kısımları ve bu bölümlerin hepsine girişin kontrollü olduğu yerleri, diğer tüm yapıları, kullanımlı veya boş sahaları içine alan bölümleri içeren doğal ya da yapay deniz yerlerini ifade etmektedir.
Hava meydanı (alanı) olarak belirlenen yerler ise; sınırları idare tarafından belirlenen, karada ve su üzerinde, içerisindeki bina, tesis ve donatımlar dahil hava taşıma araçlarının kalkması, inmesi ve yer manevraları için hazırlanmış, söz konusu hava taşıma araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yük ve yolcu indirilip bindirilmesine elverişli tesisleri bulunan yerleri ve ayrıca, hava seyrüsefere ilişkin hizmetlerin yerine getirilmesi amacına yönelik olarak hava meydanı uzantısı olarak faaliyet göstermek üzere kurulmuş hava seyrüsefer istasyonları/hava seyrüsefer tesislerini kapsamaktadır.
İstisna kapsamına giren araçlar, yük taşımaya elverişli deniz taşıma araçları, yolcu taşımaya elverişli gövde boyu 24 metreyi aşan özel kullanıma yönelik olmayan (yatlar ve özel tekneler bu sınıfa girmez) deniz taşıma araçları ile yük ve yolcu taşımaya elverişli liman taşıma araçları bu kapsama girmektedir.
Tekne boyunun tespitinde ilgili deniz aracının teknik özelliklerinin incelenmesi gerekir. Gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan araçlar ile özel tekne ve yatlar hariç olmak üzere, deniz ve hava taşıma araçlarına verilen hizmetler bu kapsamda değerlendirilmelidir.
İlgili tebliğ düzenlemesi ticari amaçla kiraya verilen veya çeşitli şekillerde işletilen gövde boyu 24 metreyi aşan deniz araçları için istisna hükmü uygulanacaktır.
Önceki tebliğ tebliğ düzenlemesinde, Liman ve hava meydanlarında tabiri, liman ve hava meydanı olarak belirlenen yerler olarak genişletilmiştir. Tabi burada belirlenen yerden maksat, ilgili yasa ve yönetmeliklerde yer alan yasal düzenlemeler çerçevesinde gerekli izinlerin alınması yoluyla bu istisna hükmünün idare tarafından belirlenmesi ile gerçekleştirilecektir.
İstisna kapsamına, liman ve hava meydanları olarak belirlenen yerlerde yük ve/veya yolcu taşımaya elverişli deniz taşıma araçları ve hava taşıma araçları ile bunların yük ve yolcularına verilen tahmil ve tahliye, pilotaj, römorkaj, palamar, uçak ve gemilerin parkı hizmetleri de dâhil olmak üzere, bu araçlar için seyrüsefere ilişkin verilen temizlik, güvenlik gibi hizmetler ile yükün gemiden karaya, karadan gemiye, gemiden gemiye veya benzeri yüzer vasıtalara aktarılması hizmeti, vinç hizmeti, kilitleme ve bağlama, kilit ve bağ çözme hizmeti, nezaret hizmeti, ambar kapağı açma/kapama hizmeti, gemi işgaliye, gemi fuzuli işgaliye hizmeti, gemi aktarma, gemilerin atıklarının alınması, limana gelen konteynerlerin transit gönderilmesi hizmeti girmektedir.
Ancak, bu araçlarla gelenlere verilen yeme, içme, konaklama, emanet, araç kiralama, otopark, gayrimenkul (iş yeri) kiralama gibi hizmetler ile konteyner içi bağlama/çözme hizmeti, ardiye, terminal hizmetleri, konteyner dolum/boşaltma, konteyner tam tespit, konteyner muayene/numune alma, konteyner tamir, konteyner temizleme (yıkama-kurutma), konteyner nakliye hizmetleri, konteyner tartı hizmeti, konteyner içi aktarma hizmeti, konteynere elektrik verilmesi ve uluslararası gemi ve liman tesisi güvenlik hizmeti (ISPS) istisna kapsamında değildir.
İstisna sadece hizmetleri kapsamakta olup, mal teslimleri bu istisna kapsamına girmemektedir.
İstisna kapsamındaki hizmetin nev’inin yanı sıra hangi deniz taşıma araçları veya hava taşıma araçları için verildiğinin de faturada gösterilmesi şarttır.
Tebliğin önceki şeklinde liman ve hava meydanlarında yük ve yolcuya verilen tahmil tahliye ve benzeri hizmetler kavramı yeni tebliğle hangi hizmetlerin bu kapsama girdiği hangilerinin ise girmediği konusu belirlilik ilkesine uygun olarak açıkça belirlenmiş olmaktadır.
17.09.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.