YAZARLARIMIZ
Cem Çelik
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
cemcelik@atadenetim.com.tr



Kanuni Temsilciye Ödeme Emri Tebliği

213 sayılı VUK’un 10. maddesinin birinci fıkrasında; tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde bunlara düşen ödevlerin kanuni temsilcileri tarafından yerine getirileceği öngörülmüş, ikinci fıkrasında; yukarıda yazılı olanların bu ödevleri yerine getirmemeleri yüzünden mükelleflerin veya vergi sorumlularının varlığından tamamen veya kısmen alınamayan vergi ve buna bağlı alacakların kanuni ödevleri yerine getirmeyenlerin varlıklarından alınacağı belirlenmiştir.

6183 sayılı AATUHK mükerrer 35. maddesinde; tüzel kişilerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen, tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanuni temsilcilerin şahsi mal varlıklarından tahsil edileceği, düzenlenmiştir.

213 sayılı VUK’nun

  • 93. maddesinde; tahakkuk fişinden gayrı, vergilendirme ile ilgili olup, hüküm ifade eden bilimum vesikalar ve yazıların adresleri bilinen gerçek ve tüzel kişilere posta aracılığıyla ilmuhaberli olarak tebliğ edileceği,
  • 101. maddesinde; “bilinen adreslerin” neler olduğu
  • 102. maddesinde; muhatabın zarf üzerinde yazılı adresini değiştirmesinden dolayı bulunamamış olması halinde posta memurunun durumu zarf üzerine yazacağı, muhatabın geçici olarak başka bir yere gittiği, bilinen adresinde bulunanlar veya komşuları tarafından bildirildiği takdirde keyfiyetin veya beyanda bulunanın kimliğinin tebliğ alındısına yazılarak altının beyanı yapana imzalatılacağı, imzadan imtina edildiği takdirde tebliğ yapanca bu cihetin şerh ve imza edeceği ve tebliğ edilemeyen evrakı çıkaran mercie iade olunacağı, takip eden fıkrada; bunun üzerine tebliğ, çıkaran merci tarafından tayin olunacak münasip bir süre sonra yeniden tebliğe çıkarılacağı, ikinci defa çıkarılan tebliğ evrakı da aynı sebebple tebliğ edilemeyerek iade olunursa tebliğin ilan yoluyla yapılacağı, yukarıda yazılı işlemlerin komşulardan bir kişi, muhtar veya ihtiyar heyeti üyelerinden biri veya bir zabıta memuru huzurunda icra ve keyfiyet taahhüt ilmühaberine yazılarak tarih ve imza vaz’edilmek ve hazır bulunanlara da imzalatılmak suretiyle tespit olunacağı,
  • 103. maddesinde; muhatabın adresinin hiç bilinmediği, yanlış bildirildiği haller veya değiştiği ve bu yüzden tebliğ yapılamaması halinde ve başkaca sebeplerden dolayı posta ile tebliğ edilemediği durumunda, tebliğin ila yoluyla yapılacağı,

Hükümlerine yer verilmiştir.

Yukarıdaki mevzuat hükümlerinden anlaşılması gereken şunlardır. Tüzel kişiliğin/Şirketin vergi borcu için öncelikle şirketin takip edilmesi, Şirket adına ödeme emri/emirleri düzenlenmesi ve borcun şirket varlığından tahsiline çalışılması, vergi borcunun şirketten tahsilinin imkansız olduğunun tespit edilmesi halinde ise kanuni temsilcilerin takip edilmesi gerekmekte olup, 213 sayılı kanun hükümlerine göre tebliğ edilerek kesinleşmesi gerektiğidir.

Kamu alacaklarının, asıl borçlu Tüzel Kişi/Şirket adına usulüne uygun tebliğ edildiğinin ispatı, Vergi Dairelerince yapılması gereken bir ispattır. 6183 sayılı AATUHK’un mükerrer 35. maddesi gereğince kendisine tebliğ edilen ödeme emirlerinin, kanuni temsilcisi olduğu Tüzel Kişiliğe/Şirkete usulüne uygun tebliğ edilip edilmediğinin sorgulanması önem arz etmektedir. Bu şekildeki ihtilaflarda Vergi Mahkemeleri; asıl mükellef tüzel kişiye/şirkete usule uygun tebliğ edilmeyen ve kanuni temsilciye tebliğ edilen ödeme emirlerini iptal yönünde kararlar vermektedirler.

24.09.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM